Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

papildināta - Rozentālei divas rezolūcijas no premjera

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) ātrās palīdzības transporta pakalpojuma iepirkuma būtiska sadārdzināšanās, kā arī rehabilitācijas centra _Vaivari _finansējuma izlietojums - tie ir kārtējie paskaidrojumi, kurus premjers Valdis Dombrovskis (JL) pieprasījis veselības ministrei Baibai Rozentālei (TP). Par Vaivariem skaidrojums jāiesniedz jau šīs dienas laikā, par iepirkumu - "nekavējoties".

Diena.lv arhīvs liecina, ka premjers B. Rozentālei salīdzinoši regulāri rezolūcijas veidā pieprasījis paskaidrojumus. Šogad tādas bijušas jau divas, līdz ar to trīs mēnešu laikā B. Rozentālei pieprasīti četri paskaidrojumi. Janvārī premjers prasīja skaidrot zāļu cenu atšķirības Baltijas valstīs, bet šā gada februāra sākumā pieprasīja informāciju par slimnīcu maksātspēju. Rezolūcijas salīdzinoši regulāri no premjera puses pieprasītas arī 2009. gadā.


Rozentāle: viss notiek likumīgi

Šoreiz paskaidrojums jāsniedz par konkursa rezultātiem NMPD iepirkumā. Atklājies, ka iepirkumu NMPD gatavojas veikt nevis par 21,6 miljoniem latu, kā sākotnēji minēts konkursa noteikumos, bet gan par 31,6 miljoniem latu. veselības ministrei uzdots nekavējoties iesniegt premjeram abu pašu parakstīto līguma kopiju, AS „Rīgas Sanitārā transporta autobāze” iesniegto piedāvājuma kopiju un citu nepieciešamo informāciju, kas ļautu spriest par pieņemto lēmumu likumību un finanšu pamatotību. B.Rozentālei vienlaikus jāsniedz informācija par konkursa noslēgtās līgumcenas novirzes iemesliem no prognozētās līgumcenas.

NMPD ātrās palīdzības transporta pakalpojumu iepirkums jau rudenī pirms konkursa izsludināšanas saistīja premjera uzmanību, viņš šaubījās, vai tiešām nepieciešams jauns operatīvais transports. Par konkursu NMPD vadība laikrakstam Diena skaidroja, ka Rīgas reģions piecu gadu laikā paplašināsies, tādēļ, iespējams, vajadzēšot nevis tikai 65 mašīnas, kā sākotnēji konkursā plānots, bet gan līdz 85, tādēļ arī sanākusi desmit miljonu latu starpība. Kad konkursa gaitā tika izlemts, ka vajadzēs tik daudz mašīnu, NMPD skaidri neatbildēja. Konkursā uzvarējusī SIA Rīgas sanitārā transporta autobāze, kas bija vienīgais pretendents, pēdējos trīs gadus apkalpo ātros Rīgā. Jaunais līgums plānots uz pieciem gadiem. Veselības ministrijas pārstāve Egita Pole norādīja - tā kā samaksu par uzņēmuma pakalpojumiem veiks ar pēcapmaksu, iespējams, piecos gados iztērētā summa nemaz nebūšot tik liela.

„Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta rīkotā iepirkumu procedūra, lai arī turpmāk Rīgā, Rīgas rajonā un Tukumā nodrošinātu neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāžu mediķu savlaicīgu ierašanos izsaukuma vietās un palīdzības sniegšanu pacientiem veselībai un dzīvībai kritiskās situācijās, veikta saskaņā ar likumu. Tas garantē, ka turpmāko 5 gadu laikā Rīgas pilsētas, Rīgas rajona un Tukuma iedzīvotāji saņems kvalitatīvu neatliekamo medicīnisko palīdzību,” izplatītā paziņojumā pēcpusdienā norāda veselības ministre B. Rozentāle.


Par Vaivariem - atskaiti

Otrajā rezolūcijā līdz šīs darba dienas beigām - plkst. 17 veselības ministrei uzdots sniegt pārskatu par nacionālā rehabilitācijas centra „Vaivari”  2009. un 2010.gadā no valsts budžeta apmaksātajiem medicīniskās rehabilitācijas sniegtajiem pakalpojumiem, tos nodalot no pakalpojumiem, kuri ir apmaksāti par saviem vai trešo personu līdzekļiem. No B.Rozentāles arī tiek gaidīta informācija par iecerētajām izmaiņām un pieņemtajiem lēmumiem, lai nacionālā rehabilitācijas centrā „Vaivari” 2010.gadā nodrošinātu pacientu rehabilitēšanas pakalpojumus prioritārajām pacientu grupām, nepieciešamo finansējumu, plānoto pakalpojumu skaitu un tā nodrošinājumu atbilstoši pieprasījumam, t.sk. iespējām pārdalīt valsts budžeta finansējumu par labu neatliekamajiem rehabilitācijas pakalpojumiem.

Svētdien raidījums Nekā personīga vēstīja, ka Vaivaros jau ilgāku laiku strādā ar nepilnu jaudu, jo krīzes dēļ ieviesto līdzmaksājumu deviņus ar pusi latus dienā daudzi nevar atļauties. Gadā sarēķinot, sanāk, ka jau tagad apmēram 600 pacienti vienkārši ir devušies uz mājām, nespēdami samaksāt un paļaudamies tikai uz likteni.

Naudas trūkuma dēļ Vaivaros jau pagājušajā gadā atlaisti 150 darbinieki, atlikušajiem samazinātas algas. Taču tagad no Veselības ministrijas pienākušas ziņas, ka finanses jāgriež vēl. Tas nozīmē, ka pat bērniem, kuri līdz šim no līdzmaksājuma bija atbrīvoti un kuru rehabilitāciju pati ministrija ir noteikusi par prioritāti, ārstēšanās laiks būs jāsamazina aptuveni uz pusi. Vaivaru ārsti uzskata, ka tad rehabilitācija vispār zaudē jēgu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas