Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

papildināta - KM: JRT pievienošana Nacionālajam nenotiks un nav arī iespējama

Kultūras ministrs Ints Dālderis (TP) kategoriski noliedzis, ka, meklējot risinājumus, kā teātriem izdzīvot, kad samazināts valsts finansējums, būtu iecerēts apvienot Jauno Rīgas teātri (JRT) un Latvijas Nacionālo teātri (NT). Viņš uzsver, ka KM nekad šāda ideja neesot apspriesta un teātru specifikas dēļ tas nebūtu iespējams.

Ceturtdien arī ministrijā izskatīta teātru direktoru iesniegtā informācija, kas satur priekšlikumus par teātru darbības turpināšanu šogad samazinātā finansējuma apstākļos. Saskaņā ar teātru vadītāju sniegtajām ziņām, 2009. gadā ir iespējams nodrošināt teātru turpmāko darbību un nav nepieciešama ne teātru apvienošana, ne kāda teātra slēgšana, Diena.lv informēja ministrijas pārstāve Dace Vizule. Teātru un koncertorganizāciju vadītāji Kultūras ministriju informēja, ka, ņemot vērā valdības uzdevumus, ir paredzējuši veikt izdevumu optimizāciju, darbinieku štata vietu skaita samazināšanu un atalgojuma fonda samazināšanu, lai nodrošinātu kultūras iestāžu darbības nepārtrauktību.

„Minēto teātru apvienošana nav iecerēta un pēc būtības nav arī iespējama, zinot katra konkrētā teātra specifiku. Jaunais Rīgas teātris ar savu starptautisko atpazīstamību un Latvijas Nacionālais teātris ar savu lomu nacionālās dramaturģijas attīstībā ir pelnīti dēvējami par mūsu teātra mākslas spilgtākajām vērtībām, un arī turpmāk tos iecerēts saglabāt esošajā statusā. Tas, ka viens no lielākajiem nacionālas nozīmes laikrakstiem izplata uz baumām balstītu nepatiesību, turklāt neraugoties uz to, ka atbildēs raksta autorei esmu vairākas reizes skaidri noliedzis šādas teātru apvienošanas iespējamību, manuprāt, ir ļoti bīstami. Situācijā, kad sabiedrībā valda satraukums, tā ir eļļas liešana ugunī, kas nāk par sliktu gan sabiedrībai, gan teātru cilvēkiem, gan paša laikraksta reputācijai,” teikts izplatītajā ministra paziņojumā.

I.Dālderis aicinājis teātru direktorus neuztvert šo informāciju kā patiesību un aicina teātra kolektīvus mierīgi gatavoties nākamajai sezonai.

Neoficiālas ziņas liecina, ka šāds plāns Kultūras ministrijā (KM) ir apsvērts. Kultūras ministrs Ints Dālderis (TP) uz jautājumu, vai plāns ir, atbild noliedzoši, gan piebilst: "Krīzes situācijā nevar izslēgt nevienu no rīcības variantiem", šodien raksta laikrasts Diena.

Satraukumu JRT radījuši I.Dāldera izteikumi presē, tajā skaitā pieļāvums, ka nākotnē dažus teātrus varētu apvienot. JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis sarunā ar Dienu atcerējās, ka pirms pusgada NT direktors Ojārs Rubenis viņu rosinājis apvienoties. Teātra direktors tad būtu O.Rubenis, bet A.Hermanis kļūtu par NT māksliniecisko vadītāju. A.?Hermanis piedāvājumu noraidīja. "Likās, ka cilvēks, kurš tomēr ir no ielas, grib izpausties nozarē, ko nesaprot. Tas, ko dzirdu tagad, liek secināt, ka plānu turpina realizēt." Pēc neoficiālām ziņām, O.Rubenis, kurš ir Nacionālās kultūras padomes loceklis, tātad pilda I.Dāldera padomdevēja funkcijas, par apvienošanu publiski jokojis NT sezonas noslēguma ballē jūnija beigās.

Apvienošanās, saplūdinot trupas, ir neiespējama, jo teātri strādā atšķirīgi gan administratīvi (NT vada direkors, JRT noteicošā loma ir mākslinieciskajam vadītājam), gan mākslinieciski — aktieri pārstāv dažādas aktiermākslas skolas, atzīst teātra speciālisti. "Apvienošanās nozīmē Jaunā Rīgas teātra iznīcināšanu, jo tā, kā strādājam, vairs nevarētu. Varbūt Rubenim liekas, ka Nacionālajā teātrī ir labākā trupa Latvijā. Man kā profesionālim ir savs viedoklis, es ar viņiem nestrādāšu. Ja apvienošana notiks, pieteikšos Valmierā par režisoru. Uz ārzemēm nebraukšu — ja to būtu gribējis, sen būtu izdarījis," saka A.Hermanis.

"Kas par murgu? Neredzu veidu, kā to izdarīt. Arī ietaupījuma nebūtu," saka O.Rubenis. Viņš noliedz, ka būtu idejas autors. Sarunā ar A.Hermani režisors esot tikai aicināts iestudēt NT. "Domas par apvienošanu vispār nav bijis," viņš atzīst, tomēr apjautājas, vai A.Hermanis tādu pašlaik apsvērtu.

"Hermanis ir radījis teātri. Rubenis ar cieņu ir saņēmis mantojumu," atšķirību starp JRT un NT formulē teātra zinātniece Lilija Dzene, kura par šo ideju jau dzirdējusi. "Bet tas ir neiespējami. Tik unikālai institūcijai kā Jaunais Rīgas teātris jāpastāv par sevi." Teātra kritiķe Silvija Radzobe vērtē: "Bet varbūt, ka tā primāri nav ierēdņu vēlme iznīcināt labāko Latvijas teātri tāpēc, ka nespēj atšķirt mēnesgaismu no makaroniem vai lakstīgalas dziesmu no priecīgi vitāliem sivēna urkšķiem. Ja ideja dzimusi Nacionālajā teātrī, tā ir ģeniāla, iemiesojot beidzot Sapni par Latviju. Sapņot taču nevienam nav liegts." Teātra kritiķis Normunds Naumanis uzsver, ka JRT trupas apdraudēšana būtu skaļš starptautisks skandāls: "Ja vajag, var apvienot Nacionālo ar Daili, izveidojot "nacionālas nozīmes" izklaides industrijas un šovbiznesa monstru, kurš — līdzīgi kā Brodveja vai Vestendas komercteātri — būtu jāizslēdz no valsts dotēšanas.


(papildināta ar 2. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas