Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Piedāvātais minimālās algas samazinājums ieguvumus budžetam nedošot

Samazināt no 180 uz 170 vai 160 latiem jau ar šā gada 1.septembri vai negriezt vispār — šādus risinājumus attiecībā uz minimālo algu patlaban izskata Labklājības ministrija (LM), kura par galīgo variantu sola izšķirties šonedēļ pēc apspriedes ar sociālajiem partneriem. Tiesa, gan darba devēji, gan arodbiedrības jau ir paziņojuši, ka no trim LM piedāvātajiem variantiem atbalsta tikai pēdējo — minimālo algu neaiztikt.

Sociālie partneri vērš uzmanību uz to, ka minimālās algas samazināšana nekādu būtisku budžeta ietaupījumu nedotu, to atzīst arī LM. Algas minimuma nogriešana radītu papildu iztrūkumu budžeta ieņēmumu daļā, jo samazinātos iekasēto nodokļu apjoms.

Piemēram, ja tiktu atbalstīts iepriekš izskanējušais priekšlikums minimālo algu apcirpt līdz 140 latiem, šogad budžets zaudētu 10,3 miljonus latu, uzsver Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK).

LM preses pārstāve Ilona Jurševska gan atgādina, ka galvenais pamatojums minimālās algas samazināšanai ir nevis vēlme ietaupīt, bet gan sabalansēt dažādu profesiju atalgojuma līmeni. Samazinot skolotāju atalgojumu, vienas likmes "cena" nonāktu līdz minimālās algas robežai un veidotos situācija, ka pedagogs un, piemēram, apkopēja varētu pelnīt vienādi. "Mērķis ir, lai vienkāršākas profesijas nesaņemtu tikpat daudz, cik profesionāļi," pamato I.Jurševska.

Pēc viņas teiktā, patlaban ministrija izvērtē visus variantus un galvenā diskusija notiks 1.jūlijā Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē. LDDK un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) jau tagad stingri pieturas pie viedokļa, ka minimālu algu pašreizējā ekonomiskajā situācijā aiztikt nedrīkst. "Tas pazeminās dzīves kvalitāti, radīs papildu nelegālās nodarbinātības draudus, palielinot negodīgas konkurences riskus, kā arī samazinās iedzīvotāju pirktspēju, bremzējot ekonomikas atveseļošanos," sekas uzskaita LDDK vadītājas vietniece Liene Vancāne. Šādai nostājai piekrīt arī LM.

Latvijā patlaban noteiktā minimālā alga ir viena no zemākajām Eiropas Savienībā, atgādina SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis. Viņš uzsver, ka to valsts sektorā strādājošo skaits, kuri saņem minimālo algu, ir neliels un vairākums tās saņēmēju strādā privātajā sektorā, tādēļ ietaupījuma budžetā nebūs. "Budžets zaudēs, jo minimālās algas samazināšanas gadījumā daļa darba devēju izmantos šo valsts piedāvāto iespēju optimizēt un mazināt savus izdevumus," paredz eksperts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas