Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Par pedagogu algu paaugstināšanu ministri varētu spriest jau nākamnedēļ

Izglītības un zinātnes ministrija iesniegusi izskatīšanai (IZM) valdībā iepriekš Finanšu ministrijas nesaskaņoto Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu Pedagogu darba samaksas noteikumi, kurš paredz palielināt pedagogiem minimālo atalgojumu no 2019. gada 1. septembra, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Iespējams, minētais jautājums tiks skatīts valdības sēdē nākamnedēļ, 18. jūnijā.

Protokolā norādīts, ka, ņemot vērā īstenotos pasākumus, izglītības sistēmas aktivitātes veicināšanai un kvalitātes uzlabošanai nepieciešams finansējums 7 658 482 eiro apmērā 2019. gadā un 22 973 631 eiro apmērā 2020. gadā.

IZM jau iepriekš prasījusi piešķirt papildu finansējumu pedagogu algām no valsts budžeta līdzekļiem, kas rezervēti valsts nozīmes reformu īstenošanai.

Tomēr izglītības nozares reformu trūkuma dēļ Jāņa Reira (V) vadītā Finanšu ministrija (FM) nesaskaņoja IZM iesniegtos grozījumus par pedagogu minimālās algas celšanu.

FM tika saņemts IZM izstrādātais Pedagogu darba samaksas noteikumu grozījumu projekts, par kuru sniegtajā atzinumā FM skaidroja, ka IZM grozījumu anotācijā nav sniegusi skaidrojumu par veiktām reformām nozarē, bet tikai prasot piešķirt papildu finansējumu pedagogu algām no valsts budžeta līdzekļiem, kas rezervēti valsts nozīmes reformu īstenošanai.

Grozījumu anotācijā IZM minējusi trīs dokumentus: pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, Izglītības attīstības pamatnostādnes, kā arī valdības rīcības plānu. Kā norāda FM, neviens no šiem dokumentiem neatspoguļo paveiktās vai apstiprinātās nozares reformas.

Ja valdībā tiks skatīts projekts par pedagogu minimālā atalgojuma paaugstināšanu, iespējams, IZM un FM ir saskaņojušas Pedagogu darba samaksas noteikumu grozījumu projektu.

Jāatgādina, ka 12. jūnijā Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) bija nosūtījusi vēstuli vairākiem Saeimas deputātiem, lūdzot steidzami grozīt likumu, valsts nozīmes reformām paredzētos 7,07 miljonus eiro novirzīt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai.

LIZDA rosināja deputātus iesniegt attiecīgus grozījumus likumā Par valsts budžetu 2019. gadam. Patlaban likuma 58. pants nosaka, ka valsts nozīmes reformu īstenošanai valsts budžeta resorā Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums rezervēti 7,07 miljoni eiro, kas tiek piešķirti, balstoties uz Ministru kabinetam iesniegto ministriju pieprasījumu. Savukārt LIZDA vēlas, lai šis rezervētais finansējums tiktu piešķirts pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai līdz 750 eiro no 1. septembra.

Tomēr Saeima 13. jūnijā noraidīja opozīcijas deputātu pieprasījumu valsts nozīmes reformām paredzētos 7,07 miljonus eiro novirzīt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai. 

Top komentāri

DDD
D
Nesaprotu, kas ir ar tiem pedagogiem. Kā tādi muļķīši staigā ar izstieptu roku pēc 30 EUR pielikuma uz papīra, laikā_ kad vidējā alga valstī ir 1000 EUR, bet viņiem tikai 700 EUR. To arodbiedrību vajadzēja patriekt jau sen un veidot jaunu, spēcīgu un tiešām aizstāvošas pedagogu intereses. Kur koplīgumi, kur atlaišanas kompensācijas? Valstij ir pieejami miljardi, bet pedagogiem nevar iedot miljonu.
Hardijs
H
Toties 50 miljoni tika atrasti it kā militārās mācības ieviešanai skolās. Taču nebūsim naivi, reāli tam iztērēti tiks labākajā gadījumā pāris tūkstoši.
GoodMaan&ParexK&K
G
Pie algas piemestās kapeikas atkal palīdzēs pedagogiem pareizi sagatavot jauno paaudzi, lai tā ar plašām zināšanām un dziļām patriotisma jūtām spētu turpināt atmaksāt naclopu un PSRS bratanu izrītos miljardus līdz pat latvju nācijas iznīkšanai. URRRĀĀĀ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas