Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Parādnieks sasauc darba grupu par abortiem, kamēr oponenti atvaļinājumā

"Kas tas par jautājumu? Tagad pakārtosim visu darbu kāda deputāta atvaļinājumam?" izbrīnīts ir Imants Parādnieks (VL!-TB/LNNK), Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājs, jautāts, kāpēc tikai divi Saeimas deputāti piedalīsies darba grupas sēdē. Tajā otrdien turpinās skatīt diskutablo jautājumu par nedzimušo bērnu tiesībām uz dzīvību.

Kā noskaidroja Diena.lv, darba grupā piedalīsies deputāti  I. Parādnieks un Inga Bite (RP), kā arī 17 nevalstisko organizāciju pārstāvji un seši eksperti. Apakškomisijas deputāte Daina Kazāka (RP) šobrīd ir atvaļinājumā un I. Parādniekam iepriekš bija lūgusi darba grupas sēdi sasaukt augustā. Uz sēdi nevarēs ierasties arī apakškomisijas deputāte Inguna Rībena (Vienotība), kura portālam Diena.lv atzina, ka viņai otrdien ieplānoti citi pasākumi.

I. Parādnieks nesaskata problēmu faktā, ka vairāki deputāti uz sēdi nevarēs ierasties. "Iedomājieties, es arī varbūt varētu iet atvaļinājumā, varbūt augustā kāds ies atvaļinājumā. Tad mēs darba grupas nesasauksim tikai tāpēc, ka kāds ies atvaļinājumā," sacīja I. Parādnieks.

Pretēju viedokli pauž Latvijas Ģimenes plānošanas un seksuālās veselības asociācijas Papardes zieds vadītāja Iveta Ķelle, viena no darba grupas dalībniecēm. Viņa norāda, ka ir nepamatoti sēdēm izvēlēties vasaras laiku, kad atvaļinājumos devušies gan deputāti, gan nevalstisko organizāciju darbinieki un eksperti. Papardes zieda vadītāja pieļauj, ka sēdi, iespējams, vajadzēja atcelt, jo tajā piedalīsies vien divi deputāti, kuri pārstāv radikālu, abortu ierobežojumus atbalstošu viedokli, līdz ar to darba kārtība varētu būt vērsta attiecīgā virzienā.

Saeimas darba grupu darbs nav īpaši regulēts, tāpēc tas ir pašu deputātu ziņā, kā viņi organizē savu darbu, portālam Diena.lv skaidroja politoloģe Iveta Kažoka. Viņa sacīja, ka, iespējams, I. Parādnieks viena kolēģa kompānijā jūtas gana zinošs, lai izlemtu visus svarīgos jautājumus. Vienlaikus, kā norāda I. Kažoka, rodas šaubas, vai I. Parādniekam ir cieņa pret demokrātiskā sabiedrībā pastāvošiem politiskas diskusijas standartiem, kuros ir pieņemts uzklausīt ne tikai līdzīgi domājošo, bet arī citu pušu pārstāvju viedokļus.

"Ja dalībnieki ir atvaļinājumā, viņiem nav pienākums darba grupā piedalīties, taču nezinu, vai būtu liels kaitējums, ja darba grupas sēde notiktu augustā. Iespējams, Parādniekam ir tikai sev zināmi iemesli, kāpēc sēde tiek sasaukta tieši tagad," sacīja I. Kažoka.

Demogrāfijas lietu apakškomisijas darba grupas "Par valsts atbalsta programmu krīzes grūtniecības gadījumos, aizsargājot nedzimuša bērna tiesības uz dzīvību" sēdes I. Parādnieks iecerējis strukturēt trīs daļās. Otrdienas sēdē plānots izskatīt jautājumu par konsultatīvu atbalstu sievietēm, kuras apsver iespēju pārtraukt grūtniecību, pastāstīja I. Parādnieks. Tāpat otrdien tiks diskutēts par konsultatīvā atbalsta nostiprināšanu likumos.

Nākamajās darba grupas sēdēs tiks runāts par iespējamām valsts programmām, kas varētu sniegt atbalstu sievietēm, lai viņas izvēlētos laist bērnu pasaulē, kā arī nedzimuša bērna tiesību uz dzīvību un attīstības aizsardzību atspoguļošanu likumos.

Diena jau vēstījusi, ka I. Parādnieks piedāvājis veikt grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas paredzētu bērna tiesības uz dzīvību un attīstības aizsardzību no ieņemšanas brīža. I. Parādnieks rosina pagarināt pārdomu laiku pirms aborta veikšanas no līdzšinējām 72 stundām līdz 120 stundām, kā arī noteikt obligātas konsultācijas pirms aborta veikšanas. Šis jautājums izraisīja asas diskusijas, Labklājības ministrija un Veselības ministrija šajā forumulējumā saskatīja abortu aizliegumu.

Tāpat vēstīts, ka apakškomisijas locekle D. Kazāka par likuma grozījumu iniciatīvu  iepriekš norādījusi, ka nevar pieļaut polemiku, kas patiesībā nozīmē abortu aizliegšanu. Daudzas daudzbērnu un viena vecāka ģimenes Latvijā ir uz nabadzības sliekšņa, tāpēc vispirms, viņasprāt, jāpievēršas šīm problēmām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas