Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Politologs: AS ir vienīgie, kas varētu izvirzīt savu premjera amata kandidātu

Vienīgie, kas bez Jaunās vienotības (JV), visticamāk, varētu piedāvāt savu premjera amata kandidātu, ir Apvienotais saraksts (AS), aģentūrai LETA pauda Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes dekāns, politologs Jānis Ikstens.

Viņa vērtējumā, ne "Progresīvie" (P), ne Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), iespējams, nemēģinās izaicināt likteni un kaut kādā veidā apdraudēt koalīciju, kas pamazām veidojas ZZS, P un JV sastāvā. Tomēr Ikstens piebilda, ka AS varētu izvirzīt savu premjera kandidātu tikai tad, ja JV nespēs gūt atbalstu savai kandidātei Evikai Siliņai (JV) un ja viņa cietīs neveiksmi.

Vērtējot partiju publiskos paziņojumus, Ikstens norādīja, ka Nacionālā apvienība (NA) neesot tik ļoti iespringusi par iespēju palikt opozīcijā kā, piemēram, AS. Ikstena ieskatā NA gan labprāt kaut kādā veidā iekļautos nākamajā koalīcijā, taču pagaidām grūti paredzēt, uz kādiem nosacījumiem tas varētu notikt.

"Šobrīd tā ir triju partiju koalīcija - ZZS, P un JV. Tomēr arī tur, klausoties ZZS paziņojumus par prioritātēm, varētu rasties zināmi jautājumi. Viņi runā par izglītības sistēmu, skolu tīklu, kas īsti nesaskan ar to, kā to iedomājusies [izglītības un zinātnes ministre Anda] Čakša (JV). Tāpat tur ir runa par PVN mazināšanu pārtikai, ko savukārt diez vai atbalstītu Finanšu ministrija," uzskata Ikstens.

Viņaprāt, šobrīd ir jāuzgaida, kad "pirmās urravas būs pārskrējušas" un kad notiks pārrunas.

Kā ziņots, premjers Krišjānis Kariņš (JV) ceturtdien iesniedzis Rinkēvičam demisijas rakstu. Rinkēvičs šonedēļ uz konsultācijām aicina visas Saeimā pārstāvētās politiskās partijas.

Konsultācijās tiks pārrunāts jaunas koalīcijas veidošanas process un Valsts prezidents noskaidros politisko spēku viedokļus par vēlamo koalīcijas modeli, iespējamajiem Ministru prezidenta amata kandidātiem, kā arī redzējumu par valdībai veicamajiem ilgtermiņa un neatliekamajiem darbiem.

Prezidents jau iepriekš norādīja, ka Latvija ir demokrātiska valsts un tas ir iespējams, ka konsultācijās tiks nosaukts vairāk nekā viens premjera amata kandidāts.

"Brīdī, kad sākas diskusijas un konsultācijas par valdības izveidi, var būt premjera piedāvājumi gan no pašlaik pozīcijā, gan opozīcijā esošiem politiskiem spēkiem," sacīja Valsts prezidents.

Satversmes burts un gars paredz, ka Valsts prezidentam ir jāveic savas funkcijas un jāorganizē process maksimāli raitā un organizētā veidā, saprotot, ka Saeimā ir dažādi politiskie spēki ar dažādām interesēm un potenciāli dažādiem kandidātiem, atzīmēja Rinkēvičs.

Valsts prezidents akcentēja gaidāmo konsultāciju nozīmi, jo dažreiz ir "viena lieta", ko partijas saka publiski, un savukārt samērā kas cits, ko saka aiz slēgtām durvīm. Rinkēvičs cer, ka politiķi neveidos kādus mākslīgus šķēršļus valdības izveidē un ka "samērīgos termiņos" izdosies izveidot jaunu Ministru kabinetu. Valsts augstākā amatpersona pauda cerību, ka dažu nedēļu laikā Saeimā varētu balsot par jauno valdību.

Valsts prezidents pauda, ka apzināti neminēs konkrētu termiņu, līdz kuram viņam jānosauc Ministru prezidenta amata kandidāts, jo sākumā jākonsultējas ar Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem. Otrdienas pēcpusdienā, kad būs noslēgušās visas sarunas ar partijām, Rinkēvičs arī izvērtēs dzirdēto un domās par tālākajiem soļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas