Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Pujata pēctecis atklātā vēstulē sola rūpēties par garīgo atmodu, iezīmē pozīciju par homoseksuālismu

Baznīcas tēls, par spīti dažādiem skandāliem, "principā nav slikts, jo liela daļa cilvēku uzticas baznīcai, saskata tajā garīgo autoritāti", uzskata par kardināla Jāņa Pujata pēcteci izraudzītais Zbigņevs Stankevičs (55), piektdien vēsta laikraksts Diena.

Tomēr, kad viņš portālā Delfi ielūkojies pirmajos komentāros par savu iecelšanu amatā, juties apliets ar samazgām. Audzināt čatu un forumu sabiedrību - tas ir izaicinājums, kam jaunais arhibīskaps jūtas gatavs. Viņš arī teicis, ka komunikācija un dialogs ar sabiedrību būs viena no lielām viņa prioritātēm, tai skaitā ar medijiem, kas mūsdienās lielā mērā nosaka sabiedrības domāšanu. Kā piebilst Diena, Z.Stankevičs izskatās jauns, enerģisks, bet savaldīgs, diskusijā gatavs neatlaidīgi pierādīt katoļu baznīcas taisnību, bet ne piekāpties. 

Viņš ir arī gatavs sarunām arī ar citām konfesijām, jo ir aktīvs ekumenisko kontaktu aizstāvis. Viņš uzskata, ka jāļauj pie viena galda sēdēt arī tā sauktajām brīvbaznīcām, piemēram, draudzei Jaunā paaudze. "Kas ir labāk - viņus atstumt, lamāt un rakt augšā visu sliktāko, vai mēģināt atrast labo, kas viņos ir, un mēģināt atrast kopīgu valodu? Tas nenozīmē, ka, ja mēs redzam manipulācijas ar cilvēku psihi, mēs tam piekrītam un zem tā parakstāmies," norādījis Z.Stankevičs.

Viņš laikrakstam arī atzinis, ka "homoseksuālisms kā tendence ir objektīva realitāte, kura ir sastopama cilvēkos un kuras iemesli ir pieredze, kas tikusi uzspiesta konkrētam cilvēkam. Par šo tendenci viņš nav atbildīgs, tā nav viņa vaina, ka viņam bijusi slima ģimene, māte diktatore, kas ieaudzinājusi riebumu pret sievietēm. Tur nav morālas vainas". Tomēr, ja cilvēks sāk īstenot šo tendenci, tā ir novirze no dabiskās lietu kārtības, un tur ir morāla vaina jeb grēks.

Piektdien nākamais katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps izplatījis atklātu vēstuli, kurā ne vien norāda, ka viņa galvenā prioritāte jaunajā un atbildīgajā amatā būs Latvijas garīgā atmoda un atdzimšana, bet arī skaidro savu pozīciju par homoseksuālismu un pedofiliju. Viņš norāda, ka kristīgās baznīcas misija ir atbalstīt ģimenes, jo tā ir vieta, kur cilvēkā dzimst un nostiprinās garīgās, morālās un patriotiskās pamatvērtības. Viņš jūt līdzi arī tiem vecākiem, kuriem ir grūtības pieņemt savu bērnu citādo seksuālo orientāciju, jo apzinoties, ka bieži vien arī ģimenes un tuvinieki šos cilvēkus izslēdz no sava loka. "Cilvēkam ir jātiek pieņemtam un akceptētam neatkarīgi no viņa seksuālās orientācijas, taču tas nenozīmē, ka tiek akceptēta viņa iekšējā nesakārtotība. Baznīca nav homoseksuālistu ienaidnieks, gluži pretēji, tā piedāvā viņiem iespēju saņemt piedošanu un sakārtot savu dvēseli," vēsta priesteris.

Savukārt attiecībā uz pedofiliju viņš norāda, ka tas ir atbaidošs noziegums. Viņa rīcībā neesot ziņu par to, ka katoļu garīdznieki Latvijā seksuāli izmantotu bērnus, bet, ja kļūs zināms, ka baznīcā Latvijā kas tāds ir noticis, tad viņš sola rīkoties saskaņā ar valsts un baznīcas likumiem.

Z.Stankevičs aicina visus lūgties par valsti un par tās garīgo atdzimšanu un piebilst, ka galvenais līdzeklis ierakstīts mūsu Valsts himnā: Dievs, svētī Latviju.

ATKLĀTĀ VĒSTULE

"Ar šo vēršos pie jums un pateicos par man parādīto uzticību, kā arī saku paldies tiem, kuri man ir veltījuši kritiskus vārdus. Mana galvenā prioritāte šajā jaunajā un atbildīgajā amatā ir Latvijas garīgā atmoda un atdzimšana. Pakāpeniski pārņemot jaunos pienākumus, man šobrīd ir svarīgi apzināt izaicinājumus un problēmas, ar kurām saskaras ikviens sabiedrības loceklis. Taču jau tagad vēlos uzsvērt, ka mans darbs būs veltīts Dievam un Latvijas sabiedrībai, jo Baznīcas misija ir sludināt Labo Vēsti un kalpot cilvēkiem - ikvienam no jums.

Esmu pārliecināts, ka mūsu tautā ir milzīgs potenciāls, kurš līdz šim nav ticis pienācīgi novērtēts un izmantots. Tas ir labestības, solidaritātes, godīguma un atbildības vienam par otru potenciāls, kas latviešiem un tiem, kuri dzīvo Latvijā un kuru sirdis deg par Latviju, ir bijis raksturīgs visos laikos.

Manas stratēģiskās prioritātes būs atvērts un cieņpilns dialogs ar sabiedrību, starpkonfesionālās sadarbības veicināšana, kā arī mīlestības un vienotības saišu stiprināšana Katoliskās Baznīcas iekšienē. Turklāt šobrīd ir ļoti svarīgi beidzot pievērsties dažu svarīgu Baznīcas dokumentu izdošanai, kuros izteiktas tās galvenās nostādnes mūsdienu pasaulē un kas sniedz Evaņģēlijā sakņotu atbildi 21. gadsimta izaicinājumiem.  

Kristīgās baznīcas misija ir atbalstīt ģimenes, jo tas ir pavards, pie kura dzimst tuvākmīlestība. Tieši ģimene ir tā vieta, kur cilvēkā dzimst un nostiprinās garīgās, morālās un patriotiskās pamatvērtības. Es jūtu līdzi arī tiem vecākiem, kuriem ir grūtības pieņemt savu bērnu citādo seksuālo orientāciju, jo apzinos, ka bieži vien arī ģimenes un tuvinieki šos cilvēkus izslēdz no sava loka. Cilvēkam ir jātiek pieņemtam un akceptētam neatkarīgi no viņa seksuālās orientācijas, taču tas nenozīmē, ka tiek akceptēta viņa iekšējā nesakārtotība. Baznīca nav homoseksuālistu ienaidnieks, gluži pretēji, tā piedāvā viņiem iespēju saņemt piedošanu un sakārtot savu dvēseli.

Pieskaroties tik sāpīgam jautājumam kā pedofilija, kas satraucis un samulsinājis cilvēku sirdis un prātus visā pasaulē, vēlos uzsvērt, ka tas ir atbaidošs noziegums. Šobrīd manā rīcībā nav ziņu par to, ka katoļu garīdznieki Latvijā seksuāli izmantotu bērnus. Ja man kļūs zināms, ka Baznīcā Latvijā kas tāds ir noticis, tad es rīkošos saskaņā ar valsts un Baznīcas likumiem.

Es redzu, ka Latvijai un visai pasaulei šis ir grūts laiks, gan garīgā, gan ekonomiskā ziņā, taču aicinu veidot konstruktīvu dialogu, meklējot kopīgo vērtību platformu. Tādā veidā mēs palīdzēsim viens otram atjaunot mūsu vērtības apziņu, kas ir tikusi iedragāta gan totalitārisma gados, gan arī vēlākajā drudžainās un sasteigtās privatizācijas posmā un pašreizējās krīzes laikā.

Turklāt galvenais līdzeklis ierakstīts mūsu Valsts himnā: Dievs, svētī Latviju. Šī lūgšana bieži vien tiek formāli izteikta valsts svētku reizē, tomēr tā ir sauciens, kas raisās no Latvijas sirds. Es aicinu jūs visus lūgties par mūsu valsti un par tās garīgo atdzimšanu."

Visu Ata Rozentāla rakstu "Latvijas katoļu jaunais gans seko Pujata idejām" lasiet piektdienas Dienā vai sadaļā Šodien laikrakstā.

(papildināta no 5.rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas