Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

No TV3 par labu AKKA/LAA piedzīs 200 tūkstošus latu

Augstākā tiesa (AT) ceturtdien daļēji apmierināja biedrības "Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība" (AKKA/LAA) prasību pret telekompāniju "TV3 Latvia", nolemjot piedzīt no uzņēmuma 201,3 tūkstošus latu, portālu Diena.lv informēja tiesas preses sekretāre Baiba Kataja.

AKKA/LAA prasība pret SIA "TV 3 Latvija" apmierināta daļēji un nolemts piedzīt par labu biedrībai autoratlīdzību par laika periodu no 2002.gada 1.janvāra līdz 2008.gada 31.decembrim 201 303,24 latu apmērā.AT nolēmusi, ka AKKA/LAA līdz sprieduma izpildei jāsaņem 6% no piedzītās summas  un “TV3 Latvija” jāsedz otras puses advokātu atlīdzība 6913,04 latu apmērā. Vienlaikus AT daļēji apmierināja "TV3 Latvia" pretprasību un atzina par noslēgtu licences līgumu par tiesībām izmantot autoru muzikālos darbus radio programmās 2005.gada 19.aprīļa līguma projekta redakcijā, nosakot līguma termiņu līdz 2012.gada 31.decembrim. Noteikts, ka paredzētais atlīdzības apmērs ir 1,6% no raidorganizācijas ieņēmumiem, kas aprēķināti atbilstoši līgumā noteiktajam par muzikālo darbu izmantošanu 35% apmērā no kopējā raidlaika. Pārējā daļā "TV3 Latvia" pretprasību tiesa noraidīja.Tiesa arī nosprieda piedzīt par labu "TV3 Latvia" no AKKA/LAA advokātu izdevumus 8,4 tūkstošu latu apmērā.Pilns apelācijas instances tiesas spriedums būs pieejams pēc 3.janvāra un tad lietas dalībnieki to 30 dienu laikā varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā AT Senātā.AKKA/LAA prasību tiesā iesniedza 2006.gada martā. AKKA/LAA norādīja, ka 2001.gada janvārī puses noslēgušas licences līgumu par tiesībām izmantot AKKA/LAA pārstāvēto autoru muzikālos darbus raidīšanai ēterā, taču pēc līguma darbības termiņa notecēšanas atbildētāja izvairījusies no licences līguma slēgšanas. Par laika periodu no 2002.gada 1.janvāra līdz 2008.gada 31.decembrim "TV3 Latvia" samaksājusi AKKA/LA prasītājai autoratlīdzību 509 965 latu apmērā, taču starp pusēm pastāv strīds par maksājamo autoratlīdzības lielumu.


Apgabaltiesa spriedumā atzinusi, ka AKKA/LA norādītie tarifi ir ļoti mainīgi un neprognozējami, tie nav izprotami loģiski un sistemātiski. Tā, piemēram, 2001.gadā autoratlīdzības apmērs no 4% no licences līgumā definētajiem ieņēmumiem ir paaugstinājies no 2002.gada 1.janvāra līdz 2007.gada 7.jūlijam uz 5,5% no visiem raidorganizācijas ieņēmumiem, vienlaicīgi no 2006.gada 6.jūnija piedāvājot visām raidorganizācijām par identisku mūzikas apjoma izmantojumu 1,85% tarifu no licences līgumā definētajiem ieņēmumiem. Savukārt 2007.gada 7.jūlijā prasītājas autoratlīdzības tarifs sarucis līdz 2% no visiem raidorganizācijas ieņēmumiem.

Tiesa uzskata, ka šīm tarifu svārstībām nav loģiska vai ekonomiska pamatojuma un tādēļ prasītājas norādītie tarifi nav ņemami vērā, nosakot kompensācijas summu. Pirmās instances tiesa atzinusi par nepamatotu prasību daļā par kompensācijas noteikšanu divkāršā apmērā, kā sodošu un audzinošu funkciju. No lietas materiāliem izriet, ka ne tikai AKKA/LA, bet arī "TV3 Latvia" vainas dēļ nav noslēgts jauns licences līgums vairāku gadu garumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas