Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Mēneša laikā pie notāriem vērsušies 1060 pāri, kuri vēlas šķirt laulību

Piecu nedēļu laikā jeb kopš 1.februāra, kad laulības bezstrīdus gadījumā sāka šķirt zvērināti notāri, ir saņemti jau 1060 iesniegumi no pāriem, kuri, savstarpēji vienojoties, pieņēmuši lēmumu kopdzīvi vairs neturpināt.

Latvijas Zvērinātu notāru padomes (ZNP) rīkotājdirektore Vija Piziča šodien Notāru dienu atklāšanas preses konferencē  šo skaitli raksturoja kā satraucošu. Turklāt daudzas no laulībām, kuras tiek lūgts šķirt, ir noslēgtas pavisam nesen.

Kā liecina pētījumu centra SKDS februārī veiktā sabiedriskās domas aptauja par iedzīvotāju attieksmi un pieredzi saistībā ar juridisku jautājumu risināšanu, aptuveni ceturtdaļai iedzīvotāju pašiem vai viņu tuviniekiem ir bijusi situācija, kad, šķirot oficiāli noslēgtu laulību, radušās problēmas nesakārtotu mantisko attiecību dēļ. Notāri atgādina, ka no šādām situācijām var izvairīties, slēdzot laulības līgumu.

"Latvijā iedzīvotāji ir atvērti laulību līgumiem," prezentējot minētā pētījuma rezultātus, sacīja SKDS direktors Arnis Kaktiņš. Tikai 25% iedzīvotāju uzskata, ka laulības līgums liecina par neuzticēšanos un tāpēc tas nav jāslēdz. 65,3% aptaujāto uzskata, ka var būt situācijas, kad nepieciešams slēgt laulības līgumu. 41,7% respondentu uzskata, ka laulības līgumu nepieciešams slēgt situācijās, kad jaunlaulātajiem ir katram sava, pirms laulības iegūta manta.

Lai gan saskaņā ar pētījuma datiem iedzīvotāji kopumā labi izprot laulības līguma būtību un funkcijas, šo līgumu slēgšana nav izplatīta, atzīst ZNP. Tā, piemēram, 2010.gadā kopumā Latvijā tika noslēgti 929 laulības līgumi, bet 2009.gadā - 1406.

Ievērojami svarīgāks esot fakts, ka vēl vairāk cilvēku saskārušies vai ir informēti par gadījumiem, kad problēmas radušās, pajūkot nereģistrētai kopdzīvei. ZNP skaidro, ka, ja kopdzīvi reģistrētā laulībā regulē normatīvo aktu bāze attiecībā uz partneru tiesībām un pienākumiem vienam pret otru, tad juridiski nenoformētas kopdzīves pajukšanas sekas, lai arī kāds būtu iemesls, kādai no pusēm var radīt dramatiskus morālus un materiālus zaudējumus.

Kā ziņots, šā gada 1.februārī stājās spēkā grozījumi virknē normatīvo aktu, kas paredz laulību bezstrīdus šķiršanas funkciju nodot notāriem. Proti, notārs laulību var šķirt gadījumos, ja laulātie par to ir vienojušies un ja laulātajiem nav kopīga nepilngadīga bērna un kopīgas mantas, vai ja laulātajiem ir kopīgs nepilngadīgs bērns vai kopīga manta un viņi ir noslēguši rakstveida vienošanos par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesību, bērna uzturlīdzekļiem un kopīgās mantas sadali.

Strīdus gadījumā, tāpat kā iepriekš, laulību var šķirt vienīgi tiesa. Par laulības šķiršanu pie zvērināta notāra kopumā ir jāmaksā 66 lati, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, savukārt par laulības šķiršanu tiesā valsts nodeva joprojām ir 100 lati.

Kā ziņots, šodien un rīt, 8.martā, notiek gadskārtējās Notāru dienas, kuru laikā zvērināti notāri iedzīvotājiem sniedz bezmaksas konsultācijas visdažādākajos juridiskajos jautājumos. Konsultēties iespējams jebkurā no 120 Latvijas notāru birojiem un ZNP telpās no plkst.11 līdz 16, kā arī internetā no plkst.8.30 līdz 17.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas