Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Politoloģe: Vienīgā šādas organizācijas jēga ir saglabāt Andri Ameriku Rīgas domē

Tīrs mēģinājums saglabāt esošo varu Rīgas domē - tā par Rīgas vicemēra Andra Amerika plāniem veidot jaunu sabiedriski politisku organizāciju sacīja portāla Diena.lv aptaujātie politologi.
"Patreiz izskatās, ka Ameriks veido šo organizāciju ļoti vienkārša iemesla dēļ - pašlaik viņš ir pie varas valdošajā pilsētā un viņš labprāt paliktu pie varas. Tāpēc ir jāveido jauna partija, jo esošā partija gluži vienkārši ir likvidēta," uzskata politologs Jānis Kapustāns.

Politologs pieļauj, ka ar jaundibināto partiju Ameriks mēģinās pieslieties Saskaņas centram (SC), lai kopā ar to veidotu koalīciju. "Vai viņam izdosies, tas ir labs jautājums. Pagaidām man šķiet, ka, izveidojot jaunu partiju, tas automātiski negarantē panākumus. Pagaidām esmu vairāk skeptisks par iespējamo veiksmi," pauž Kapustāns.

Līdzīgās domās ir arī Providus pētniece Iveta Kažoka, kura jaunajai organizācijai nekādu sevišķu potenciālu neredz. "Izņemot Ameriku, nav publiskas informācijas par citām sabiedrībai zināmām personām un stipri šaubos, vai šāda partija, vismaz tās pašreizējā veidolā, varētu pretendēt uz vairāk kā diviem procentiem balsu Rīgas vēlēšanās, ja tā startē atsevišķi," uzsver pētniece. Jēga, viņasprāt, varētu rasties, ja kāda lielāka partija izveidotu bloku ar Amerika radīto organizāciju un kopīgi nolemtu startēt vēlēšanās. 

"Skeptiski vērtēju šādas partijas izredzes Rīgas domes vēlēšanās, jo nav ne nekādas personas, nekādas skaidrība par idejām un atšķirībām no citām politiskajām partijām. Vienīgā jēga ir saglabāt Amerika kungu un vēl kādus cilvēkus Rīgas domē," sacīja Kažoka.

Jau vēstīts, ka piektdien Mazajā ģildē Ameriks kopā ar domubiedriem un atbalstītājiem informēs par jaunas sabiedriski politiskas organizācijas veidošanu. LNT raidījumā 900 sekundes viņš atzina, ka ir uzrunājis vairākus sabiedriski aktīvus izglītības, kultūras un citu jomu pārstāvjus, piemēram, Kultūras akadēmijas rektoru Jāni Siliņu, Latvijas nacionālās operas vadītāju Andreju Žagaru, diriģentu Romānu Vanagu u.c.

Jānis Siliņš portālam Diena.lv norādīja, ka ir uzaicināts uz sanākšanu Mazajā Ģildē, kurā tikšot runāts par Rīgas stratēģisko attīstību, tomēr pašā organizācijā Sīlis stāties neplāno. "Noteikti neplānoju šajā organizācijā iestāties. Nekad nevienā politiskajā organizācijā neesmu bijis un nebūšu," uzsvēra rektors.

Arī diriģents Romāns Vanags nevēlas kļūt par organizācijas biedru, tomēr piekritis šodien ierasties uz pasākumu Mazajā ģildē un morāli atbalstīt Amerika paustās idejas. "Andris Ameriks nemaz neaicināja mani kļūt par biedru, bet vaicāja vai varētu šodien ierasties un viņa idejas atbalstīt morāli," pauda Vanags.

Organizācijas veidošanas procesā Ameriks uzrunājisarī savus 11 biedrus, ar kuriem kopā no LPP/LC saraksta tika ievēlēts Rīgas domē, taču viņš uzsvēra, ka mērķis nav klonēt LPP/LC, bet gan iet citu ceļu - veidot jaunu organizāciju, kas apvienos cilvēkus, kuri ikdienā strādā Rīgas labā, vēstījusi aģentūra LETA.

Ameriks uzrunājis vairākus desmitus izglītības, kultūras, sporta, zinātnes darbinieku, kas sevi pierādījuši Rīgā, un saņēmis lielu atbalstu idejai, ka šie spēki jāapvieno. Partijas kodola aprises jau ir skaidras, tomēr publiski tās tiks darītas zināmas šodien, kad Ameriks informēs par turpmāko darbību un formulēs jaunveidojamās partijas pozīciju. Jaunajā organizācijā nebūs atrodams viens no bijušās LPP/LC kolorītākajiem politiķiem, bijušais Saeimas deputāts un Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas