Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Opozīcijas vairākums pagaidām neredz iespēju pārņemt varu Rīgas domē

Negribot arī turpmāk sadarboties ar koalīcijas partiju deputātiem, kurus vaino pie problēmām galvaspilsētā, Rīgas domes opozīcijas vairākums pagaidām neredz iespēju pārņemt varu pašvaldībā, bet partija Latvijas attīstībai saskata teorētisku iespēju to paveikt bez līdzšinējās koalīcijas politiķu līdzdalības.

Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) Rīgas domes frakcijas vadītājs Nauris Puntulis aģentūrai LETA sacīja, ka partija joprojām pauž stingru nostāju par nesadarbošanos ar partiju Saskaņa. "Viņu rokas ir tik ļoti netīras, ka mēs nevaram sadarboties ar cilvēkiem, kas, iespējams, vairs nedarbosies Saskaņā," komentēja Puntulis.

Arī ar partiju Gods kalpot Rīgai (GKR) Nacionālā apvienība sadarboties neplāno, tā kā GKR "visus garos gadus bija Saskaņas sadarbības partneris un viņu ""ieguldījums" ir ne mazāks kā Saskaņas," teica Puntulis.

Viņš secināja, ka patlaban opozīcijai nav iespēju pārņemt varu Rīgas domē citādi, kā vienojoties ar domniekiem, kas izslēgti no Saskaņas frakcijas.

Partijas Vienotība Rīgas domes frakcijas vadītājs Vilnis Ķirsis aģentūrai LETA norādīja, ka nav gatavs sadarboties ne ar GKR, ne ar Saskaņu. Turklāt no nevienas no šīm frakcijām nav arī izskanējuši piedāvājumi sarunām, piebilda deputāts.

Pēc Ķirša teiktā, patlaban Rīgas domē vērojamas "haotiskas kustības", jo "vecākie brāļi aizbraukuši prom un jaunākie plēšas par mantojumu". Ķirsis uzskata, ka pirms kādas tālākas reakcijas jāpagaida, kamēr abas konfliktējošās frakcijas "izķīvējās".

Politiķis gan piebilda, ka plānots tikties ar pārējām opozīcijas partijām, lai pārrunātu tālāko rīcību.

Arī Jaunās konservatīvās frakcijas (JKP) vadītājs Jānis Ozols pauda līdzīgu nostāju. "Mēs skaidri redzam situāciju - tā ir burka, kur iekšā ir zirnekļi, kuri kaujas. Nav mums ar viņiem nekā kopīga neatkarīgi no tā, kurš no viņiem nodominēs," sacīja Ozols.

Viņš pauda nostāju, ka Rīgas domes 32 koalīcijas deputāti ir "balsošanas mašīna", tāpēc būtu naivi domāt, ka kāds no viņiem ir gatavs laboties.

Ozols uzskata, ka gan tie, kuri tagad nošķēlušies no frakcijām, kā arī GKR un Saskaņa ir "tirdzniecības partneri", kuriem ir kopīgas vērtības. Tāpēc, pēc Ozola paustā, viņiem savā starpā būs vieglāk sadarboties, nekā ar JKP.

Patlaban, pēc Ozola domām, jāapzina esošā situācija un jāpārrunā situācija ar opozīcijas partiju deputātiem, lai saprastu, ko un kā darīt.

Tikmēr partijas Latvijas attīstībai frakcijas vadītājs Viesturs Zeps aģentūrai LETA pauda, ka pašreiz domē notiekošais teorētiski varētu dot iespēju opozīcijai izveidot jaunu koalīciju Rīgā.

Zeps sacīja, ka no koalīcijas patlaban tiek gaidīti "signāli", lai saprastu, kas īsti viņu vidū notiek un kā opozīcijai rīkoties tālāk. "Ārēju iemeslu dēļ Nils Ušakovs (S) un Andris Ameriks (GKR) tīri fiziski jūlijā vairs domē nebūs un varas centri mainīsies. Šī ir opozīcijas iespēja beigt bļaustīties, bet apvienoties un iet strādāt," sacīja Zeps, norādot, ka runa nav par apvienošanos ar pašreizējo koalīciju, bet gan par pavisam jaunas koalīcijas veidošanu.

Viņš skaidroja, ka teorētiski opozīcijai varētu būt iespēja izveidot tādu pašu partiju koalīciju Rīgas domē, kāda tā tagad ir Saeimā. Tas, savukārt, dotu lielākas iespējas "iznest Rīgu ārā no grūtībām", viņš pauda.

Zepa ieskatā, opozīcijai vajadzētu vienoties un paust neuzticību nupat ievēlētajam mēram Dainim Turlajam (GKR), kā arī vienoties par savu mēra kandidātu. "Mēs esam vērsti uz sadarbību, taču skaidrs, ka pilnvērtīga sadarbība ar Saskaņu un Gods kalpot Rīgai ir kaut kas neiespējams, tādēļ opozīcijai būtu jāizmanto iespēja," sprieda Zeps.

Runājot par četriem Saskaņas izslēgtajiem biedriem, Zeps sacīja, ka ar šiem deputātiem nekādas sarunas vai vienošanās nebūs. "Protams, ja viņi balsos par opozīcijas priekšlikumiem, mēs to apturēt nevaram, taču par sadarbību nav runas," teica politiķis.

Vienlaikus viņš norādīja, ka visi domē patlaban nogaida, lai saprastu - kas tieši notiek koalīcijas partiju vidū. Viņš arī norādīja, ka plkst.14.30 notiks opozīcijas frakciju sanāksme, lai pārrunātu notiekošo domē un turpmāko rīcību.

JKP frakcijā domē strādā deviņi deputāti, VL-TB/LNNK - seši, bet Vienotības frakcijā - četri. Opozīcijā ir pārstāvēta arī partija Latvijas attīstībai, kuras viedokli aģentūrai LETA pagaidām nav izdevies iegūt.

LETA jau vēstīja, ka pēc jauna Rīgas mēra ievēlēšanas ir sašķēlusies partijas Saskaņa Rīgas domes frakcija. Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, no Rīgas domes saskaņas frakcijas piektdienas vakarā "par rupjiem pārkāpumiem" izslēgti četri biedri - vicemērs Vadims Baraņņiks un deputāti Valērijs Petrovs, Aleksejs Rosļikovs un Vitālijs Dubovs. Tuvākajā laikā viņi varētu tikt izslēgti arī no partijas.

pievienota 11.-16.rindkopa, papildināts ievads 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas