Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

NA aicinās mainīt koalīcijas līgumu un nodot EM tās pārraudzībā

Nacionālā apvienība rosinās Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (NA) un koalīcijas partnerus vienoties par izmaiņām koalīcijas līgumā, kā arī nodot Ekonomikas ministriju (EM) tās pārraudzībā, izriet no NA līdera Raivja Dzintara šodien preses konferencē paustā.

Viņš teica, ka Kariņa lēmumu prasīt politisko piederību mainījušā ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga (NA) demisiju uzskata par kļūdu, taču to var saprast un respektēt. Dzintars minēja, ka līgums, ko parakstīja konkrētās frakcijas, ir pamats, uz kura Kariņš kļuva par premjeru.

"Premjers izvēlējās sekot līguma burtam un NA var to saprast un pieņemt. Vienlaikus jāuzsver, ka bez līguma burta ir arī līguma gars. Līgumu rakstīja apstākļos, kad KPV LV bija krietni vairāk deputātu, kas var koalīciju atbalstīt," piebilda NA līderis.

Viņš minēja, ka pašlaik KPV LV frakcijā ir pieci, varbūt seši deputāti, ja pieskaita Didzi Šmitu, no kuriem tikai viens koalīcijas obligātajā balsojumā par uzticību Kariņam balsoja "par". Dzintars atzīmēja, ka šis nav vienīgais tāds balsojums, tā esot regulāra parādība. 

NA plāno aicināt Kariņu un koalīcijas partnerus vienoties par izmaiņām koalīcijas līgumā. "To, ka šādas izmaiņas būs, to vairs neviens īsti nenoliedz. Proti, bez tā iztikt nevarēs," pauda Dzintars, piebilstot, ka NA ir gatava uzņemties atbildību par EM, un tās vadību uzticēt Vitenbergam.

Dzintars pauda pateicību Vitenbergam par viņa līdzšinējo darbu EM, kā arī viņa līdzšinējo sadarbību ar NA. Viņš uzsvēra, ka politiķiem kopīgi izdevies panākt zemākus nodokļus vairākām Latvijas pārtikas produktu grupām, ģimenēm tikt pie sava mājokļa, kā arī politiķiem izdevies izcīnīt vienreizēju krīzes pabalstu ģimenēm un senioriem un panākt epidemioloģikso ierobežojumu samērīgumu ar tautsaimniecības interesēm.

NA līderis arī pateicās Vitenbergam par to, ka viņš izvēlējās iestāties partiju apvienības rindās. "Labam valstsvīram jāredz, kur viņš savus mērķus var visefektīvāk īstenot ilgtermiņā, un ar ko reālajā dzīvē ir lielāka vērtību saderība," teica Dzintars, piebilstot, ka ekonomikas ministram šādu izvēli neviens nevar pārmest.

Jautāts, vai tiks ierosināts izslēgt KPV LV frakcijā palikušos deputātus no koalīcijas līguma, Dzintars uzsvēra, ka piektdien plānotas koalīcijas pārstāvju sarunas. Viņš norādīja, ka NA uz šīm sarunām ies ar iepriekš definēto piedāvājumu, proti, nodot EM NA pārraudzībā.

Dzintars arī uzsvēra, ka sarunu konteksts varētu būt ļoti plašs, tomēr, NA ieskatā, būtiskākais ir stabils koalīcijas darbs un rīcībspēja, kas ir atkarīga no sarunu rezultātiem. Viņš pauda nostāju, ka, jo mazāka būs dažādu amatu pārdale un mēģinājumi koalīcijas līgumu pārrakstīt no jauna, jo mazāki ir riski iestrēgt šajā situācijā uz ļoti ilgu laiku.

"Tas, ko mēs piedāvājam, nav amatu pārdale. Tā ir iespēja tiem ministriem, kas šobrīd strādā, turpināt darbu, un šajos krīzes apstākļos nemēģināt vienoties par kaut ko jaunu. Tas būs viens princips, ko mēs pārrunās aizstāvēsim. Protams, pastāv iespēja, ka tas neizdosies un pārmaiņas varētu būt arī lielākas," sacīja Dzintars.

Viņš norādīja, ka NA būs pietiekami elastīga dažādu variantu izskatīšanā ar mērķi, lai visi panāktu kompromisu, būtu stabilitāte un amatpersonas varētu orientēties uz savu tiešo pienākumu veikšanu. Tāpat Dzintars atzīmēja, ka atsevišķu partiju rīcības motīvi nav saistīti tikai ar Vitenberga gadījumu. Tas, pēc viņa paustā, ir izgaismojis problēmas un interešu atšķirības, kas samilzušas jau iepriekš un tagad aisberga iepriekš neredzamā daļa ir tapusi redzama.

Dzintars skaidroja, ka lielākas vai mazākas neapmierinātības un mēģinājumi panākt kaut kādus pārkārtojumus pastāv neatkarīgi no pašreizējās situācijas un tas ir jāņem vērā, cenšoties situāciju stabilizēt.

Jautāts, ko viņš domā par Saeimas deputātu grupas Stabilitātes grupa plānu noslēgt vienošanos par sadarbību un atbalstu valdībai, Dzintars uzsvēra, ka tā no neatkarīgo grupas deputātu puses bijusi ļoti atbildīga rīcība, ņemot vērā visus apstākļus, un arī NA ir gatava no savas puses ar šo grupu sadarboties.

Runājot par to, kā NA rīkosies, ja koalīcijas partneri vai premjers neatbalstīs NA piedāvājumu, Dzintars akcentēja, ka šajās sarunās ir ļoti daudz apspriežamo jautājumu un nepieciešams panākt vienošanos ar vairākām pusēm.

Viņš vērsa uzmanību, ka NA uz sarunām dosies ar konkrētu principu. "Princips ir pēc iespējas vairāk sadarbības starp visām pusēm, pēc iespējas mazāk izmaiņu attiecībā uz amatiem un esošo sadarbības līgumu. Mēs redzam riskus, ka atsevišķas partijas patlaban, iespējams, vēro un vērtē reitingus. Tā, viņu izpratnē, ir šaha partija, kur sāk neveikties, kurā krīt laidņi, krīt torņi. Redzot, kad tuvojas mats, tad viens veids ir cieņpilni zaudēt, vai vismaz samierināties, ka uzvara nebūs tik liela. Otra pieeja ir mēģināt nojaukt šaha galdiņu un sākt visu no jauna, bet galdiņa nojaukšana var būt bezatbildīga," runājot līdzībās, skaidroja Dzintars.

Politiķis izteicās, ka tā nav rotaļa, atceroties, cik smagi pēc Saeimas vēlēšanām bija izveidot valdību. Dzintars norādīja, ka šajos apstākļos, kad gaidāmas vēlēšanas, priekšā ir sarunas par budžetu, izmaiņas visu varētu padarīt daudz smagnējāku un ķīlnieka lomā varētu atrasties ne tikai esošie ministri un premjers, bet faktiski visa valsts.

Kā ziņots, respektējot KPV LV frakcijas lēmumu, Kariņš izdevis rīkojumu par Vitenberga demisiju no 14.maija.

Pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes Dzintars pauda viedokli, ka koalīcijas ministrus un citas amatpersonas nedrīkst sodīt par vēlmi būt piederīgiem kādai citai politiskajai organizācijai, ja vien viņi neaiziet uz opozīciju.

"Atsākt to, ar ko savulaik tik grūti tikām galā, veidojot koalīciju, mums šķistu nepareizi un bīstami," pauda Dzintars, piebilstot, ka politiskais spēks ir gatavs savu ministru aizstāvēt.

NA līderis izteicās, ka Vitenbergs savu izvēli par labu NA esot izdarījis, pamatojoties uz vērtībām un pārliecību.

Politiķis pirmdien minēja, ka gadījumā, ja KPV LV frakcija lems nepieprasīt ekonomikas ministra atkāpšanos, tad, viņaprāt, redzamas labas iespējas turpināt sadarbību bez izmaiņām esošā koalīcijas līguma ietvaros, taču, ja būšot cits lēmums, tad no koalīcijas sadarbības līguma atvēršanas nebūšot iespējams izvairīties. "Tad process varētu būt grūtāks un sarežģītāks," teica Dzintars, piebilstot, ka tā nebūtu NA prioritārā izvēle.

Jau vēstīts, ka partijas KPV LV Saeimas frakcija trešdien nolēmusi, ka Vitenbergam ir jāatkāpjas no ekonomikas ministra amata. Līdz ar to frakcija akceptējusi KPV LV valdes vairākuma iepriekš pieņemto lēmumu.

KPV LV uzstāj, lai Vitenbergs atstāj ministra amatu, jo koalīcijas līgums paredz, ka tai pienākas trīs ministru posteņi, bet pēc Vitenberga aiziešanas partijai paliek divi ministri.

papildināta visa ziņa 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas