Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

NEPLP: Šoreiz Saeimas priekšvēlēšanu aģitācijas raidījumos bija vērojama viedokļu daudzveidība

Salīdzinot ar iepriekšējām parlamenta vēlēšanām, pirms 11.Saeimas vēlēšanām raidījumos bija vērojama viedokļu daudzveidība, mazāk pseidonotikumu, kā arī mazāk izteikta tendence, ka raidījumos atspoguļoti atsevišķu kandidātu viedokļi par kādu tēmu.

Par to liecina Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) veiktais raidījumu monitorings.

Pozitīvās tendences NEPLP skaidro ar to, ka visiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem bijis zināms, ka NEPLP pastiprināti veiks monitoringu. Līdz ar to mediji apzināti centušies izvairīties no tiesību normu pārkāpumiem.

NEPLP priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece norāda, ka efektīvs un visaptverošs programmu monitorings nes labus rezultātus, jo disciplinē plašsaziņas līdzekļus attiecībā uz normatīvo aktu ievērošanu. Šīs arī bija ārkārtas vēlēšanas, un priekšvēlēšanu aģitācijas periods bija krietni īsāks nekā parasti.

Ņemot vērā pieredzi, kas gūta priekšvēlēšanu periodā pirms 10.Saeimas vēlēšanām, NEPLP nolēma aktīvāk sadarboties ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju gadījumos, kad ir aizdomas par slēpto priekšvēlēšanu aģitāciju.

Iezīmējās tendence, ka masu medijā sniedz negatīvu informāciju par deputātu kandidātiem, tomēr nav iespējams pierādīt, ka to kāds ir apmaksājis. NEPLP uzskata, ka praksē normas par slēpto priekšvēlēšanu aģitāciju "īsti nestrādā", tādēļ jāpievēršas šī jautājuma sakārtošanai.

NEPLP saņēma arī vairākas sūdzības, ka sabiedriskajos medijos visiem vēlēšanās startējušajiem politiskajiem spēkiem netika dotas vienlīdzīgas iespējas piedalīties diskusiju raidījumos. Padome vienlaikus akcentē, ka atšķirībā no iepriekšējām vēlēšanām tika panākts, ka līdzdalība diskusiju raidījumos vismaz minimālā apjomā tika nodrošināta visiem. Pilnīgu vienlīdzību realizēt traucēja tehniskās iespējas un raidījumu formāti, jo vēlēšanās piedalījās 13 partijas.

Kā ziņots, pirms 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanām, kas norisinājās 2011.gada 17.septembrī, NEPLP saskaņā ar likumdošanu veica elektronisko plašsaziņas līdzekļu priekšvēlēšanu aģitācijas monitoringu. Priekšvēlēšanu aģitācijas periods bija noteikts no 2011.gada 1.augusta līdz 16.septembrim.

Pateicoties valsts papildus piešķirtajiem līdzekļiem, programmu monitoringam NEPLP piesaistīja deviņus papildu darbiniekus. Pastāvīgi NEPLP monitoringa centrā strādā divi cilvēki.

Tā rezultātā NEPLP spēja izkontrolēt gandrīz pilnā apjomā visus nacionālos televīzijas kanālus, izlases veidā vietējās un reģionālās televīzijas, kā arī visas lielākās nacionālās, reģionālās un vietējās radiostacijas.

Tāpat NEPLP analizēja no iedzīvotājiem, kā arī valsts institūcijām saņemtos iesniegumus par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas