Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Politologs: Politikā šobrīd nekas ekstrēms nenotiek

Lai gan politiķu savstarpēju pārmetumu pēdējo nedēļu laikā par dažādiem jautājumiem nav trūcis, nekas, kas liecinātu par spēku pārgrupēšanos, patlaban nav vērojams, portālam Diena.lv norādīja politologs Ivars Ījabs.

Viņaprāt, pēdējo nedēļu aktuālie jautājumi – budžeta sagatavošana, strīdi par "Imantas hakera" Denisa Čalovska izdošanu, kā arī jaunizveidotās Einara Repšes organizācijas un citas politiķu aktivitātes, ir pietiekoši atšķirīgas lietas un "zem viena apzīmējuma" nav liekamas.

"Ļoti daudz kas notiek. Notiek gatavošanās nākamā gada divām vēlēšanām. Notiek noteikti aizkulišu procesi, kuros tie vai citi politiskie spēki ir ieinteresēti. Bet nekas tāds ekstrēms nenotiek, par ko būtu vērts briesmīgi satraukties," norādīja I.Ījabs.

Vienotības un Reformu partijas (RP) strīdi par nākamā gada budžetu, viņaprāt, ir atsevišķs jautājums, kas saistīts ar virkni problēmu, jo attiecībā uz nodokļu politiku partijas nekad nav bijušas īsti vienotas. "Šajā ziņā vaina nav meklējama tikai vienā pusē. Skaidrs, ka reformisti vēlas dabūt to, ko viņi ir diezgan pasen runājuši par šiem darbaspēka nodokļiem. Savukārt Vienotība, kurai ir jāatbild par budžeta kopējo sabalansētību un to, lai būtu no kā maksāt algas skolotājiem un ārstiem, viņiem ir savi apsvērumi. Tas nav nekas neparasts un nenormāls. Skandāli ap budžeta veidošanu ir notikuši vienmēr," atgādināja politologs.

Savukārt E.Repšes veidotās biedrības Latvijas attīstībai aktivitātes vērtējamas kā gudrs solis, lai atgādinātu par sevi vēlētājiem, pirms vēl ir sākusies kārtīga priekšvēlēšanu cīņa. "Lai vēlētāji uzzinātu, ka tāda [partija] ir un kaut ko taisās darīt. Tādā ziņā tas ir ilgtermiņa jautājums, kas liecina, ka līdzekļi viņiem atļauj šādi rīkoties. Naudas, acīmredzot, tur ir daudz," minēja politologs.

"Tas ir kaut kādā mērā droši vien saistīts ar priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumiem, kas uz gadu pirms vēlēšanām neattiecas. Un Repšes gadījumā viņš grib vienkārši iesakņoties cilvēku apziņā, ka viņš tagad tāds būs ar savām idejām un plāniem. Tad, kad pienāks tas reālais priekšvēlēšanu laiks, vairs nebūs jāskaidro cilvēkiem, kas mēs esam un ko gribam," norādīja I.Ījabs.

Jau ziņots, ka Vienotības un Reformu partijas starpā pēdējā laikā nesaskaņas vērojamas vairākos jautājumos. Atšķirīgi viedokļi koalīcijas partneriem bija gan balsojumā par "Imantas hakera" Denisa Čalovska izdošanu ASV, gan nesaskaņas vērojamas saistībā ar nodokļu politiku nākamā gada budžeta kontekstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas