Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

papildināta (17:58) - Parādnieks: VL-TB/LNNK būtu gatava pretendēt uz ministra amatu Ķīļa atkāpšanās gadījumā

Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) būtu gatava pretendēt uz izglītības un zinātnes ministra amatu Roberta Ķīļa atkāpšanās gadījumā, taču šis jautājums vēl būtu jāapspriež VL-TB/LNNK frakcijā un ar koalīcijas partneriem, sacīja nacionālās apvienības deputāts Imants Parādnieks.

Parādnieks arī norādīja, ka jautājumā par to, vai Ķīlis varēs turpināt darbu, lēmums jāpieņem mediķiem. Viņš aicināja sagaidīt ārstu sniegto atzinumu.

Politiķis skaidroja, ka izglītība vienmēr ir bijusi nacionālās apvienības prioritāte un nepieciešamības gadījumā nākamā ministra izvēle tiktu risināta sarunu ceļā. Jautājums ir, kā pārvaldīt un sakārtot izglītības nozari, kurā Ķīļa laikā daudzas lietas ir iesāktas, taču nav sakārtotas.

Piemēram, situācija ar augstskolu studiju programmu akreditāciju ir vērtējama kā katastrofa, jo draud izveidoties situācija, ka studenti diplomu vietā dabūs "kaut kādus papīrus", akcentēja deputāts.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) uzskata, ka lēmums par palikšanu vai nepalikšanu amatā izglītības un zinātnes ministram Ķīlim ir jāpieņem pašam.

Dombrovskis ceturtdien žurnālistiem atzina, ka šajā jautājumā svarīgs ir paša ministra redzējums par to, vai veselības stāvoklis viņam atļauj vai neatļauj turpināt darbu. "Pirmkārt tā ir paša ministra izšķiršanās," norādīja Dombrovskis.

Komentējot ministra darbu kopumā, valdības vadītājs atzina, ka ir bijuši ambiciozi reformu plāni, bet vienlaicīgi ir bijušas arī problēmas komunikācijā ar nozari. Tomēr pozitīvi ir vērtējams, ka sasāpējušais jautājums par studiju programmu akreditāciju ir atrisināts.

Jau vēstīs, ka Ķīlis plānojis pirmdien, 29.aprīlī, ierasties uz Reformu partijas (RP) valdes sēdi, kurā viena no sarunas tēmām būs aktuālais jautājums par Ķīļa darbību ministra amatā, sacīja Reformu partijas preses pārstāvis Kaspars Odiņš.

Kā ziņots, izvērtējot ārstu norādījumus, tuvāko nedēļu laikā RP tiks pieņemts kopīgs lēmums, vai Ķīlis varēs turpināt darbu izglītības un zinātnes ministra amatā, iepriekš sacīja RP Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Pēc politiķa vārdiem, RP nekādus aicinājumus Ķīlim, kurš nav partijas biedrs, neizteiks, un viss būs atkarīgs no ministra veselības stāvokļa. Ķīlis pašlaik ir garākā prombūtnē, kuras laikā cenšas uzlabot savu veselību, turklāt viņš ir paņēmis atvaļinājumu, lai saprastu, vai var turpināt pilnvērtīgi strādāt. Politiķis uzsvēra, ka lēmums par turpmāko nebūs Ķīļa, partijas vai frakcijas vienpersoniska izšķiršanās, bet gan kopīgs lēmums.

Kā akcentēja Ķīļa padomnieks Reinis Tukišs, nekādi lēmumi šajā jautājumā nav pieņemti un ministrs nākamnedēļ atgriežas darbā. "Lēmums par Izglītības un zinātnes ministrijas vadību būs kopīgs lēmums, un tas tiks pieņemts pēc ministra atgriešanās darbā. Tā notiks nākamās nedēļas sākumā," sacīja Tukišs.

Viņš minēja, ka nākamnedēļ ministrs tiksies gan ar frakciju, gan ar partijas valdi, lai kopīgi izlemtu par to, kā rīkoties tālāk. Tukišs sacīja, ka "šobrīd viss pārējais ir tikai minējumi par to, kā būtu, ja būtu".

RP frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Edmunds Demiters, paužot savu personīgo viedokli, atzina, ka Ķīļa nespēja ilgstoši pildīt pienākumus nav pieņemama, taču ministram pašam jāizlemj, vai atstāt amatu vai turpināt darbu.

Kā ziņots, Ķīlis slimības dēļ nav varējis piedalīties vairākās svarīgās ar izglītības jautājumiem saistītās sanāksmēs, tajā skaitā Ministru kabineta sēdē. Piemēram, pašlaik izšķiras jautājums par augstākās izglītības akreditācijas sistēmas nākotni, kura risināšanā Ķīlis tieši nepiedalās, un viņa sākotnējās reformu ieceres draud izgāzties.

(ziņa papildināta ar Dombrovska viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas