Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Opozīcijas rosināto parlamenta sēdi 5.jūnijā nesasauks

Saeimas Prezidija vairākums otrdien nolēma nesasaukt opozīcijas rosināto parlamenta sēdi 5.jūnijā, kurā maija pirmajā pusē opozīcija rosināja rīkot Valsts prezidenta vēlēšanas.

Prezidija lēmumu neatbalstīja Saeimas sekretārs, parlamenta deputāts Andrejs Klementjevs (S).

Saeimas Prezidijs maija sākumā nolēma Valsts prezidenta ievēlēšanai paredzēto Saeimas sēdi sasaukt 29.maijā. Tomēr tika saņemts 34 opozīcijas deputātu iesniegums rīkot prezidenta vēlēšanas 5.jūnijā, atstājot vairāk laika diskusijām ar kandidātiem. Vēlāk tika saņemts arī 45 koalīcijas parlamentāriešu iesniegums, kurā rosināts izraudzīties prezidentu 29.maijā. Pēc diskusijām Saeimas Prezidijs un Frakciju padome nolēma vēlēšanu datumu nemainīt. Opozīcijas pārstāvji norādīja, ka viņu iesniegums par sēdes rīkošanu tika iesniegts agrāk, tāpēc tas bija jāskata pirmais. Viņi vērsa uzmanību uz Satversmē noteikto, ka 34 deputātiem ir tiesības rosināt sasaukt parlamenta sēdi. Skaidrojot šodienas Prezidija lēmumu, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) pauda, ka secībai, kādā ir saņemti dažādi iesniegumi ar vismaz 34 deputātu parakstiem, neesot izšķirošas nozīmes, ja sēdes rosinātas par vienu un to pašu jautājumu.

29.maijā sasaucot sēdi par Valsts prezidenta vēlēšanas, Prezidijs jau pēc būtības ir ievērojis trešdaļas deputātu tiesības rosināt sēdes rīkošanu, izrietēja no Mūrnieces teiktā.

Saeimas priekšsēdētāja arī norādīja, ka 29.maija sēdē piedalījušies arī deputāti, kuri bija parakstījušies par 5.jūnija sēdes sasaukšanu. Līdz ar to esot secināms, ka šie parlamentārieši 29.maija sēdi atzina par sasauktu atbilstoši Satversmei un Saeimas kārtības rullim.

Viņa arī piebilda, ka tagad šādas sēdes sasaukšana, kuras darba kārtībā būtu Valsts prezidenta vēlēšanas, nonāktu pretrunā ar Satversmi, jo nav iestājies neviens no valsts pamatlikumā paredzētajiem apstākļiem Valsts prezidenta ārkārtas vēlēšanu rīkošanai.

Mūrniece akcentēja, ka Saeimas darbībai jābūt jēgpilnai, tāpēc arī 5.jūnijā nav iespējams sasaukt parlamenta sēdi ar minēto darba kārtību, jo tā jau ir izpildīta.

Mūrniece akcentēja, ka Prezidijam, pieņemot lēmumu, jāņem vērā tiesību sistēmas vienotība un racionālu normu piemērošana.

Pirms Prezidija sēdes notika Frakciju padomes un Prezidija kopsēde, kurā savu viedokli pauda arī opozīcijas pārstāvji.

precizēta 2.rindkopa

 

Top komentāri

Mazākuma tiesību mērķis
M
Mazākuma tiesības rosināt sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi ir ietvertas Satversmē ar mērķi, lai parlaments izdiskutētu kādu neatrisinātu problēmu. Tā kā mazākuma norādītais ārkārtas sēdes pamats - ievēlēt Valsts prezidentu - ir izpildīts, tad mazākuma rosinātā problēma jau ir atrisināta. Līdz ar to iesniegumā minētais ārkārtas sēdes sasaukšanas pamats ir zudis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas