Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pabriks: Prezidents kļūdījās

No Attīstībai/Par! ievēlētais Artis Pabriks, kurš līdz ar Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderi Jāni Bordānu un KPV LV līderi Aldi Gobzemu pēc vēlēšanām tika nosaukti kā potenciālie premjeri, svētdienas vakarā intervijā TV 3 raidījumam Nekā personīga visai nesaudzīgi izteicās par Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa izvēli pēc Bordāna mēģinājuma izgāšanās kā nākamo nominēt Gobzemu, zinot, ka viņam var būt problēmas ar pielaidi valsts noslēpumam. Pabrikam esot pamats uzskatīt, ka Gobzems pielaidi nesaņems.

"Tā informācija, kas man ir pieejama, un esmu runājis ar daudziem cilvēkiem, tajā skaitā pašu prezidentu, ir, ka man ir ļoti liels pamats uzskatīt, tāpat kā ir ļoti liels pamats pašam prezidentam uzskatīt, ka Aldim Gobzemam pielaides nebūs vai vismaz tuvākajā laikā nebūs. Ja tas ir tā un ja es nekļūdos, tad šāda valdība nevar pastāvēt," uzsvēra Pabriks.

Taujāts, kāpēc Vējonis, kurš kā Valsts prezidents ir arī Nacionālās drošības padomes vadītājs, nominēja Gobzemu, ja pastāv šaubas par viņa iespējām saņemt pielaidi darbam ar valsts noslēpumu saturošu informāciju, Pabriks izteicās: "Domāju, ka Vējonis māk ļoti labi lasīt tos ziņojumus par kandidātiem, ko viņam sniedz drošības institūcijas. Pieļauju, ka pašā sākumā uzdotais jautājums, - pārbaudīt visus trīs potenciālos kandidātus - bija arī jautājums, kura rezultāts būtu jāņem vērā.

Man ir radies iespaids, ka prezidents ir ignorējis drošības institūtu dotos signālus.

Uzskatu, ka prezidents nevar ignorēt drošības institūciju dotos signālus, kad ir runa par premjera izvēli," prezidentu visai asi nokritizēja Pabriks, turpinot, ka "nepareizas nominācijas" ir galvenais iemesls, kāpēc buksē valdības izveide.

Pabriks atzina, ka ikviens politiķis, īpaši tie, kas politikā bijuši ilgu laiku, var kļūdīties, un norādīja, ka šoreiz, viņaprāt, kļūdījies ir Valsts prezidents: "Saprotu, ka cilvēki apvainosies,uzņemos arī atbildību par to, bet kādam ir jāpasaka, ka karalis ir kails. Šajā konkrētajā gadījumā es tiešām domāju, ka prezidents kļūdījās. Vai viņš kļūdījās tāpēc, ka viņam bija slikti padomnieki, vai citu apsvērumu dēļ - ne man par to spriest, bet šo kļūdu rezultāts pēc būtības ir šī haosa situācija."

Pabriks neslēpa, ka viņam ir grūti prognozēt nākamos prezidenta soļus, jo viņš "bija pārsteigts jau par pirmajiem diviem soļiem (Bordāna un Gobzema nominēšanu - red.). Mēs lēnām tuvojamies haosam Latvijas politiskajā vidē, jo tiek pieņemti negaidīti lēmumi, kuriem nav pamatojuma."

Kā vēstīts, Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Maizītis šonedēļ intervijā laikrakstam Neatkarīgā Rīta Avīze izteicās, ka premjera kandidāta vērtēšana var ilgt pat pusgadu. Tādā gadījumā teorētiski pastāv iespēja, ka Gobzems kļūst par premjeru bez pielaides darbam ar valsts noslēpumu, kas Latviju faktiski varētu izslēgt arī no NATO informācijas aprites.

Top komentāri

Latvietis
L
Ceru ,ka Prezidents nekļūdīsies vairak un neuzaicinās Pabriku!!!!
kolhoza galvenais grāmatvedis
k
Viņu stratēģija ir labi izdomāta. Pirms vēlēšanām pieņēma likumus kuri kaut nedaudz nabagu labā. Lai tie likumi nebūtu jāpilda nesastāda valdību, tātad nav budžeta un likumi paliek nepildīti. Reirs jau to pirmais pačukstēja.
Barikāžu dalībnieks
B
Mēs esam pret Pabriku
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē