Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Ministri izlaužas līdz pašvaldību kongresa tribīnei

Neviens ministrs uz Latvijas Pašvaldību savienības kongresu, kas piektdien notika Aucē, nebija aicināts. Uz šo forumu oficiāli lūgtas bija tikai trīs augstākās amatpersonas — Valsts prezidents Andris Bērziņš, kurš bija atsūtījis apsveikumu, kā arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un premjers Valdis Dombrovskis no Vienotības, kuri pagodināja kongresa delegātus klātienē.

Tiesa, abas augstās amatpersonas pēc savām uzrunām un LPS līdera Andra Jaunsleina ziņojuma drīz vien atstāja kongresa zāli. Tajā savukārt līdz vakaram palika divi neaicinātie valdības pārstāvji — ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs no Reformu partijas. Viņi pieteicās arī runāt debatēs, kas netika liegts.

Jau iepriekš LPS priekšsēdētājs A.Jaunsleinis sacīja — ja kāds ministrs atbrauks, laukā nevienu nedzīs. Taču šis ir darba kongress pēc kārtējām pašvaldību vēlēšanām un tajā ir jāpārvēl arī LPS vadība. Tāpēc LPS valde nolēmusi šoreiz ministrus neaicināt. Iepriekšējā kongresā valdības locekļu un Saeimas deputātu runas aizņēmušas teju pusi pasākumam atvēlētā laika. Taču pašvaldību ministra neaicināšanu jau var uzskatīt par īpašu gadījumu. A. Jaunsleinis iepriekš neslēpa, ka tas ir saistīts ar ministra līdzšinējo attieksmi pret pašvaldībām, kurās viņš nesaskatot sabiedrotos.

"Pagājušajā kongresā tur sanāca, kā sanāca, bet mēs no kļūdām mācāmies," sacīja E. Sprūdžs, ticis pie vārda nevis tad, kad uzrunas sacīja viesi, bet gan debašu sadaļā, kur katram runātājam bija atvēlētas 5 minūtes. Ministra uzstāšanās bija salīdzinoši lietišķa, tās beigās vēl lūdzot pašvaldību palīdzību, lai nākamā gada valsts budžeta apspriešanas laikā varētu izcīnīt valsts investīciju programmas atjaunošanu. No tās plānots atbalstīt tās pašvaldības, kuras nav attīstības centru modelī "9 plus 21", kurā iekļautajiem būs priekšrocības Eiropas Savienības fondu līdzekļu izmantošanā.
Auces novada dome bija nodrošinājusi mājīgu gaisotni kongresa norises vietā, kur līdzās zālei pie estrādes visas dienas garumā bija kafijas galds ar uzkodām. Pie tā delegāti vairākos starpbrīžos veltīja laiku savstarpējai domu apmaiņai. Varēja novērot, ka līdz vēlai pēcpusdienai te iespēju aprunāties ar pašvaldību vadītājiem izmantoja arī abi ministri Daniels Pavļuts un E.Sprūdžs.

Ja daži kongresa delegāti negribēja komentēt ministru ierašanos, jo saskatīja te zināmu spēles elementu, tad vairāki citi to novērtēja pozitīvi. Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska (Daugavpils novada partija) sacīja — labi ir tas, ka ministri dzirdēja, ko runā novadu vadītāji, un uzzināja, "kas mums katram sāp". Liepājas domes priekšsēža vietnieks Gunārs Ansiņš (Liepājas partija) uzskata, ka "Pašvaldību kongresā ir jābūt sinerģijai starp valsts varu un pašvaldībām". Vēl labāk būtu, ja forumā vietējie līderi varētu iztaujāt ministrus par novadiem būtiskām lietām.
Jau ziņots, ka par Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētāju ir ievēlēts Andris Jaunsleinis, kurš organizāciju vada vairāk nekā 20 gadus. Viņš ir arī no Latvijas Zemnieku savienības ievēlēts Ventspils novada domē, nebūdams šīs partijas biedrs. LPS priekšsēža vietnieki — Auces novada domes priekšsēdētājs Gints Kaminskis un Jelgavas mērs Andris Rāviņš — arī pārstāv Latvijas Zemnieku savienību, kas aizvadītajās pašvaldību vēlēšanās ieguva vislielāko ietekmi vietējā varā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas