Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 8. jūnijs
Mundra, Frīda, Frīdis

Pētnieks: no lata devalvācijas iegūtu bagātie

Lata devalvācija būtu iznīcinājusi banku sistēmu un labumu devusi lielajiem eksportētājiem - tātad bagātniekiem. Tā uzskata Petersona Starptautiskās ekonomikas institūta (ASV) pētnieks Anderss Oslunds, kurš intervijā laikrakstam _Diena _norāda - budžeta deficīta samazināšana ir tikai un vienīgi politiska, ne tehniska problēma.

«Devalvācijas risinājums ir tādu cilvēku uzskats, kam ir vienkāršots, nepadziļināts skatījums,» norāda A. Oslunds. "Kuram no devalvācijas ir lielākais labums? Tie ir lielie eksportētāji - valsts lielākie biznesmeņi. Devalvācija bagātos padarītu vēl bagātākus uz visu pārējo rēķina," ir pārliecināts pētnieks. Viņš norāda, ka Argentīnā deviņdesmitajos gados veiktā nacionālās valūtas devalvācija "bija traģēdija, tā sagrāva visu banku sistēmu".

Ja devalvācija būtu notikusi, eiro ieviešana būtu jānoraksta, jo būtu ļoti liela inflācija, savukārt šobrīd  eiro ieviešana 2014. gadā ir reāls plāns. Viņa ieskatā Latvijai jākoncentrējas uz budžeta deficītu. «Tā vienmēr ir tikai politiska problēma, ne tehniska,» uzsver ekonomists. Arī Dānija savulaik neizvēlējās devalvēt valūtu, bet ievēroja piesaisti eiro un veica iekšējas reformas.

Smagās krīzes cēloņi Latvijā viņa ieskatā ir galvenā problēma arī Latvijā bija ASV Federālo rezervju un Eiropas Centrālās bankas (ECB) pārlieku vaļīgā monetārā politika, arī Japānas bankas. «Protams, ka zviedru bankas aizdeva par daudz, tomēr pirmām kārtām ir jāvaino centrālās bankas, bet pēc tam - finanšu tirgus regulatori. Trešās vainojamās ir komercbankas,» uzskaita A. Oslunds.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līderība pozitīvā nozīmē ir ārkārtīgi svarīga

Par to, kādēļ sestdien jāpieceļas un jāaiziet nobalsot par personībām, kas iespējami efektīvāk spēs pārstāvēt Latvijas intereses Eiropā, vēsturnieku Gati Krūmiņu intervē Agnese Margēviča

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas