Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

NA Satversmē vēlas noteikt negrozāmu pantu par valsts valodu

Nacionālā apvienība (NA) vēlas Satversmē noteikt negrozāmos pantus, tostarp paredzot, ka pants par latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu ir negrozāms, otrdien intervijā LNT raidījumam _900 sekundes _sacīja NA līderis Raivis Dzintars.

"NA gatavo Satversmes grozījumus, kas noteiktu, ka Satversmē ir negrozāmie panti. Šāda pieredze ir arī citās valstīs, tai skaitā attiecībā uz valodas nostiprināšanu, kurā būtu noteikts, ka latviešu valoda ir vienīgā valsts valoda un šis pants ir negrozāms," sacīja Dzintars.

Viņš sacīja, ka jau tuvākajā laikā plānots vērsties koalīcijas padomē ar minēto jautājumu.

Vēl līdz mēneša beigām norisinās parakstu vākšana par Satversmes grozījumiem, lai krievu valodai noteiktu valsts valodas statusu. Par minēto iniciatīvu pagājušajā nedēļā arī parakstījās Rīgas mērs Nils Ušakovs, lai gan viņa partija Saskaņas centrs iepriekš norobežojās no parakstu vākšanas.

Dzintars ir pārliecināts, ka krievu valoda šobrīd Latvijā netiks ieviesta kā otrā valsts valoda, taču pats process, ka cilvēki tiek mobilizēti ap šo ideju un priekšzīme tiek rādīta no politiķu puses, atsaucoties uz Rīgas mēra Nila Ušakova parakstīšanos par krievu valodas statusu, ir negatīvs signāls. Viņš sacīja, ka šo parakstu vākšanu var uzskatīt ar pretvalstisku akciju un Rīgas domes deputātiem vajadzētu apsvērt, vai šajā gadījumā nebūtu jāpieprasa Ušakova demisija.

"Ja Latvijā būs divas valsts valodas, tad faktiski realitātē dzīvos viena valoda un tā būs krievu valoda. Un tam vairs nav nekā kopīga ar Latvijas valsts pastāvēšanas dziļāko jēgu," sacīja Dzintars.

Lai biedrības Dzimtā valoda rosinātie Satversmes grozījumu par valsts valodas statusu arī krievu valodai, ne tikai latviešu valodai nonāktu Saeimā, jāsavāc 154 379 vēlētāju paraksti. Pirmajā parakstu vākšanas nedēļā gan par iniciatīvu bija parakstījušies tikai nedaudz vairāk kā 11 tūkstoši pilsoņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas