Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

papildināta (16:55) - Latvijas izaugsme šogad pārsniegs 3%, prognozē Rimšēvičs

Latvijas izaugsme šogad pārsniegs 3%, piektdien preses konferencē prognozēja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Tomēr gada iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums būs zemāks par pirmā ceturkšņa izaugsmes rādītājiem un zemāks par izaugsmi pērn. Šā gada pirmajā ceturksnī IKP apjoms pēc sezonāli neizlīdzinātajiem datiem, salīdzinot ar 2011.gada pirmo ceturksni, palielinājies par 6,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes ātrais novērtējums. 2011.gadā salīdzinājumā ar 2010.gadu IKP palielinājās par 5,5%.

Rimšēvičs atzina, ka pirmā ceturkšņa IKP ātrais novērtējums bija patīkams pārsteigums. Tomēr IKP pieauguma tempi 2012.gadā salīdzinājumā ar šā gada pirmo ceturksni un pagājušo gadu mazināsies, jo pirmā ceturkšņa straujo IKP pieaugumu noteica vairāki vienreizēji efekti, skaidroja bankas vadītājs.

Tik strauju izaugsmi daļēji noteica garā gada efekts, atzina Rimšēvičs. Arī situācija eksporta tirgos bija veiksmīgāka par iepriekš prognozēto.

Pēc Rimšēviča teiktā, sava loma bija arī ažiotāžai ap banku sistēmu, jo skaidras naudas izņemšana no bankām audzēja apgrozībā esošo skaidras naudas apmēru un daļa šīs naudas tika novirzīta tūlītējiem tēriņiem.

Latvijas ekonomikas izaugsme šogad pārsniegs 3%, kas uz Eiropas krīzes fona ir atzīstams rezultāts, vērtēja centrālās bankas vadītājs.

Viņš atzīmēja, ka neviens nevarēja paredzēt, ka izaugsme būs tik spēcīga.

Aktualizēto IKP prognozi centrālā banka paziņos jūlijā, kad notiks kārtējā padomes sēde. Tad būs iestrādāti precizētie Centrālās statistikas pārvaldes dati par tautsaimniecības attīstību gan no patēriņa, gan investīciju viedokļa.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas