Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Gadu pirms 12. Saeimas vēlēšanām notikusī traģēdija dzēsa 54 cilvēku dzīvības

Raidījums: Gobzema aizstājēji nevēlas strādāt Zolitūdes krimināllietā

Pie rezultāta partijas šonedēļ valdības sarunās vēl nenonāca un strīdīgākos jautājumus paredzēts apspriest nākamnedēļ, kad arī izšķirsies, vai pārējās partijas atbalstīs KPV LV pārstāvja Alda Gobzema vadītu Ministru kabinetu. Daudz interesantākas lietas notika šaipus valdības veidošanas sarunu durvīm, kur "sazvērnieki visās frontēs apdraud" premjera kandidāta izredzes, svētdienas vakarā vēstīja TV 3 raidījums Nekā personīga.

Gobzemam šonedēļ nācies manevrēt ap problēmām - iepriekš politiskajiem konkurentiem veltītā kritika esot vienkārši nepareizi saprasta. Pie tā, ka viņš izslēgts no advokatūras, vainīgs bijušais kolēģis, bet pie kavēšanās ar pielaides piešķiršanu - nespējīgi specdienesti.

"Ļoti iespējams, ka pret mani tiek vērstas arī dažādas operatīva rakstura darbības, tajā skaitā, ļoti iespējams, arī mans telefons tiek noklausīts šobrīd," Gobzems savas bažas atklājis raidījumam.

10. decembrī, kas ir Valsts prezidenta noteiktais termiņš, līdz kuram Gobzemam vai nu jāspēj sastādīt valdība vai no spēles jāizstājas, par jauno valdību balsot, visticamāk, nevarēs. Aizvien nav skaidrs, vai nominētais premjera amata kandidāts Ministru kabinetu varēs pilnvērtīgi vadīt. Par Bordānu un Pabriku Satversmes aizsardzības birojs devis atsauksmi, ka pielaide valsts noslēpumam viņiem būs. Par Gobzemu nepieciešama rūpīgāka izpēte. Attīstībai/Par! premjera amata kandidāts Artis Pabriks uzskata, ka Gobzemam ir maz izredžu saņemt pielaidi.

Tikmēr, Gobzemam cenšoties panākt vienošanos ar partneriem par Ministru kabineta izveidi, novārtā palikusi nozīmīgākā Gobzema kā advokāta lieta - cietušo aizstāvība Zolitūdes traģēdijā. Šajā lietā Gobzema klienti advokātam neko nemaksāja - līgumā bija paredzēts, ka viņš saņems daļu no tiesā izcīnītās kompensācijas.

Līdz kompensācijām tiesā Zolitūdes traģēdijas upuri nav tikuši un neko Gobzemam arī nav maksājuši. Tā vietā Maxima Latvija un Gobzems pirms diviem gadiem paziņoja par izlīgumu. Tajā par vidutāju piesaistīja advokātu biroju Vilgerts. Tā paša biroja darbinieki tagad pārņem Gobzema klientus Zolitūdes traģēdijas lietā. 

Traģēdija notika gadu pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām, un jau tolaik Gobzems apsvēra došanos politikā. Pēc traģēdijas daudzi juristi un advokāti cietušajiem piedāvāja palīdzību, bet Gobzems bija visaktīvākais un tikai dažas dienas pēc veikala Maxima sabrukšanas iesniedza tiesā pirmo prasību, kompensācijās prasot simtiem miljonus eiro. Par to, ka nevarēs turpināt darbu Zolitūdes tiesās, Gobzems klientus informēja tikai pēc vēlēšanām.

Divās tiesvedībās klienti zaudēja, jo advokāts neieradās tiesā.

"Aldis, ņemot vērā to, ka izies no procesa un viņa lietas pārņems citi advokāti… Es nezinu, ko darīt, jo oficiāli Aldis diemžēl mūs neiepazīstināja ar jauniem advokātiem, un, ņemot vērā, ka pēc līguma viņš mūs pārstāvēja gan krimināllietā, gan civillietā, mēs tagad paliekam bez advokāta. Pašreiz es vēl nepieņēmu nekādu lēmumu, vai mēs pāriesim pie jaunajiem advokātiem vai vispār bez advokātiem paliksim, jo advokātu maiņa ir diezgan tāds sāpīgs process. Tagad meklēt citu advokātu biroju, es uzskatu, ka nav vērts, jo pagājis diezgan daudz laika, un es šaubos, ka kāds cits gribēs tagad iedziļināties mūsu lietā. Es zinu, ka ir cietušie, kuri arī nezina, ko tagad darīt ar advokātiem, un nesaprot, kas būs tālāk. Es arī esmu starp tiem," raidījumam Nekā personīga pastāstīja Marina Grebeškova, kura traģēdijā zaudēja māti.

Raidījums noskaidrojis, ka jaunie advokāti Zolitūdes traģēdijā cietušos pārstāvēt nevēlas. Klienti baidās, ka tas mazinās cerības panākt notiesājošu spriedumu. Vilgerts par Zolitūdes lietu ar Nekā personīga atteicās runāt.

"Man, un es domāju, ka gandrīz visiem cietušajiem, it sevišķi tiem, kuriem gāja bojā radinieki,  svarīgi, lai būtu spriedums. Nevis par kompensācijām, bet par to, ka cilvēkiem ir jāatbild par to, ko viņi nav izdarījuši vai izdarījuši slikti, nepareizi, vai bezatbildīgi. Mums tā būs iespēja, lai sirdī būtu miers. Kamēr nebūs sprieduma un neviens nebūs cietumā, neviens no mums, cietušajiem, nevarēs mierīgi dzīvot," atzina Grebeškova.

Tāpat Gobzema izredzēm kļūt par premjeru triecienu deva Zvērinātu advokātu padomes lēmums izslēgt Gobzemu no advokatūras. Gobzems jau solījis vērsties policijā pret advokātu disciplinārlietu kolēģijas vadītāju Lauri Liepu, jo uzskata, ka lēmums esot viltots. Liepa norādīja, ka ir gatavs iet uz tiesu un runāt par katru niansi un sīkumu.

Top komentāri

D.Dauka
D
ja jau traģēdijā cietušo aizstāvību pameta pusratā ko gan no Gobzemja var sagaidīt kā valdības vadītāja?
Scorseze
S
Tos nabaga cietušos vienkārši čakarē, jo vainīgā blice rūpējas par partiju kasēm un būvē vienu ienesīgu objektu (estrādes, teātrus, skolas...) pēc otra naudu saņemot no valsts un pilsētas kases:) un neviens šobrīd netaisās šo zelta āderi aizklapēt, un kur nu vēl kādu iesēdināt. Pēc likuma viss ir vienkārši un skaidri, taču realitātē tik daudz valstisku neliešu "barojas" no šiem "būvniekiem", ka lai sagaidītu taisnu tiesu, ir jānomaina pilnīgi visa valsts un Rīgas vadība.
Alla Borisovna
A
Vai varētu būt, ka Gobzema kungs vienkārši izmantoja Zolitūdes cietušo procesus, lai iegūtu atpazīstamību, nu un tagad, kad šis mērķis ir sasniegts, viņu šie cilvēki vairs neinteresē?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas