Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Medicīna sasaistē ar nodokļiem

Saeimas de putāte Ingrīda Circene (Vienotība) jau ilgāku laiku bijusi redzamākā «veselības galva» savā partijā, viņā ieklausās partijas biedri un viņas paustās iniciatīvas sabiedrībā izskan. Piemēram, joprojām nav mitējušās diskusijas par pirms diviem gadiem I. Circenes izstrādāto ieceri – sasaistīt veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu ar nodokļu maksāšanu. 

No I. Circenes var sagaidīt, ka viņa no šīs ieceres neatkāpsies. «Protams,» viņa atbild, jautāta, vai jautājumam pievērsīsies. Tiesa, vispirms viņa nolēmusi sakārtot e-veselības jomu, lai padarītu caurspīdīgāku sistēmu un būtu skaidrība par naudas izlietojumu. 

I. Circenei nav svešs arī darbs Veselības ministrijas telpās un ar tās darbiniekiem – viņa bija veselības ministre no 2003. gada pavasara līdz 2004. gada pavasarim. 

Strādājot Saeimā, I. Circene visu laiku ir bijusi pat ne rokas stiepiena attālumā no medicīnas, bet gan tajā arī tieši iesaistīta – viņa turpināja strādāt kā ginekoloģe dzemdību speciāliste. «Jā, man ir dežūras Kuldīgas slimnīcā,» viņa saka. Neoficiālās sarunās Veselības ministrijas darbinieki izsakās, ka saskata «plusu» tajā, ka I. Circenes personā apvienojusies politiķe ar ilgu gadu pieredzi un mediķe. I. Circenes kā ministres laikā, pēc viņas stāstītā, tapis veselības aprūpes reformu «māsterplāns», viņa arī centusies panākt ģimenes ārstu darba kvalitāti, padarot viņus pieejamākus. Viņa tolaik izteikusies, ka ģimenes ārstiem jābūt pieejamiem astoņas stundas dienā, taču sekojusi pretreakcija. Arī no idejas par ģimenes ārstu pieejamības uzlabošanu viņa šobrīd neesot atteikusies, tiesa, par to, tieši kā to īstenot, esot jādiskutē, viņa saka. 

Kādreizējais veselības ministrs, Kuldīgas slimnīcas vadītājs Ivars Eglītis uzreiz kā ieguvumu min I.Circenes lielo politisko pieredzi. «Tā ir liela bagāža, ar kuru vajadzētu sākt nopietnus tūlītējus soļus veselības aprūpes sistēmā saistībā ar lokālo slimnīcu finansēšanu, ko kā dzeguzes olu ir atstājis ministrs Bārzdiņš,» viņš saka. I. Circeni viņš arī raksturo kā ļoti enerģisku sievieti, viņas darbs Saeimā liecina, ka viņa var mesties arī sfērās, kuras ir tālu no medicīnas.  10. Saeimā bija Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja. Viņš esot priecīgs, ka beidzot vienas partijas rokās varētu būt premjera, veselības ministra un finanšu ministra amats. Arī mediķu arodbiedrības vadītājs Valdis Keris vispirms izceļ I. Circenes politisko un profesionālo pieredzi, kā arī pieredzi sadarbībā ar partneriem.

«Taču, vai viņa spēs vadīt veselības nozares attīstību, atkarīgs no tā, vai viņu atbalstīs valdības vadītājs un finanšu ministrs,» saka V. Keris. Viņš no I. Circenes sagaida to, ka izdosies panākt vismaz 4% no IK veselības aprūpes nozarei. Šobrīd tie ir 3,4% no IK.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pūpols ieņems Melbārdes vietu EP

No Nacionālās apvienības (NA) saraksta Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās startējošais Ansis Pūpols stāsies Daces Melbārdes (JV) vietā Eiropas Parlamentā (EP), viņai noliekot mandātu priekšlaicīgi.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas