Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

papildināta - Valdība apstiprina Parex un Citadeles pārdošanas stratēģijas

Valdība otrdien apstiprināja Parex bankas un bankas Citadele pārdošanas stratēģijas, žurnālistiem pavēstīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Ekonomikas ministrijā (EM) pavēstīja, ka Parex bankas un bankas Citadele pārdošanas stratēģijas paredz savstarpēji nesaistītu pārdošanas procesu, katrai bankai piemērojot atbilstošāko risinājumu.

Saskaņā ar valdībā apstiprināto finanšu konsultanta Nomura International plc (Nomura) sagatavoto stratēģiju, banka Citadele tiks pārdota izsolē, iepriekš organizējot pretendentu atlasi divos posmos. Savukārt, Parex bankai tiks piemērota kombinēta pārdošanas stratēģija, kas paredz pašlaik banku kopumā nepārdot, bet veikt darbības aktīvu vērtības paaugstināšanai vai saglabāšanai.

Bankas Citadele pārdošanas procesu nodrošinās Nomura un Privatizācijas aģentūra (PA).

"Banku pārdošanas stratēģija paredz caurskatāmu un konkurētspēju veicinošu pārdošanas pieeju. Pārdošanas procesā izvirzīti četri galvenie mērķi – maksimāli efektīvā veidā atgūt valsts ieguldītos līdzekļus, nodrošināt augstas kvalitātes banku pakalpojumus klientiem un valsts finanšu sistēmas stabilitāti, kā arī banku pārdošanai jānotiek atbilstoši Eiropas Komisijā apstiprinātajam restrukturizācijas plānam," klāstīja ministrijā un atzīmēja, ka bankai Citadele un Parex bankai kā operacionāli neatkarīgām kredītiestādēm restrukturizācijas procesa ietvaros ir atšķirīgi uzdevumi, tāpēc stratēģiju pamatā izvēlēta nesaistīta banku pārdošana.

Pēc ministrijā vēstītā, bankas Citadele pārdošanas procesā investoriem būs iespēja iesniegt sākotnējos piedāvājumus un, ja tie atbildīs valdībā apstiprinātajai bankas pārdošanas stratēģijai, investori tiks uzaicināti veikt padziļinātu izpēti un iesniegt saistošus piedāvājumus.

Ministrija arī piebilda, ka bankas Citadele pārdošana tiks uzsākta vistuvākajā laikā un valdība, līdz ar kopējo banku pārdošanas stratēģiju, noteikusi arī kritērijus investoru piedāvājumu izvērtēšanai un to atbilstības pārdošanas stratēģijas mērķiem noteikšanai.

Savukārt Parex bankai tiks piemērota kombinēta pārdošanas stratēģija, kas atbilst noteiktajām bankas attīstības nostādnēm. "Pašlaik Parex banka kopumā netiks piedāvāta investoriem. Īstenojot bankas attīstības stratēģiju, tiks veiktas darbības aktīvu vērtības paaugstināšanai vai saglabāšanai, lai valsts maksimālā apjomā atgūtu ieguldītos līdzekļus," klāstīja ministrijā.

Dombrovskis žurnālistiem norādīja, ka bankas Citadele pārdošanas stratēģija paredz bankas akciju pārdošanu ar iespēju nodalīt NVS aktīvus, ja tāda būs investoru interese, un maksimāli efektīvi atgūt valsts ieguldītos līdzekļus. Savukārt Parex bankas stratēģija paredz pakāpenisku aktīvu izstrādi, un lēmumu par iespējamo akciju pārdošanu plānots atkārtoti izvērtēt nākamgad. "Kā pamatscenārijs tiek izskatīta aktīvu izstrāde," viņš teica.

Premjers minēja, ka bankas Citadele pārdošanas darījumu plānots sagatavot šā gada laikā un darījumu varētu īstenots šā gada beigās vai nākamā gada pirmajā pusē. Bankas pārdošanas cenu pašlaik nav iespējams prognozēt, viņš atzina un uzsvēra, ka tas būs sarunu jautājums ar potenciālajiem investoriem.

Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce vien piebilda, ka "būs izsole un izsole noteiks cenu".

Jau vēstīts, ka 2010.gada 1.augustā beidzās Parex bankas operacionālās sadalīšanas process. Valdība pērn martā pieņēma lēmumu par Parex bankas restrukturizācijas modeli, nodalot daļu aktīvu jaunā bankā. Atbilstoši restrukturizācijas modelim no Parex bankas tika izdalīta daļa aktīvu un izveidota jauna banka - Citadele, bet Parex banka sāka darbību kā risinājumu banka, vienlaicīgi pārtraucot sniegt klasiskos banku pakalpojumus.

Pašlaik Parex bankas galvenais mērķis ir valsts ieguldījuma atgūšana, un šā uzdevuma īstenošanai banka darbību koncentrē uz kredītu restrukturizāciju, parādu piedziņu, kā arī pārņemto nekustamo īpašumu pārvaldīšanu.

Banka Citadele pagājušā gada beigās pēc aktīvu apmēra bija piektā lielākā no 29 Latvijas bankām, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas