Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mazie novadi grib uz koalīcijas sēdēm

Lai iestātos par mazo novadu saglabāšanu, 39 pašvaldības ar mazāk nekā 5000 iedzīvotājiem plāno veidot savu apvienību. To trešdien pēc šīs grupas pašvaldību vadītāju sapulces, kas notika Latvijas Pašvaldību savienībā, apstiprināja Durbes novada domes priekšsēža vietnieks Andrejs Radzevičs, kurš Induļa Emša (ZZS) valdībā bija arī reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs.

Lēmums tiks pieņemts kādā no tuvākajām tikšanās reizēm. Ja iecere tiks īstenota, mazo novadu pārstāvji vēlēsies piedalīties arī valdošās koalīcijas sanāksmēs, kurās kā valdības partiju sabiedrotie jau sēž reģionālo attīstības centru un lielo pilsētu pārstāvji, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.Jau ilgāku laiku pastāv Lielo pilsētu asociācija, bet pēdējos gados savas apvienības izveidoja arī reģionālie attīstības centri un Pierīgas pašvaldības. Katrai no tām ir savas intereses, kuras tagad tās aizstāv kopā. Mazie novadi varbūt arī nebūtu aktivizējušies, ja nesaskatītu draudus savai pastāvēšanai vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (NA) pieteiktajā administratīvi teritoriālajā reformā. Tā paredz daudz mazāku pašvaldību skaitu, veicinot novadu apvienošanos ap lielajiem centriem.Nelielajiem novadiem nav tādu iespēju piesaistīt mediju uzmanību, lai viņu viedokli sadzirdētu valdībā un sabiedrībā. Tāpēc liela daļa šo pašvaldību vadītāju trešdien pulcējās Rīgā, izsludinot arī preses konferenci, kuru gan apmeklēja neliels skaits žurnālistu. Vairāki vietējie līderi prezentēja par Eiropas Savienības (ES) fondu finansējumu sakārtotos infrastruktūras objektus savas pašvaldības teritorijā. Viens no viņiem bija arī Strenču novada domes priekšsēdis Jānis Pētersons, kura vadītā pašvaldība esot apguvusi 11 miljonus eiro, atjaunojot tiltu, īstenojot ūdenssaimniecības projektus, sakārtojot ielu apgaismojumu un nosiltinot arī skolu. Strenči no Valmieras atrodas 20 kilometru attālumā un daļa bērnu brauc mācīties uz pilsētu, liecina Dienas iepriekš apkopotā informācija. Pētersons uzskata, ka mazie novadi varētu attīstīties, ja valdības politika, paredzot vairākas ES fondu programmas tikai deviņām lielajām pilsētām un 21 reģionālās attīstības centram, nebūtu vērsta pret to pastāvēšanu.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 26.novembra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas