Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Mediķi Dziesmu svētku dalībniekiem iesaka rēķināties ar jūlija svelmi

Skolēnu dziesmu un deju svētku laiks ir sakritis ar jūlija svelmi, tādēļ to dalībniekiem būtu jāievēro īpašā piesardzība, informē Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD). Jādzer pietiekami daudz ūdens, jāizvairās no pārlieku karstas saules, kā arī jābūt uzmanīgam ar dažādiem pārtikas produktiem.

Dejotājiem un dziedātājiem nav ieteicams ilgi uzglabāt konditorejas izstrādājumus, gaļas un zivju ēdienus, piena produktus, jau pagatavotus cieti saturošus produktus, piemēram, rīsus, putraimus un makaronus, kā arī salātus ar majonēzi un krējumu. Karstā laikā tie bojājas īpaši ātri, tādēļ pastāv lielāks risks saslimt ar zarnu trakta infekcijām, brīdina NMPD. To simptomi ir slikta dūša, vemšana, caureja, kā arī paaugstināta ķermeņa temperatūra.

Lai uzmanītos no karsējošās saules vienmēr jānēsā galvas sega un jālieto saules aizsargkrēmi. Par saules dūrienu var liecināt galvas sāpes un reiboņi, pēkšņa ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, miegainība , kā arī slikta dūša vai pat vemšana. Sliktākajos gadījumos saulē pārkarsušam cilvēkam var sākties krampji un zust samaņa. Parādoties šādiem simptomiem, mediķi rekomendē vērsties pēc palīdzības kādā no pasākumu norises vietās izvietotiem medicīnas posteņiem.

Svētku dalībniekiem ir jāizvēlas apģērbs, kas ne tika būtu piemērots karstajam laikam, bet arī  pasargātu no ērcēm, uzturoties zaļajā zonā. NMPD iesaka nēsāt gaišu apģērbu, uz kura vieglāk pamanīt ērces. Tāpat bikšu  gali jāliek zeķēs, aprocēm un apkaklei jābūt pieguļošai, apģērba augšdaļa jāliek biksēs vai svārkos. Ja tomēr ērce ir piesūkusies, tā nekavējoties jāizvelk un jāturpina vērot sava pašsajūta, jo ērce var būt inficēta ne tikai ar encefalītu, bet arī Laima slimību, pret kuru nav iespējams vakcinēties.

Kopumā  Dziesmu svētku laikā dažādās svētku norises vietās pastāvīgi dežūrēs vairāk kā simts NMP dienesta mediķu, tostarp neatliekamās medicīnas ārsti, bērnu reanimatologi, bērnu traumatologi, bērnu intensīvās terapijas māsas u.c speciālisti. Papildus tam svētku norises vietās pirmās palīdzības sniegšanai NMP dienests ir piesaistījis arī sertificētus pirmās palīdzības sniedzējus no Latvijas Sarkanā krusta.

Kopumā  visā svētku norises laikā, atbilstoši pasākumu grafikam, medicīnisko palīdzību varēs saņemt 85 NMP dienesta izveidotajos posteņus. Medicīnisko palīdzību atradīsiet, ja meklēsiet lielu baltu balonu ar sarkanu krustu, dzeltenu telti vai ātrās palīdzības mašīnu.

Mediķi dežurēs uz vietas svētku norises vietās gan Daugavas stadionā, Mežaparka Lielajā estrādē, Ķīpsalas izstāžu zālē, Vērmanes dārzā, Rīgas Latviešu biedrības namā, Rīgas kongresa namā, Etnogrāfiskajā Brīvdabas muzejā u.c., gan arī     svētku dalībnieku gājiena laikā.

Kā  norāda NMP dienesta mediķi, iepriekšējo svētku laikā visbiežāk nācies palīdzību sniegt svētku dalībniekiem, kuri cietuši no karstuma, saules apdeguma, pārkaršanas, vispārēja vājuma, saaukstēšanās, sastiepumiem, mežģījumiem, nobrāzumiem, lūzumiem, gremošanas traucējumiem, insektu kodumiem, kā arī hronisku saslimšanu paasināšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas