Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Pilsētu mēri Sprūdžam dod vēl brīdi pārdomāt

Plaši izziņotā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) tikšanās ar lielo pilsētu pašvaldību vadītājiem trešdien vēl nebeidzās ar konkrētu rezultātu. Taču vismaz divas nedēļas lielo pilsētu mēri vēl nerakstīs vēstuli premjeram Valdim Dombrovskim (Vienotība) ar lūgumu izvērtēt ministra atbilstību amatam, kā bija iecerējuši.

«Mēs kā pieklājīgi ļaudis pagaidīsim, vai ministrs būs ieklausījies mūsu priekšlikumos, bet nešķita, ka viņš būtu gatavs uz kompromisiem,» Dienai atzina Liepājas mērs Uldis Sesks. E. Sprūdžs teica, ka ir noskaņots izvērtēt pašvaldību vadītāju argumentus, bet - ne piekāpties visos jautājumos.

Sarunas darba kārtību jau iepriekš bija noteikusi Lielo pilsētu asociācija ar tai svarīgiem jautājumiem, neļaujot ministram runāt par viņam tuviem tematiem, piemēram, Latgales attīstības programmu, ko viņš pēc triju stundu ilgās diskusijas ar nožēlu atzinis. Vietējie līderi vēlējās saprast ministra nolūku, iesniedzot alternatīvo NAP vīziju par Latviju kā zaļāko valsti pasaulē, viņa plānotās izmaiņas atkritumu apsaimniekošanas sistēmā, kā arī apspriest E. Sprūdža rosinātos likumprojektus, kas mainītu pašvaldībās ievēlamo deputātu skaitu, noteiktu amatu savienošanos ierobežojumus, kā arī dotu iespēju rīkot vietējos referendumus. «Mēs gaidām reģionālās politikas pamatnostādnes, tā vietā parādās vīzija par Latviju - zaļāko valsti pasaulē, un tur ir tādi brīnumi kā dažādas aģentūras, kas jau reiz tika likvidētas,» teica U. Sesks un uzsvēra, ka E. Sprūdža piedāvātajā vīzijā vairs nav pašvaldības kā reģionu attīstības virzītājspēks.

Neoficiāli sanāksmes dalībnieki atzina, ka E. Sprūdžs ir lielisks demagogs, «kas prot pārdot preci un ir liels pārdošanas mārketinga speciālists», kurš veikli centies pārdot savas iniciatīvas. Viņš apjucis vienīgi tad, kad lūgts juridiskais pamatojums, piemēram, kā piedāvātais vietējo referendumu likums tiks saskaņots ar būvniecības likumu, jo referendumi paredzēti arī par sabiedriskajā apspriešanā nodotiem jautājumiem, kas saistīti ar teritorijas attīstību.

Lielās pilsētas uz sarunu bija deleģējušas pašvaldību vadītājus, izņemot Valmieru, kuru mēra prombūtnē pārstāvēja izpilddirektors, un Ventspili, no kuras atbrauca zemāka ranga pašvaldības darbinieks. Krēsls ar Ventspils ģerboni šoreiz bija novietots līdzās krēslam, kurš bija paredzēts E. Sprūdžam, bet viņš apjukumā iesēdās Ventspils mēra krēslā, ko nācās atstāt. Interese par šo tikšanos radās pēc tam, kad E. Sprūdžs bija norādījis uz neveiklo situāciju, kāda var rasties, ja viņam nāktos sēdēt līdzās noziegumos apsūdzētajam Aivaram Lembergam, kuram ir ierobežojumi veikt amata pienākumus, uz ko A. Lembergs atbildēja, ka nemaz neplāno veltīt laiku sarunai ar ministru, kas nav kompetents.

(Visu rakstu lasiet 30.augusta laikrakstā Diena)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas