Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

papildināta - Parex bankas stabilitātei vajadzīgi vēl ap 100 miljonu

Caurums valsts glābtās Parex bankas kapitālā, kas būs jāaizpilda, lai nodrošinātu bankas kapitāla pietiekamībai noteikto rādītāju un tā turpinātu darbību, var sasniegt aptuveni 100 miljonus latu. Sagaidāms, ka lēmums par naudas ieguldīšanu bankas kapitālā valdībai būs jāpieņem jau šomēnes pēc tam, kad tā būs apstiprinājusi Parex restrukturizācijas plānu. Papildu ieguldījumi Parex kapitālā nepieciešami, jo banka pērn cietusi ievērojamus zaudējumus.


Vispirms jāsadala

Precīzas ziņas, cik naudas vēl vajadzēs ieguldīt, pagaidām netiek izpaustas, taču vairāku valdībai tuvu avotu Dienai atzītais liecina, ka papildus nepieciešami būs ap 100 miljonu latu. Kā viens no veidiem, kas apspriests, lai atrastu Parex kapitālam nepieciešamo naudu, ir iespēja par attiecīgo summu kapitalizēt (pārvērst akciju kapitālā) daļu no Valsts kases bankā noguldītajiem depozītiem. To pirmdien pēcpusdienā apstiprināja premjers Valdis Dombrovskis (JL). Viņš atturējās precizēt, cik daudz naudas būs vajadzīgs Parex bankas kapitālam, vienīgi atzina, ka nepieciešamība palielināt bankas kapitālu, lai tā izpildītu kapitāla pietiekamības rādītājus, var būt un ka tas būs jāvērtē valdībai.

Precīzs bankas kapitālā ieguldāmās naudas daudzums būs atkarīgs no valdības lēmumiem par Parex restrukturizācijas plānu. Tas paredz bankas sadalīšanu tā sauktajā labajā un sliktajā bankā - divos uzņēmumos, no kuriem viens saglabā bankas pamatdarbību, bet otrs ir Nekustamo īpašumu fonds, kas nodarbojas ar Parex sliktajiem kredītiem, bankai piederošajiem un tās pārņemtajiem īpašumiem, kā arī ar Parex Krievijā un NVS izsniegtajiem kredītiem.

Parex prezidents Nils Melngailis, apstiprinot, ka bankas kapitālam būs nepieciešama papildu nauda, konkrētu summu atturējās nosaukt. Pēc viņa sacītā, tas būs atkarīgs no valdības lēmuma par bankas restrukturizāciju jeb sadalīšanu un to, kā tā tiks veikta. N.Melngailis uzsver, ka, nodalot ar bankas pamatdarbību nesaistītos aktīvus un sliktos kredītus, bankas bilance kļūs drošāka un sliktajiem kredītiem nepieciešamie uzkrājumi būtiski samazināsies. Līdz ar to mazāka būs kapitālam papildu nepieciešamā nauda.

Bankas akcionāru sapulce, kurā plānots lemt par Parex kapitālu, notiks janvāra beigās. Līdz tai valdībai jāpieņem lēmums par bankas sadalīšanu. Restrukturizācijas plāns Parex valstij piederošo akciju turētājai Privatizācijas aģentūrai (PA) valdībā bija jāiesniedz līdz 30.decembrim. Pēc Dienas rīcībā esošām ziņām, gada nogalē PA to nav izdarījusi. Valdību Parex restrukturizācijas plāns, visticamāk, sasniegs gada pirmajā nedēļā.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) gada nogalē intervijā Latvijas Radio norādīja, ka bankas restrukturizācijas plāns būs viens no pirmajiem valdības darbiem nākamajā gadā. Kā liecina valdības darba kārtība, Parex jautājums jau iekļauts pirmajā valdības sēdē 5.janvārī - tās slēgtajā daļā.

Jau ziņots, ka pagājušā gada nogalē valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra 2843 latus speciālas aparatūras iepirkšanai, lai varētu ierakstīt valdības slēgtajās sēdes lemto. Profesionālās aparatūras iepirkums tika pamatots tieši ar nepieciešamību protokolēt diskusijas par Parex banku.


Lai neaizplūst nauda


Līdzās būtiskiem jautājumiem par bankas sadalīšanu un papildu ieguldījumiem bankas kapitālā vēl cita lieta, kas tiek apspriesta saistībā ar Parex, ir jaunu bankas obligāciju emisija. Tā saistīta ar papildu finansējuma piesaistīšanu un lielo noguldītāju depozītu restrukturizāciju. Proti, banka izlaistu obligācijas un piedāvātu tiem noguldītājiem, kuru depozītiem noteikti izņemšanas ierobežojumi. No Parex puses obligāciju mērķis ir atlikt lielo depozītu izmaksu uz diviem gadiem. Bankas vadība uzskata, ka tā tiktu panākta atlikušo ierobežojumu atcelšana, jo līdz šim bažas radīja fakts, ka, atceļot Parex noteiktos ierobežojumus, no tās aizplūstu daudz naudas, jo tiktu izņemti lielie noguldījumi.

Valstij pieder 73,4% bankas, vēl 22,4% īpašniece ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, pārējās akcijas pieder mazākuma akcionāriem. Kopumā tieši un netieši valsts Parex glābšanai atvēlējusi vairāk nekā miljardu latu. Valsts kontrole atzinusi, ka lielākie ieguvēji no bankas glābšanas bija tās bijušie īpašnieki Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis. Viņi un viņu radinieki katru mēnesi procentos par depozītiem saņem 380 000 latu.

(papildināta 2.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas