Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +17 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

papildināta - Dombrovskis varētu vērtēt Auguļa atbilstību amatam

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis pārmet satiksmes ministram Uldim Augulim vilcināšanos saistībā ar Latvijas nacionālās aviokompānijas airBaltic situācijas risināšanu un pieļauj iespēju vērtēt Auguļa atbilstību amatam.

Trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu premjers žurnālistiem norādīja, ka Satiksmes ministrijai (SM) iepriekš tika uzdots sagatavot informāciju par vairākiem svarīgiem jautājumiem, tostarp joprojām nav skaidrības par iespējamo airBaltic akcionāru līguma nosacījumu maiņu, uzņēmuma finansēm un auditēto pārskatu par pagājušo gadu. "Tāpēc ir pēdējāis laiks rīkoties un pildīt uzdoto," viņš sacīja.

Dombrovskis apliecināja, ka ir gatavs sasaukt valdības ārkārtas sēdi par airBaltic pamatkapitāla palielināšanu jebkurā laikā, taču vispirms jāsaņem visa prasītā informācija.

Atbildot uz jautājumu, cik ilgā laikā SM būtu jāsniedz visi nepieciešamie dokumenti, Dombrovskis norādīja, ka tas būtu jāizdara "pietiekami īsā laikā", taču konkrētu termiņu neprecizēja.

Dombrovskis atzina, ka viņam nav pārliecības, ka 60 miljonu latu ieguldīšana airBaltic ir lietderīgs risinājums, jo vēl joprojām nav skaidrs, kā izmantoti pērn uzņēmumā no valsts budžeta ieguldītie vairāk nekā 15 miljoni latu.

"Šādu risinājumu būs samērā grūti atbalstīt, tieši tāpēc SM ir doti ļoti skaidri uzdevumi, un jautājums ir par šo uzdevumu izpildi. Esmu gatavs sasaukt valdības sēdi jebkurā brīdī, kad SM beidzot iesniegs atbildes uz tiem uzdevumiem, kas bija uzdoti pirms gandrīz diviem mēnešiem," viņš teica un piebilda, ka tas ir arī jautājums Augulim, kā viņš vērtē situācijas steidzamību airBaltic jautājumā.

Dombrovskis arī norādīja, ka tagadējais akcionāru līgums neparedz airBaltic bāzes pārcelšanu uz Viļņu, ko iepriekš kā iespēju uzņēmuma pamatkapitāla nepalielināšanas gadījumā minējis airBaltic prezidents Bertolts Fliks.

Trešdien intervijā Radio 101 Dombrovskis atgādināja, ka pērn, kad valdība lēma par airBaltic pamatkapitāla palielināšanu, Fliks solījis, ka 2010.gadā aviokompānija strādās ar vairāku miljonu latu peļņu un arī 2011.gadā gaidāma peļņa. Tiesa, realitātē rezultāti ir citādi, tāpēc jau šogad jūnijā satiksmes ministram prasīts sagatavot airBaltic valdes priekšsēdētāja darbības izvērtējumu un to, kāpēc kompānijas finansiālie rādītāji tik būtiski atšķiras no iepriekš solītajiem.

"Mēs esam gatavi strādāt pie tā, lai airBaltic varētu sekmīgi funkcionēt, lai airBaltic varētu attīstīties, bet mēs neesam gatavi mest naudu tukšā mucā," viņš sacīja.

Dombrovskis arī pauda neizpratni par to, kāpēc Augulis jautājumu par airBaltic pamatkapitāla palielināšanu vēlas skatīt atsevišķi no pārējiem jautājumiem. "Vai tiešām SM priekšlikums ir, ka Flika darbībā viss ir kārtībā, uzņēmumā airBaltic viss ir kārtībā, tikai valstij katru gadu jāgulda daudzi miljoni latu pamatkapitālā," klāstīja premjers un piebilda, ka iepriekšējā pamatkapitāla palielināšanas reizē netika minēts tas, ka ieguldījumi būs nepieciešami atkal un vēl lielākā apmērā.

Atbildot uz jautājumu, cik lielas ir valsts iespējas ieguldīt līdzekļus airBaltic , Dombrovskis norādīja, ka vispirms ir jātiek skaidrībā par to, kāds ir SM priekšlikums. Satiksmes ministrs rosina sasaukt valdības ārkārtas sēdi, bet vēl pat nav iesniegts protokollēmumprojekts, viņš uzsvēra.

Ja runa ir par daudzmiljonu summu, tas būtu jāsaskaņo arī ar Finanšu ministriju, piemetināja Dombrovskis.

Jau vēstīts, ka airBaltic padome informējusi SM, ka kompānijas valde rosina airBaltic pamatkapitālu palielināt par 63,7 miljoniem latu, tostarp 30 miljoni no tiem būtu jau Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) un Baltijas aviācijas sistēmu (BAS) īpašumā esošo obligāciju konvertācija. Pārējā daļa būtu samaksa naudā, kas nepieciešama, lai nodrošinātu sabiedrības turpmāku darbību un attīstību.

Augulis iepriekš lūdza Dombrovski jau trešdien izlemt sasaukt valdības ārkārtas sēdi airBaltic jautājumā.

Kompānija airBaltic veic tiešos lidojumus no trim Baltijas valstu galvaspilsētām – Rīgas, Viļņas un Tallinas, kā arī nodrošina aviosatiksmi vairākos iekšzemes maršrutos Somijā.

airBaltic  dibināts 1995.gadā, tā lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un BAS ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder airBaltic prezidentam un izpilddirektoram Bertoltam Flikam, bet vēl 50% – Bahamu salās reģistrētai kompānijai Taurus Asset Management Fund Limited.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas