Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Trešdiena, 22. maijs
Emīlija

papildināta - Ābiķi izslēdz no TP biedru rindām

Par balsojumu pretēji partijas viedoklim Tautas partijai (TP) ļoti principiālā jautājumā TP valde pirmdien vienbalsīgi nolēma izslēgt no partijas Saeimas deputātu Dzintaru Ābiķi, kurš pagājušajā nedēļā atbalstīja nekustamā īpašuma nodokļa likuma grozījumu nodošanu komisijām. Par to _Dienu _informēja TP preses sekretārs Arno Pjatkins.

TP valde bija lēmusi neatbalstīt nodokļu sloga palielināšanu un līdz ar to iebilda arī pret mājokļa nodokļa ieviešanu.

Dz.Ābiķis savu rīcību skaidroja ar to, ka partijas biedri - bijušais finanšu ministrs Atis Slakteris un TP priekšsēdis Mareks Segliņš - ir parakstījuši vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem un tās paredz izmaiņas arī nodokļu likumdošanā.

Dz.Ābiķis, kas TP biedrs bijis vairāk nekā desmit gadu garumā, nemaz neesot ticis informēts, ka pirmdien tiks skatīts jautājums par viņa izslēgšanu. To viņš teica pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā 100.pants.

Viņš norādīja, ka pēc izslēgšanas no TP biedri rindām noteikti neaizies "nekādā opozīcijā" un atbalstīs šo valdību, cik spēs. Viņš pauda cerību, ka valdība strādās nopietni. Tāpat Dz.Ābiķis cerot, ka turpinās sadarboties arī ar TP biedriem. "Mēģināšu rast kādu kopsaskaņu ar politiķiem Saeimā, bet konkrēti runāt par kādu partiju vai kandidēšanu ir stipri pāragri, man vēl jāapdomā tas, kas šodien noticis," teica politiķis.

Vērtējot viņa izslēgšanas pamatojumu, deputāts to novērtēja kā nekorektu, jo viņš nekad nav balsojis par nodokļa paaugstināšanu, bet gan par jautājuma nodošanu izskatīšanai Saeimā komisijās. "Es balsoju tā, kā partija, frakcija bija lēmusi divas nedēļas iepriekš – jautājumu skatīt trīs lasījumos Saeimā," teica politiķis un piebilda, ka arī patlaban neesot par nodokļu paaugstināšanu, bet "mēs nevaram izskatīties kā nenopietna valsts, mēs neesam vientuļa sala".

Pēc valdes sēdes Dz.Ābiķim vispirms esot piezvanījusi žurnāliste, kas informējusi par izslēgšanu, bet vēlāk, "gods kam gods", arī TP līderis Mareks Segliņš, kas nolasījis valdes lēmumu. Ar M.Segliņu viņi runājuši "ļoti maz".

"Šķirties, protams, ir nepatīkami," atzina deputāts. Viņš uzskata, ka valstiski svarīgos jautājumos uz viņu varēja paļauties, vienīgais, viņš nereti, tāpat kā citi partijas biedri, nostājies pret partijas viedokli. Taču tas bijis ne vien valstisku iemeslu dēļ, bet arī partijai tas nāktu par labu. Partijas biedri neformālās sarunās esot atzinuši, ka viņam esot bijusi taisnība un partija būtu ieguvusi, ja rīkotos atšķirīgi.

"Un, kad es aicināju apsvērt, vai Aigaram Kalvīti nevajadzētu aiziet, jo viņš vairs neieklausījās arī, manuprāt, sakarīgos padomos, diemžēl es tiku izsvilpts par partijas tēla graušanu. Kur šodien ir Aigars Kalvītis kā politiķis?" vaicāja Dz.Ābiķis.

Pēc viņa domām, dažas lietas viņam un partijā līdzīgi domājošajiem ir izdevies panākt, piemēram, iesaistīšanos Jaunā laika veidotajā valdībā.

"Ne jau balsojums ir par iemeslu manai izslēgšanai, drīzāk tas, ka pēdējā laikā es un viens otrs mans kolēģis TP neatbalstīja atsevišķa vadītāja vai ietekmīgu partijas biedru viedokli, ka mums vajadzētu vairāk konfrontēt, iet uz stingrākām prasībām, mēģināt iegriezt Jaunajam laikam. Mēs uzskatījām, ka šis nav tas brīdis, lai bužinātu spalvas un domātu par populistiskiem lēmumiem," teica Dz.Ābiķis, kas uzskata ka balsojums par NĪN bija populisms.

Viņš arī teica, ka atklāti neviens TP nerunājot par valdības gāšanu, taču viņš pieļaujot, ka "šaurākā sabiedrībā" par to diskutē.

Ekspremjera, TP dibinātāja Andra Šķēles atgriešanās politikā, pēc viņa domām, var dot ieguvumu īstermiņā tuvākajās vēlēšanās un varbūt pie labvēlīga zvaigžņu stāvokļa ļautu pārvarēt 5% barjeru, jo daļai sabiedrībai A.Šķēle joprojām ir autoritāte. Tomēr tas, pēc Dz.Ābiķa domām, ir īstermiņa risinājums, jo A.Šķēlem nav nekādu iespēju kļūt par Ministru prezidentu. "Viņš pat nedrīkstētu kļūt par Ministru prezidentu, jo viņš ir zaudējis lielākajā daļā sabiedrības uzticību."

Pilsoniskās savienības līderis Ģirts Valdis Kristovskis bija paziņojis, ka PS, Jaunā laika un Sabiedrības citai politikai konsolidācijās procesā apvienībai aicinās pievienoties arī gaišos spēkus no vecajām varas partijām. Dz.Ābiķis par šādu iespēju vēl nebija gatavs izteikties. Ģ.V.Kristovskis Dienai atzina — ja Dz.Ābiķis izteiktu vēlēšanos pievienoties, šāda iespēja noteikti tiktu izskatīta. Viņaprāt, Dz.Ābiķi labāk pazīst Saeimas PS frakcijas deputāti. Viens no viņiem Kārlis Šadurskis Dienai sacija, ka ne tikai TP frakcijā, bet arī reģionu biedru vidū esot daudz cienījamu cilvēku, kas būtu labs papildinājums apvienībai.

Pirms TP dibināšanas kongresa 90.gadu otrajā pusē, kad bija kritusies Latvijas ceļa popularitāte, to toreiz pameta trīs LC dibinātāji — Ģ.V.Kristovskis, Jānis Lag­zdiņš un Dz.Ābiķis. Viņš TP ienāca "komplektā ar J.Lagzdiņu", kuru vienīgo no ceļiniekiem A.Šķēle bija aicinājis iesaistīties TP. J.Lagzdiņš vēl nav gatavs sekot savam politiskajam domubiedram, taču viņš pirmdien pieļāva — ja TP deputāti jutīsies diskomfortā, redzot, ka partijas iekšienē nespēj īstenot savus mērķus un tiek ignorēti, tad sekotāji var būt. "Partijas spēks nav bezierunu paklausībā, bet domu dažādībā, un to Tautas partijai vajadzētu atcerēties," sacīja J.Lagzdiņš. No TP iepriekš ir izslēgts Aleksandrs Kiršteins un Aigars Štokenbergs.


(papildināta ar pēdējām divām rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Tautas partijas paziņojums:

"Šodien Tautas partijas valde vienprātīgi ir pieņēmusi lēmumu izslēgt Dzintaru Ābiķi no partijas biedru rindām. Izslēgšanas iemesls – disciplīnas pārkāpums, Dzintars Ābiķis, balsojot par nodokļu paaugstināšanu Latvijas iedzīvotājiem, ir rīkojies pretēji Tautas partijas valdes un frakcijas kopējam lēmumam principiālā jautājumā."

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jūrmalā sieviete sadur garāmgājēju

Pagājušajā nedēļā Jūrmalā uz ielas sieviete bez acīmredzama iemesla uzbruka kādai kaugurniecei, vairākas reizes viņai iedurot ar nazi un nodarot smagus miesas bojājumus, aģentūru LETA informēja Valst...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas