Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ministri atbalsta bērnu skološanu no sešiem gadiem

Šodien ministri lēma konceptuāli atbalstīt, ka 2010./2011.mācību gadā pamatizglītības ieguve jāsāk no sešu gadu vecuma, nevis septiņiem gadiem, kā tas bijis līdz šim. PIrms grozījumus Vispārējās izglītības likumā sūtīt uz Saeimu, valdība par tiem lems vēl vienā sēdē.

Pirmoreiz iecere par to, ka skološanos bērni varētu uzsākt ātrāk par septiņu gadu vecumu, izskanēja vēl pērnā gada decembrī, izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei (ZZS) solot, ka pirms konkrētu lēmumu pieņemšanas notiks diskusijas ar izglītības speciālistiem.

Pagājušajā piektdienā, Koķei, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Valsts izglītības satura centra pārstāvjiem tiekoties ar pirmsskolas un sākumskolas izglītības speciālistiem, no ministres puses tika secināts, ka šāda iecere tiek atbalstīta.

Tie paredz, ka, bērniem skolas gaitas sākot no sešu, nevis septiņu gadu vecuma, īsāks kļūs arī laiks obligātajai pirmsskolas vecuma bērnu sagatavošanai skolai - bērni tam tiks gatavoti no piecu gadu vecuma, bet pats apmācības process ilgs gadu, nevis divus, kā tas bijis līdz šim.

Turklāt pamatizglītības 1.klases programmu varēs īstenot ne tikai skolas, bet arī pirmsskolas izglītības iestādes, bet mācību stundas 1.klasē tiks pārsauktas par mācību nodarbībām.

Valdība atbalstīja arī Ministru kabinetam deleģēt kompetenci noteikt valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijas, radot normatīvo bāzi pirmsskolas izglītības programmu izstrādei un īstenošanai, jo, kā uzsver Izglītības un zinātnes ministrija, šobrīd normatīvajos aktos nav noteikti ne pirmsskolas izglītības mērķi, ne uzdevumi vai pedagoģiskā procesa organizācijas principi, kā arī plānotie rezultāti, vērtēšanas pamatprincipi, kas būtu obligāti un būtu jāievēro ikvienam, kas izstrādā un īsteno pirmsskolas izglītības programmas.

Valdība atbalstīja arī no Vispārējās izglītības likuma izslēgt pantu, kas paredz pirmsskolas vecuma izglītojamo mācību slodzi, uzsverot, ka šāds regulējums neņem vērā to, ka pirmsskolas vecuma bērnu galvenā darbība ir rotaļa un izglītības programmas apguve notiek rotaļu veidā, kvalificētu pedagogu vadībā, kas slodzi bērniem nerada.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas