Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Nacionālā apvienība 11. Saeimā pieaudzējusi muskuļus

Pirms Saeimas ārkārtas vēlēšanām savērpušās kaislības pat tos komentētājus, kuru politiskās simpātijas nav Nacionālās apvienības _Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/_LNNK pusē, mudināja prognozēt tai labu rezultātu. VL kopsapulcē, lemjot par vienotas partijas izveidi ar tēvzemiešiem, izskanēja mērķis pārstāvniecību dubultot, un tas faktiski ir izdevies - 10. Saeimā tika ievēlēti astoņi deputāti, bet Visvaldis Lācis vēlāk no frakcijas izstājās, toties jaunajā Saeimā strādās jau 14 Nacionālās apvienības deputāti.

Nevar teikt, ka abu partiju saplūšana būtu izraisījusi TB/LNNK biedru skaita samazināšanos deputātu rindās, ko savulaik arī neoficiāli pieļāva kuluāru sarunās, jo abu partiju sapulces uzrādīja zināmas domstarpības un savstarpēju neuzticēšanos. No jaunievēlētajiem deputātiem Romāns Naudiņš un Dzintars Kudums ir tēvzemieši, Vineta Poriņa un Ināra Mūrniece - vislatvietes, Dāvis Stalts un Kārlis Krēsliņš pārstāv biedrību Demokrātiskie patrioti, bet Ilmārs Latkovskis pagaidām nav neviena politiskā spēka biedrs.

Toties neviena cita partija no 10. Saeimā pārstāvētajām nevar lepoties ar to, ka visi tās frakcijas deputāti, kuri kandidēja, atkal ir ievēlēti.

Neveiksmi piedzīvojis partijas vadības mēģinājums deputātu rindās integrēt latviski domājošu cittautieti - lai kā partijas runasvīri būtu slavējuši Ludmilu Sočņevu, viņa no 3. vietas Rīgā noslīdēja uz 21. ar 2366 svītrojumiem, kas gan ir mazāk nekā ievēlētajam Dzintaram Rasnačam, bet viņam krietni lielāks ir arī plusu skaits.

Saeimā neiekļuva arī pretrunīgi vērtētais Helsinki- 86 aktīvists, no Latvijas savulaik izraidītais Konstantīns Pupurs, kura vērtējums dažādos avotos svārstās no tautas varoņa līdz provokatoram.

Interesanti rezultāti ir arī, salīdzinot plusus un svītrojumus neievēlētajiem kandidātiem. Piemēram, Leldes Stumbres labais sniegums Rīgā (no 13. uz 5. vietu) varētu būt skaidrojams gan ar cieņu pret viņu kā dramaturģi, gan kā atzinība viņas aktīvajai darbībai Vides aizsardzības klubā.

Savukārt nekustamo īpašumu īpašnieka un pārvaldnieka pašnodarbinātā Andra Vilka pacelšanos no 31. uz 7. vietu var, protams, skaidrot ar viņa profesionālo darbību vai labajiem darbiem partijas rindās, taču ticams izklausās arī skaidrojums, ka daļa vēlētāju varētu būt viņu sajaukuši ar vārda un uzvārda brāļiem Vienotības biedru, finanšu ministru vai arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktoru.

Nepietiekami, lai iekļūtu Saeimā, bet jūtami, lai nākamajās vēlēšanās startētu ar augstāku kārtas numuru, Rīgas sarakstā pacēlies ilggadējais Saeimas deputāts, dažādās partijās pabijušais Aleksandrs Kiršteins. Veidojot sarakstu citām vēlēšanām, vērts atcerēties vēl vairākus salīdzinošu popularitāti guvušus kandidātus, piemēram, Kauguru kultūras nama direktori Guntu Liepiņu, pensionāru Valdi Kaprāli (abi Vidzemē) vai LLU docentu Aigaru Laizānu Latgalē, kuri gan šoreiz Saeimā netika, bet krietni pakāpās sarakstā.

Parlamentā iekļuva sevi jau pierādījušie

Septiņi deputāti, kuri 11.Saeimā papildinās VL-TB/LNNK frakcijas rindas, ir pazīstami katrs savā jomā, tāpēc viņu ievēlēšana nav uzskatāma par pārsteigumu. 

Trīs no jaunpienācējiem vismaz pagaidām nav tiešā veidā saistīti ne ar VL, ne TB/LNNK.

Kad no Rīgas domes Pilsoniskās savienības frakcijas aizgāja Dāvis Stalts ar domubiedriem, Vienotības rindās izskanēja viedoklis, ka viņš diez vai dosies uz Zatlera Reformu partiju. «Tie būs Visu Latvijai! kareivji,» prognozēja Edgars Jaunups. «Tas nebija mērķis, bet eksistenciāls solis, lai varētu veiksmīgi darboties Latvijas vārdā,» savu aiziešanu no PS skaidro D.Stalts, kura izveidotā biedrība Demokrātiskie patrioti vienojās ar Nacionālo apvienību par savu biedru startu VL-TB/LNNK sarakstā, un gan viņš, gan Kārlis Krēsliņš tika ievēlēti. No ZZS gan nāk signāli, ka viņi joprojām uzskata K. Krēsliņu par savu biedru, taču viņš norāda – ir elektroniski nosūtīts pieteikums par izstāšanos. K. Krēsliņš ar VL vienojies, ka ievēlēšanas gadījumā iestāsies partijas rindās, pagaidām viņš ir partijas atbalstītājs. 

Savrupā pozīcijā patlaban ir Ilmārs Latkovskis, kurš nav nevienas partijas biedrs, bet atpazīstamību guvis, vadot TV raidījumu Viss notiek. Lielo vēlētāju atbalstu – vairāk nekā 5000 plusu – ar savu ilggadējo darbu Latvijas Avīzē skaidro žurnāliste Ināra Mūrniece: «Esmu no visas sirds pārsteigta par uzticību. Būtu neloģiski, ja to skaidrotu citādi, jo žurnālistikā esmu 16 gadu. Cilvēki ir novērtējuši, ko esmu darījusi.» 

VL par savu kandidāti izglītības un zinātnes ministra amatam nosaukusi Vinetu Poriņu, kura arī pirmo reizi ir ievēlēta Saeimā. «Iesaistīšanos politikā noteica mana līdzšinējā zinātniskā darbība valodas politikā un sociolingvistikā, kā arī politiskās pretrunas nacionālajos jautājumos kopš 10. Saeimas vēlēšanām,» pastāstīja V.Poriņa.

Ne pirmo reizi uz Saeimu kandidēja Valmieras domes deputāts, uzņēmējs Romāns Naudiņš, 9. Saeimas vēlēšanās viņam bija pat pirmais numurs Vidzemē, taču panākumus Nacionālās apvienības atbalstītāju vidū viņš sāka gūt tikai tad, kad uzvārdu Ibragimovs nomainīja pret Naudiņu. Pats viņš šo soli skaidro tā: «Izpētot savas dzimtas ciltskoku, esmu pieņēmis vecvectēva Julijāna Naudiņa dzimtas uzvārdu. Esmu izmantojis pilsoņa tiesības pieņemt manas latviešu dzimtas senču uzvārdu, jo dzīvoju Latvijā un nākotni saistu ar savu dzimteni.» 

Saeimā atgriežas Dzintars Kudums, eksprezidentes V. Vīķes-Freibergas padomnieks nacionālās drošības jautājumos, 7.Saeimas deputāts, pēdējā laikā – Priekules novada Kalētu pagasta pārvaldes vadītājs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas