Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

papildināta (15:21) - Grigule vairs nav droša, ka izdosies savākt eiro referenduma rosināšanai vajadzīgos parakstus

Ja neizdosies savākt 34 deputātu parakstus par referenduma procedūras rosināšanu saistībā ar Eiro ieviešanas likumu, tad Saeimas deputāte Iveta Grigule (ZZS) sola vākt 30 000 parakstu referendumam saistībā ar eiro ieviešanu.

Grigule vairs nezina, vai viņai izdosies savākt 34 deputātu parakstus, ņemot vērā apvienības Saskaņas centrs (SC) līderu izteikto viedokli. Ar SC vadības pārstāvju šā rīta izteikumiem deputāte gan vēl nebija iepazinusies.

Kā ziņots, SC frakcijas deputāti neparakstīsies par referenduma procedūras rosināšanu saistībā ar Eiro ieviešanas likumu, pirmdien sacīja SC Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins.

Grigule uzsvēra, ka "ja sāk iet, tad jāiet līdz galam". Ja būs vajadzīgs sākt 30 000 parakstu vākšanas procedūru, tad vispirms būs nepieciešams konsultēties ar juristiem; šāda scenārija īstenošanas gadījumā Centrālajā vēlēšanu komisijā deputāte varētu vērsties mēneša laikā.

Pirmdien pēc ZZS valdes sēdes Grigule žurnālistiem norādīja, ka pašlaik ir ieplānots veikt trīs darbības. Viņa vāks ZZS frakcijas deputātu parakstus, lai aicinātu prezidentu minēto likumu nodot otrreizējai izskatīšanai parlamentā. Deputāte Ilona Jurševska (ZZS) aģentūrai LETA apstiprināja, ka būtu gatava parakstīt šādu aicinājumu.

Paralēli viņa pēc konsultācijām ar juristiem plāno vērsties Satversmes tiesā, lai prasītu ļaut jautājumu saistībā ar eiro ieviešanu izlemt tautai. Grigule gan neprecizēja, kāds būs juridiskais pamatojums, ko viņa grasās izmantot.

Deputāte arī vēl nav atmetusi cerības savākt 34 deputātu parakstus referenduma procedūras rosināšanai - bez viņas parakstīties esot gatavi deputāti Ilona Jurševska (ZZS) un Jānis Vucāns (ZZS), kā arī divi kolēģi, kuri drīz atgriezīsies no atvaļinājuma. Grigule neizslēdz iespēju, ka SC tuvākajās dienās varētu mainīt savas domas, taču viņa arī nezina, vai tas notiks.

Jau vēstīts, ka arī SC frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs pirmdien izplatījis paziņojumu, kurā cita starpā norāda, ka SC apzinās - eiro ieviešanu ir atbalstījuši deputāti, par kuriem kopumā ir nobalsojis Latvijas balsstiesīgo iedzīvotāju vairākums. Līdz ar to "SC uzskata par bezatbildīgu rīcību bremzēt "Euro ieviešanas kārtības likuma" stāšanos spēkā".

Kā iepriekš rakstīts, arī Latvijas Zaļā partija sola neatbalstīt referenduma rosināšanu par eiro ieviešanu.

Arī deputāts Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) neparakstīsies par Saeimas deputātes Ivetas Grigules (ZZS) iniciatīvu referenduma procedūras rosināšanai saistībā ar Eiro ieviešanas likumu.

Dombrava skaidroja, ka varētu parakstīties par tautas rosinātu referendumu. Taču viņš neparakstīsies par šo konkrēto pašu deputātu iniciatīvu, kuru atbalstītu politiķi, kuru darbības ir "saistītas ar Austrumiem" un nav labvēlīgas Latvijai.

Kā ziņots, partijas Vienotība Saeimas frakcijas deputāti aicināja nacionālajai apvienībai Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK izvērtēt Dombravas rīcību, balsojot pret Eiro ieviešanas likuma pieņemšanu Saeimā.

Tikmēr Dombrava skaidroja, ka, viņaprāt, ilgtermiņā riski attīstībai būtu mazāki, saglabājot latu, nevis pievienojoties eirozonai. Deputāts pauda viedokli, ka šis jautājums nav tik vienkāršs, kā daži to mēģina parādīt, izvērtējot dažādus argumentus. Dombrava nolēmis balsot pret šo likumu, par ko arī informēja kolēģus. Viņš arī bija pārsteigts par Vienotības reakciju, jo koalīcijas partneri par Dombravas viedokli bija brīdināti iepriekš.

Savukārt, Visu Latvijai!- Tēvzemei un Brīvībai/LNNK, atbildot uz partijas Vienotība aicinājumu izvērtēt deputāta Dombravas atšķirīgo balsojumu par Eiro ieviešanas kārtības likumu, norādīja, ka par šī deputāta pārliecību un balsošanas plāniem apvienība bija jau informēta pirms tam. "Līdz ar to nav vajadzības veikt izvērtēšanu tam, kas jau ir izvērtēts," paziņojumā raksta Nacionālā apvienība.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) vērtēja pozitīvi Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un politiskās apvienības SC lēmumu neparakstīties par referenduma procedūras rosināšanu saistībā ar Eiro ieviešanas likumu.

Dombrovskis pirmdien žurnālistiem atzina, ka vērtē pozitīvi SC, gan arī ZZS lēmumu. "Kā mēs zinām, ir atsevišķi deputāti kā [Nikolajs] Kabanovs (SC) un [Iveta] Grigule (ZZS), kas aktīvi centās nodarboties ar klaju destrukciju. Šajā gadījumā mēs redzam, ka opozīcija ar šādu destrukciju nenodarbosies, un es to vērtēju pozitīvi," pauda valdības vadītājs.

Jautāts, vai ar pozīciju ir bijušas kādas vienošanās, lai tās mainītu nostāju, Dombrovskis sacīja, ka ir bijušas tikai konsultācijas ar opozīcijas partijām un nekādu atbalstu eiro ieviešanai ne viens, ne arī otrs politiskais spēks nesolīja.

Kā ziņots, Saeimas deputāte Grigule piektdien bija "par 99,9% pārliecināta", ka pirmdien izdosies apkopot 34 parakstus, lai rosinātu referenduma procedūru par Eiro ieviešanas likumu. Tā pagājušajā nedēļā paziņoja politiķe.

Grigule apgalvoja, ka Urbanovičs esot apsolījis 31 deputāta parakstus, ja viņa nodrošinās trīs līdz četru citu frakciju deputātu parakstus, skaidroja deputāte.

Grigule esot risinājusi sarunas ne tikai ar ZZS, bet arī ar koalīcijas partiju trīs deputātiem.

Pēc parakstu savākšanas tie tiktu iesniegti Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, lai prasītu sākt referenduma procedūru par pieņemto likumu.

(ziņa papildināta ar Grigules teikto)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas