Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Māte — Latvijā, tēvs ir Itālijā. Tiesāšanās par bērnu

Juridiskās drāmas centrā sešus gadus vecs puisēns. Itālijas tiesa prasa viņu atdot tēvam, kurš nav maksājis alimentus un nerunā viņa valodā

Bērns ir nozagts — uzskata tēvs itālis Korrado Kampanella, kurš vēlas savu dēlu, sešus gadus veco Latvijas un vienlaikus Itālijas pilsoni Marko audzināt pats. Māte, Latvijas pilsone Jeļizaveta Šneersone, kurai bērns piedzima Itālijā un kura pirms diviem gadiem ar bērnu atgriezās Latvijā, ir izmisumā. Jebkuru dienu uz Latviju var atceļot dokuments, kas prasa izdot bērnu tēvam. Itālijas tiesa ir nolēmusi, ka sieviete ir pārkāpusi Hāgas konvenciju, kura noteic, kādās situācijās bērna aizvešana uzskatāma par nelikumīgu. Tā kā šajā gadījumā Itālijas tiesai pieder izšķirošais vārds, Latvijas tiesu lēmumi par labu mātei situāciju nav mainījuši. Cīņā par bērnu iesaistījusies arī Bērnu un ģimenes lietu ministrija. Ministrijas pārstāve Inguna Potetinova apgalvo, ka šādi strīdi par bērniem starp dažādu valstu pilsoņiem kļūst arvien izplatītāki.

Paradīze pārvēršas ellē

Latvijas pilsone Jeļizaveta ar itāli Korrado iepazinās Rīgā. Itālim Latvijā bija savs bizness. "Korrado bija ļoti simpātisks, pieklājīgs, rūpīgs," stāsta Jeļizaveta. Drīz viņi sāka dzīvot kopā, un pieteicās mazulis. Iepriekš Korrado neko nebija minējis par vēlmi atgriezties dzīvot Itālijā, taču, uzzinot par gaidāmo mazuli, viņš ierosinājis bērnu dzemdēt Itālijā. Jeļizaveta piekrita. Abu dēls Marko piedzima 2002.gada augustā Itālijas galvaspilsētā Romā. Marko ieguva Itālijas pilsonību.

Apstākļi Itālijā, lai bērnu dzemdētu, iespējams, bija labāki, nekā tas būtu bijis Latvijā, taču sadzīviskie apstākļi kopdzīvei ne tuvu neuzlabojās, stāsta Jeļizaveta. Gluži pretēji. Korrado no veiksmīga uzņēmēja Latvijā savā dzimtenē bija kļuvis bezdarbnieks. "Viņam nebija pat vēlmes strādāt. Lai uzturētu bērnu, viņš aizņēmās naudu. Mainījās arī viņa attieksme un izturēšanās pret mani. Kad aizbraucām uz Itāliju, man bija sajūta, ka redzu viņu pirmo reizi. Skandāli kļuva par ikdienu," stāsta Jeļizaveta.

Kad Marko sasniedza gada vecumu, Jeļizaveta nolēma no Korrado šķirties, un sāka Romā dzīvot patstāvīgi. Vēl pēc gada Itālijas Nepilngadīgo tiesa nolēma par turpmāko bērna audzināšanas un uzturēšanas kārtību. Mātei tiesa noteica bērna aizgādību, bet tēvam piešķīra līdzdalības tiesības svarīgākajos lēmumos, kas skar mazgadīgā dzīvi, ieskaitot viņa varbūtējo pārcelšanos uz citu Itālijas pilsētu vai uz ārzemēm. Bija noteikta arī tēva un dēla tikšanās kārtība, taču, kā saka Jeļizaveta, tēvs bērnu apmeklēja reti, turklāt nemaksāja arī Itālijas tiesas noteikto alimentu apmēru.

Aizbrauca brīvdienās

Trīs gadus Jeļizaveta ar Marko Itālijā iztika par savu vecāku sūtīto naudu. Pati pelnīt nevarēja arī tad, kad Marko vairs nebija zīdainis — bērnudārzs Itālijā strādā līdz četriem pēcpusdienā, turklāt Itālijā saskārusies ar potenciālo darba devēju aizspriedumainu attieksmi kā pret sievieti no postpadomju valsts, uzskata Jeļizaveta. Līdztekus tam Jeļizaveta centās prasīt Korrado atļaut viņiem ceļot un doties uz Latviju, taču Korrado kategoriski pret to iebilda un savu piekrišanu nedeva. "Jutos kā ķīlniece."

Viņa ir arī pārliecināta, ka šajā laikā tikusi novērota. "Bieži vien manas mājas tuvumā uzkavējās dažādi svešinieki. Piemēram, reiz pie manis atnāca kāds nekustamo īpašumu aģents un pēc sarunas vēl ilgi uzkavējās mājas tuvumā man nesaprotamu iemeslu dēļ. Korrado vienreiz atzinās, ka viņš ir organizējis novērošanu, jo viņam bijis bail, ka es bērnu nozagšu, tāpēc viņam jāzina, kur esmu un ko daru," stāsta Jeļizaveta. Lieldienu brīvlaikā, kad, pēc Jeļizavetas vārdiem, viņa atradās traģiskā ekonomiskā situācijā, viņa ar dēlu devās uz Latviju un pēc tam Itāliju apmeklēja, vairs tikai piedaloties tiesā.

Šī aizbraukšana arī ir divu Itālijas tiesas tālāko lēmumu pamatā. Viens ir par to, ka aizbildnība par bērnu tiek noteikta tēvam, un otrs — ka Jeļizavetai bērns jānogādā uz Itāliju. Viņa pati likuma pārkāpšanas faktu neapstrīd, taču par Itālijas tiesas lēmumu ir sašutusi: "Kā var noteikt aizbildnības tiesības cilvēkam, kurš pēc tiesas lēmuma nevienu dienu nav maksājis alimentus? Tieši tēvs iepriekš pārkāpa likumu, un tāpēc man nebija citas izejas, kā vien braukt uz Latviju, lai izdzīvotu," uzsver Jeļizaveta.

Viņa netic Korrado patiesai interesei par bērnu. "Kad atgriezos Rīgā, Korrado zināja gan dēla telefonu, gan adresi. Taču viņš nav mēģinājis tikties ar bērnu," stāsta Jeļizaveta un atklāj: "Viņš nav pat apsveicis bērnu dzimšanas dienā." Vienīgais veids, kā Korrado sazinās ar dēlu, ir pa telefonu, taču saruna diez ko nevedas, jo Marko itāļu valodā nerunā. Korrado savukārt nerunā Marko mātes valodā. "Diemžēl Itālijas tiesā man trūka pierādījumu, ka viņš ir psihiski nenosvērts un ka bērns ir tikai instruments, lai atriebtos," saka Jeļizaveta.

Gatava tiesāties

Ierodoties Latvijā, pirmais, ko Jeļizaveta izdarīja — bērnam nokārtoja pilsonības piešķiršanu, kā arī vēlāk panāca, ka aizbildnība par bērnu tomēr tiek noteikta viņai. Marko dzīves apstākļus Latvijā par labiem bija atzinusi Rīgas bāriņtiesa un psiholoģe Ilze Veitnere. No Itālijas savukārt pienāca lēmums atdot bērnu, ko vairākas tiesu instances te noraidīja, balstoties uz bažām par iespējamu fizisko un emocionālo risku bērnam. Itālijas tiesa savukārt atsaucas uz Eiropas Komisijas regulu par aizbildniecību, norādot, ka bērna aizsardzība Itālijā tiks nodrošināta. Ja bērns tiks atgriezts Itālijā, Jeļizaveta dēlu drīkstēšot apmeklēt Itālijā vien nākamajā gadā uz 15 līdz 30 dienām.

Māte sola par tiesībām audzināt bērnu cīnīties kaut Strasbūras cilvēktiesību tiesā. Bērnu un ģimenes lietu ministrijas pārstāve Inguna Potetinova Dienai sacīja, ka izpildraksts par bērna atdošanu Itālijai jau ir saņemts, tagad tiek apsvērts, kā situāciju risināt. Piektdien paredzēta tikšanās ar Tieslietu ministriju, lai izsvērtu visus juridiskos argumentus un rīcību.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

fhg

Ko saka tēvs?

Korrado Kampanella uz jautājumiem par radušos situāciju telefoniski neatbildēja, sakot, ka nav laika. Elektroniski atbildēja itāliski, īsi. "Man ir lielas cerības uz kompetentām Itālijas valsts iestādēm un autoratīviem Latvijas valsts korespondentiem, kas, balstoties uz starptautiskajām konvencijām, mācēs atrisināt radušos situāciju par labu Marko."

Raksta tapšanas laikā par tā saturu interesējās arī Itālijas vēstniecība, taču Dienas piedāvājums izteikties Itālijas vēstniekam Latvijā netika pieņemts.

Itālijas puse

Itālijas tiesu instances pieprasījumu bērnu atdot balsta uz EK Padomes regulas 11.pantu:

(17) Ja bērns ir nelikumīgi aizvests vai aizturēts, nekavējoties jāpanāk bērna atpakaļatdošana, un šajā nolūkā piemēro 1980.gada 25.oktobra Hāgas konvenciju, kuru papildina šīs regulas noteikumi, jo īpaši tās 11.pants.

11.pants. Tiesa nevar atteikt bērna atpakaļatdošanu, pamatojoties uz 1980.gada Hāgas Konvencijas 13.b pantu, ja ir noskaidrots, ka attiecīgi pasākumi ir veikti, lai nodrošinātu bērna aizsardzību pēc tā atpakaļatdošanas.

Regulā arī minēts: ja dalībvalsts tiesa atsaka atdošanu, tās lēmumu var aizstāt tās dalībvalsts tiesa, kurā bērns dzīvoja pirms nelikumīgās aizvešanas.

Latvijas puse

Latvijas tiesu instances atteikšanu balsta uz Hāgas konvencijas 13.panta daļu:

Hāgas konvencija, 3.pants "bērna aizvešana ir nelikumīga, ja pārkāptas tiesības uz aizbildnību, saskaņā ar tās valsts likumdošanu, kurā bērns pirms tam dzīvojis".

13.pants a)bērnu var neatdot, ja tiek pierādīts, ka bērna aizvešanas laikā persona, kas tagad iesniegusi sūdzību, neizmantoja savas tiesības uz aizbildību vai piekrita aizvešanai un neiebilda pret to. b) ja pastāv nopietns risks, ka viņa vai viņas atdošana sagādās bērnam fizisku vai psiholoģisku kaitējumu, vai citādi radīs neciešamu situāciju.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas