Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Poikāns EDS datus publicējis cēlu mērķu labad

Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas pētnieks Ilmārs Poikāns, kas plašākai sabiedrībai pazīstams arī kā Neo, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas datus publicējis cēlu mērķu labad.Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "De facto" viņš norāda, ka vēlējies, lai sabiedrība gūtu priekšstatu, cik vārdos solītā jostu savilkšana bijusi patiesa.

Savā rīcībā noziedzīgas darbības viņš nesaskata."Godīgi sakot, esmu aizkustināts par atbalstu sabiedrībā. Jāatzīst - vienu brīdi jau likās, ka sabiedrība ir neglābjama, bet tomēr izrādījās, ka viss ir kārtībā," saka Poikāns.Neo stāsta, ka aizturēšana viņam nav bijusi pārsteigums. Tas, ka tā agri vai vēlu notiks, bijis skaidrs, tikai neizprotami, kāpēc tieši tagad. Poikāns arī vairākkārt uzsver, ka atzinies tikai Neo veiktajās darbībās, taču viņam pārmestos noziegumos nē.Poikāns arī atzīst, ka savā ziņā uz šādu rīcību viņu motivējis pats VID. Caurums atklāts jau pagājušā gada vasarā, un masveida pieslēgšanās notikusi krietni vēlāk."Tad, kad es redzēju, konstatēju, ka caurums beidzot ir atklāts pēc tiem trim mēnešiem, man izskatījās, ka VID to cenšas noklusēt. Rezultātā es pieņēmu lēmumu to darīt zināmu, jo savādāk neviens netiktu sodīts. Lai gan, ja paskatās tagad, tur jau tikai ar rājienu tiks cauri. (..) Godīgi sakot, būtu tā kā pareizi sodīt daudzus un dikti, jo tik daudzās vietās pieļautas kļūdas un paviršības, ka grūti komentēt. Neviens tā arī nav mācījies no tā."Neo vēlējies parādīt reālo situāciju, kas notiek ar algām valsts iestādes un valsts uzņēmumos, jo bija pieņemti lēmumi par jostu savilkšanu, "dažās vietās no tās jostu savilkšanas cilvēkiem acis spiedās ārā, bet, kā mēs redzējām, bija vietas, kur turpina trekni dzīvot".Poikāns apgalvo, ka sistēmas caurumu izmantojis viens pats. Un smīkņā par izskanējušajām runām, ka viņa līdzzinātāja vai pat datu iegūšanas organizētāja bijusi žurnāliste Ilze Nagla.Uz jautājumu, kāda ir Naglas līdzdalība, Poikāns norāda: "Kā žurnāliste, "De facto" analizējot datus. Kā jau es teicu, es strādāju viens, ja gribi izdarīt kaut ko labi, dari to viens. (..) No vienas puses, tas mani aizskar, jo tiek apšaubītas manas prāta spējas veikt kaut kādu līdzīgu operāciju."Par saviem tālākajiem plāniem Poikāns pagaidām klusē. Taču neizslēdz, ka varētu turpināt sadarbību ar žurnālistiem, palīdzot meklēt risinājumus, kā turpmāk aizsargāt žurnālistu avotus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas