Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

papildināta (14:47) - Kalnmeiers: Prokuroram nebūtu jāvērtē deputāta atstādināšana nekriminālprocesuālā kārtā

Prokuroram nebūtu jāvērtē iespēja atstādināt deputātu nekriminālprocesuālā kārtā, šodien pēc sarunas Reformu partijas (RP) Saeimas frakcijā žurnālistiem sacīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Viņš norādīja, ka jau tagad saskaņā ar Kriminālprocesa likuma nosacījumiem prokurors konkrētos gadījumos var pieņemt lēmumu par noteiktas nodarbošanās aizliegumu, ziņo LETA. Savukārt RP Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edmunds Demiters norādīja, ka līdz 23.maijam koalīcija kopā spriedīs par atbilstošu priekšlikumu izveidošanu likuma mainīšanai.

Jau ziņots, ka pirmdien, 13.maijā, plkst. 13 notika Reformu partijas ārkārtas apvienotā valdes un frakcijas sēde, kurā bija aicināts piedalīties Latvijas Republikas ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Diskusijā ar ģenerālprokuroru deputāti sprieda par grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā un iespējām tos pilnveidot, portālu Diena.lv informēja partijā.

Reformu partija uzskata, ka nav pieļaujama situācija, kad kriminālvajāšanai pakļauti pašvaldību deputāti neierobežoti lemj par pilsētas vai novada darbu un rīkojas ar to finansēm, tapēc ir jālemj par attiecīgajiem grozījumiem likumā.

Kā vēstīts, Saeimas vairākums noraidīja priekšlikumu ierobežot pašvaldību deputāta pilnvaras, ja pret viņu sākta kriminālvajāšana par smagu vai sevišķi smagu noziegumu.

Šo ierosinājumu atbalstīja 38 parlamentārieši, pret balsoja 41 deputāts, bet atturējās pieci. Priekšlikumu neatbalstīja deputāti, kuri pārstāv opozīcijas partijas - Saskaņas centru (SC), Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), kā arī vairāki koalīcijas deputāti - Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK), Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), Kārlis Krēsliņš (VL-TB/LNNK) un Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK). Vēl pieci nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāti balsojumā atturējās, savukārt parlamentārieši Andrejs Klementjevs (SC), Janīna Kursīte-Pakule (V) un Jānis Reirs (V) balsojumā nepiedalījās.

Jau ziņots, ka pēc Saeimas vairākuma ceturtdien pieņemtā lēmuma neierobežot pilnvaras kriminālvajātiem pašvaldību deputātiem vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) lemšot par palikšanu amatā. E.Sprūdžs izteicies, ka tuvāko dienu laikā izlems, vai turpināt darbu, un viņš uzskatot, ka ceturtdien Saeimā bijis neuzticības balsojums viņam. Ministrs pauda - ja nav iespējama likumprojekta virzības atjaunošana, viņš neredzot iespējas turpināt darbu un lēmuma pieņemšana par tālāko rīcību esot dažu tuvāko dienu jautājums.

"Godīgums un tiesiskums tika deklarēti kā visas koalīcijas prioritāte, tāpēc balsojums, kurā atsevišķi Nacionālās apvienības deputāti 9.maijā iestājās pret vai atturējās atbalstīt priekšlikumu ierobežot pašvaldību deputāta pilnvaras, ja pret viņu sākta kriminālvajāšana par smagu vai sevišķi smagu noziegumu, neatbilst principiem, kurus šie deputāti ir deklarējuši, iesaistoties valdības koalīcijā," teikts Reformu partijas paziņojumā.

Jau rakstīts, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) aicinājis E.Sprūdžu nepieņemt pārsteidzīgus lēmumus un neatkāpties no amata.

"Es jebkurā gadījumā aicinātu nepieņemt pārsteidzīgus lēmumus un pie pirmās neveiksmes nemest visu pie malas," žurnālistiem E.Sprūdža paziņojumu par iespējamo atkāpšanos no amata komentēja V.Dombrovskis.

Viņš gan atzina, ka balsojums Saeimā par kriminālvajātu pašvaldības deputātu darbības ierobežošanu bija problemātisks, kur, pirmkārt, aktuāls ir jautājums par atsevišķu Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK deputātu noraidošo balsojumu. Premjers solīja, ka šis jautājums koalīcijā pirmdien tiks pārrunāts.

"Koalīcijā par šo jautājumu runāsim un aicināsim nacionālo apvienību nonākt pie konkrēta viedokļa," viņš sacīja. Valdības vadītājs arī piebilda, ka svarīgi būs uzzināt šo deputātu motivāciju, kāpēc viņi balsojuši pret grozījumiem likumā.

(ziņā mainīts virsraksts un pievienotas pirmās divas rindkopas)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas