Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Pierīga pati sevi aizstāvēs

Babītes novada domes priekšsēdis Andrejs Ence (RA) ir piedalījies Latvijas Pašvaldību savienības dibināšanā un uzskata, ka tieši šai organizācijai ir jāpārstāv visu pašvaldību intereses sarunās ar valdību, kā to nosaka likums. Babīte ir viens no novadiem, kurš ceturtdien šī iemesla dēļ nepiedalījās Pierīgas pašvaldību apvienības dibināšanā. Tā līdzās Lielo pilsētu asociācijai un Reģionālo attīstības centru apvienībai ir trešā organizācija, kas pati centīsies panākt savu interešu aizstāvību valdībā un Saeimā. "Šāda dalīšanās devalvē un grauj Latvijas Pašvaldību savienības lomu," uzskata Ence.
Ja ir kādi iemesli - kapacitātes trūkums, rutīna vai vēl kas cits -, kas traucē Latvijas Pašvaldību savienībai (LPS) pārstāvēt visas pašvaldības, tie ir jāizvērtē un jānovērš, uzskata Ence. LPS kapacitātes un resursu nepietiekamību Pierīgas pašvaldību apvienības jaunā vadītāja, Carnikavas domes priekšsēde Daiga Jurēvica (ZZS), min kā vienu no iemesliem, kāpēc šonedēļ beidzot ir nobalsots par ideju, kas apsvērta jau ilgāku laiku. Pierīgas pašvaldību apvienības (PPA) dibināšanā piedalījās Ādažu, Baldones, Carnikavas, Garkalnes, Ikšķiles, Inčukalna, Ķekavas, Olaines, Ropažu, Salaspils un Saulkrastu novads. Drīz apvienībai varētu pievienoties arī Mārupe, bet Babīte, Stopiņi un Sēja nav lēmuši par tādu iespēju.

Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis (ZZS), kurš ir arī Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors, uzskata, Latvijas Pašvaldību savienībai pilnīgi noteikti ir jāmainās un jāspēj pārstāvēt varas institūcijās visas pašvaldības, prezentējot arī to atšķirīgos viedokļus. Pretējā gadījumā tas apgrūtinās arī valdības darbu. Lielo pilsētu asociācija jau daudzus gadus pati aizstāv savas intereses, tāpēc jauno apvienību dibināšanu Kučinskis uztver ar izpratni kā demokrātisku iespēju tā rīkoties, ņemot vērā pašvaldību atšķirības. 

Pašvaldību grupēšanās pēc interesēm rada situāciju, ka LPS paliek vairs tikai ietekmes ziņā mazāko novadu - tiesa, tā ir lielākā daļa - pārstāvība. LPS priekšsēža vietnieks, Auces novada vadītājs Gints Kaminskis (ZZS), tam nepiekrīt.

Viņš, tāpat kā LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis, Dienai norādīja, ka visi - gan lielo pilsētu, gan reģionālo attīstības centru, Pierīgas un arī piejūras pašvaldības - ir LPS biedri. Visi novadi un pilsētas piedalās LPS darbā, saņem organizācijas sagatavoto informāciju un citas iespējas. Jaunsleinis pagaidām vēl neizrādīja gatavību kaut ko radikāli mainīt LPS darbībā. Viņš, tāpat kā Kaminskis, atzina, ka Pierīgai ir sava specifiskā situācija. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 23.oktobra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas