Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

"Māmiņu klubs" meklē papildspēkus, lai vērstos Cilvēktiesību tiesā

Māmiņu kluba vecāki meklē domubiedrus un iespējas Satversmes tiesas (ST) spriedumu par vecāku pabalstu samazināšanu strādājošajiem vecākiem pārsūdzēt Eiropas Cilvēktiesību tiesā, tiks rīkotas arī kādas akcijas, trešdien publicētā intervijā Neatkarīgajai stāsta kluba vadītāja Sandija Salaka.

Papildus akcijām Māmiņu klubs plāno arī izstrādāt programmu, kādā veidā lobēt ģimeņu intereses valdībā.

Komentējot ST spriedumu, saskaņā ar kuru māmiņalgu samazināšana strādājošiem vecākiem par 50% atbilst Satversmei, viņa izsakās visai skarbi. "Tas vēlreiz apliecina, ka bērni mūsu valstī nav vajadzīgi. Domāju, ka tas vēl vairāk ietekmēs dzimstību negatīvi. Šis lēmums daudzām ģimenēm tiešām bija pēdējā cerība, kas nu ir sagrauta. Māmiņu kluba vecāki, uzzinot par spriedumu, neslēpj sašutumu, teic, ka tiek diskriminēta viena sabiedrības daļa, ka tas ir negodīgi, un norāda uz valsts institūcijās strādājošo tūkstošiem latu lielajām algām, spriež, ka ST lēmumu iespaidoja politiķi," intervijā stāsta S.Salaka.

Viņa klāsta, ka pret pabalstu ierobežošanu iebilda nebūt ne superbagātas ģimenes. No jūlija, ieviešot ierobežojumus, daudzas normālas ģimenes, kas bija sabalansējušas savas finanses, kļuvušas par trūcīgām. "Mēs uzklausījām virkni izmisuma stāstu, ka ģimenes vairs nevar atļauties mājokli, uzturēt bērnus. Tādu gadījumu bija ļoti daudz," norāda Māmiņu kluba vadītāja.

"Un kas būs, kad strādājošajiem vecākiem pabalsti tiks pilnībā atņemti par bērniem, kas dzimuši šogad, pēc 2.maija? Pirmkārt, tas ļoti apdraudēs vientuļās mammas, kuru ir daudz," paredz S.Salaka. Kad vaicāts Labklājības ministrijai, ko darīt tām mammām, kurām vienām visi jāuztur, kam ar pabalstu nepietiek un lielākoties arī ar algu ne, ko var piepelnīt, vienlaikus kopjot bērnu, atbilde bijusi, ka nevar izveidot likumus individuāliem gadījumiem.

Viņa arī nedomā, ka valsts būs liela ieguvēja no gaidāmās pabalstu atņemšanas strādājošajiem vecākiem no 3.maija, jo mammas un tēti ir atzinuši, ka viņiem turpmāk nāksies strādāt nelegāli, nemaksājot nodokļus, citādi vienkārši nevarēs savilkt galus, nodrošināt mājokli, bērniem iztiku. S.Salaka uzsver, ka visas iepriekšējās problēmas tagad saasinājušās desmitkārt. Pēc viņas teiktā, pašvaldībās liela daļa – ap 40% – trūcīgā statusa ieguvēju ir tieši jaunās ģimenes ar maziem bērniem.

Viņa uzsver: nezinot reālo situāciju, ir viegli bārstīties ar populistiskām frāzēm par to, ka Māmiņu klubs tikai aizstāv bagātos vecākus, lai gan lielākā daļa no māmiņalgām ir minimālajā apmērā.

S.Salaka arī pauž neticību, ka 2013.gadā tiks atjaunota iepriekšējā pabalstu sistēma, jo kompensācijas mehānismu atrašanas vietā nākas dzirdēt, ka pabalsti nav nopelnīti. Ir arī jaunas iniciatīvas, kas jauno vecāku dzīvi tikai apgrūtinās, piemēram, Finanšu ministrijas iniciatīva atcelt samazināto PVN medikamentiem un arī bērnu pārtikai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas