Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Publicists vēlas atjaunot tiesvedību strīdā ar Šķēli par goda aizskārumu

Publicists Vilis Seleckis vēlas panākt, lai atkārtoti tiktu izskatīta deputāta un Tautas partijas (TP) līdera Andra Šķēles prasības lieta pret viņu par goda un cieņas aizskārumu un 10 000 latu piedziņu saistībā ar politiķi kritizējošiem izteikumiem grāmatā "Andris Šķēle: leģendas un patiesība".

Seleckis vēlas panākt, lai tiktu atcelts Rīgas apgabaltiesas 2003.gada 21.oktobra spriedumu un viņa strīds ar Šķēli izskatīts no jauna, jo lietas atkārtotas izskatīšanas nepieciešamība izrietot no Eiropas cilvēktiesību tiesas (ECT) sprieduma, aģentūru LETA informēja Augstākās tiesas (AT) preses sekretāre Baiba Kataja.

Pēc tiesāšanās ar Šķēli Latvijas tiesu instancēs, Seleckis vērsās ECT lūdzot atzīt, ka tiesāšanās procesā par ekspremjera goda aizskārumu ir pārkāptas publicista tiesības uz vārda brīvību un taisnīgu tiesu. Latvijas valsts šajā lietā iesniedza vienpusējo deklarāciju, šādi atzīstot pieļauto pārkāpuma faktu un piedāvājot samaksāt 25 000 eiro (17 570 latu) kompensāciju.

Seleckis pērn iesniedza AT pieteikumu par Rīgas apgabaltiesas sprieduma atcelšanu un lietas atkārtotu izskatīšanu saistībā ar jaunatklātiem apstākļiem, taču AT Civillietu tiesu palāta viņa pieteikumu šā gada 3.martā noraidīja.

AT atteicās atcelt 2003.gada oktobrī pieņemto Rīgas apgabaltiesas spriedumu, jo uzskatīja, ka ECT spriedumā minētie fakti un to juridiskais vērtējums nav uzskatāms par jaunatklātu apstākli likuma izpratnē.

Publicists iesniedza sūdzību AT Senātā, kas to paredzējis izskatīt 8.jūnijā, informēja Kataja.

Kā ziņots, lietas aizsākums meklējams pirms vairāk nekā 10 gadiem, kad 1998.gadā klajā nāca Šķēli kritizējošs pētījums "Andris Šķēle - leģendas un patiesība", kura autors ir Seleckis. Šķēle iesniedza prasību tiesā pret Selecki par goda un cieņas aizskārumu, kā arī 10 000 latu kompensācijas piedziņu, jo viņu neapmierināja publicista izteikumi laikrakstā "NRA" un vēlāk tie paši izteikumi grāmatā "Andris Šķēle: leģendas un patiesība".

Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesa 2001.gada septembrī Šķēles prasību apmierināja un uzdeva Seleckim atvainoties bijušajam premjeram, kā arī samaksāt viņam 10 000 latu par goda un cieņas aizskaršanu. Publicists spriedumu pārsūdzēja, taču arī Rīgas apgabaltiesa pieņēma viņa interesēm nelabvēlīgu spriedumu, ko 2004.gada sākumā nemainīja arī Augstākās tiesas Senāts.

Pēc šī Senāta sprieduma Seleckis aģentūrai LETA atzina, ka tiesas piespriesto faktiski jau ir izpildījis un tiesas piespriesto kompensāciju Šķēlem samaksājis uzreiz pēc apelācijas instances tiesas sprieduma paziņošanas. "Pretēji pārliecībai" aizsūtīta atvainošanās vēstule ekspremjeram uz mājām.

Seleckis toreiz arī sacīja, ka Senāts pēc būtības nav vērtējis viņa iesniegto kasācijas sūdzību. Publicists novērojis, ka gadījumos, "kad Šķēle saka kaut ko par mani, tas ir viedoklis", bet, ja Seleckis kaut ko saka par ekspremjeru, tā esot atsaucama ziņa.

Saistībā ar šo prāvu Seleckis vērsās ECT.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas