Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Raidījums: Urbanovičs interesējies par iespējām atgūt pielaidi valsts noslēpumam

Saskaņas līderis Urbanovičs Satversmes aizsardzības birojā un Rīgas pilī interesējas par tiesībām iegūt pielaidi valsts noslēpumam, ko viņam pirms vairākiem gadiem atņēma, svētdien vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga.

2009. gadā partijas Saskaņas līderis Jānis Urbanovičs un Vienotā Krievija priekšsēdētājs Boriss Grizlovs vienojās par abu partiju ciešu sadarbību, kas cita starpā paredz, ka partijas iepazīstinās viena otru ar savu pieredzi partijas uzbūves un organizatoriskajā darbā, kā arī līdzdalībā likumdošanas un izpildvaras institūcijās. Vienošanās stājās spēkā kopš parakstīšanas brīža.

Kā liecina Nekā personīga rīcībā esošās ziņas, iniciatīva par līgumu nākusi no Krievijas puses. 2009.gadā Saskaņa saņēma šādu piedāvājumu no Krievijas domes Ārlietu komitejas vadītāja Konstantīna Kosačeva. Līdzīgs priekšlikums esot ticis izteikts arī Latvijas Pirmajai partijai. Urbanovičs to esot zinājis un līgumu ar Vienoto Krieviju parakstījis pirmais.

"Nu, katrā ziņā, kamēr viņš bija, viņš simbolizēja vismaz kādas Latvijas daļas vēlmi veidot ar Krieviju draudzīgas labas kaimiņattiecības," līguma noslēgšanu komentējis Urbanovičs.

Līgums ir palīdzējis Rīgas pilsētas kontaktos ar Krievijas reģioniem. Ušakovs viesojies pie Sanktpēterburgas gubernatores Valentīnas Matvijenko, vēlāk gubernatra Georgija Poltavčenko, uzņēma Rīgā Kirovas apgabala gubernatoru Ņikitu Belihu un Pleskavas gubernatoru Andreju Turčaku, ar kuru panāca vienošanos, ka Pleskava Balvos uzceļ pareizticīgo baznīcu.

Krievijas reģionos notika Latvijas preču gadatirgi. Slavenākais no tiem bija Rižskij dvorik Maskavā.

Sadarbības ietvaros notika arī Tatarstānas dienas Rīgā, tā saucamais tatāru sabuntujs, pie Ušakova kabinetā viesojās Tatāru parlamenta priekkšsēdētājs Farids Muhamedšins, arī Vienotās Krievijas politiķis. Sekoja Ušakova vizīte Tatarstānā. AirBaltic atklāja aviolīniju uz šī reģiona galvaspilsētu Kazaņu.

Saskaņas vadītājs Nils Ušakovs apgalvojis, ka lūzuma punkts Saskaņas un Vienotās Krievijas attiecībās esot bijis 2014.gads, kad Krievija iebrukusi Ukrainā.

"Skaidrs, ka kopš 2014.gada, nu, tā bija pēc būtības fakta konstatācija, ka instrumenta, kas bija šis līgums vairs nav," paudis Ušakovs.

Tomēr Saskaņa līgumu ar Vienoto Krieviju saglabāja, lai gan saņēma pārmetumus militāras agresijas atbalstīšanā.

Tieši 2014.gadā Ušakovs saņēma vislielākās dividendes no abu partiju sadarbības. Tā gada vasarā viņš bija goda viesis Maskavas pilsētas svētkos. Sarkanajā laukumā plecu pie pleca ar Krievijas premjerministru Dmitriju Medvedevu un pareizticīgās baznīcas galvu vēroja svētku priekšnesumus. Šo ziņu plaši atspoguļoja krievvalodīgajā presē. Un tā lieti noderēja gan Saskaņai, gan premjerministra amata kandidātam Ušakovam Saeimas vēlēšanās trīs mēnešus vēlāk, klāstīja raidījums.

Vienlaikus partijai Saskaņa bijušas sarunas par iestāšanos Eiropas sociālistu partiju. 2015.gadā Saskaņa kļuva par Eiropas sociālistu asociēto locekli. Kļuvis skaidrs, ka ar Vienoto Krieviju būs jāšķiras.

Saskaņas biedriem ziņa par līguma izbeigšanu nāca negaidīti. Vēl vasaras vidū Saeimas deputāts Ivars Zariņš sprieda, ka līguma laušana būs drauds latviešiem, taču pašlaik šos savus izteikumus uzskata par izrautiem no konteksta.

Saskaņas valde lēmumu par saišu saraušanu ar Vienoto Krieviju pieņēma septembrī pirms ES mēru sanāksmes Rīgā, uz kuru bija ieradies arī Eiropas sociālistu partijas prezidents bulgārs Sergejs Staņiševs. Partijā Nekā personīga apstiprināja, ka šāds nosacījums, lai iekļautos Eiropas sociālistu saeimā, ir bijis izvirzīts.

"Saskaņa kļuva par Eiropas sociālistu asociēto locekli 2015.gadā un plānots, ka pilna dalība tai būs nākamgad. Mēs neiesakām partijām dalībvalstīs slēgt līgumus ar partijām Krievijā, tādām kā Vienotā Krievija, un nevienai citai Eiropas sociālistu partijai šāda līguma nav. Mēs augstu vērtējam to, ka Saskaņai vairs nav līguma ar Vienoto Krieviju," rakstiski raidījumam norādījis Eiropas sociālistu komunikācijas vadītājs Tobijs Vardmans.

Pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām Ušakovs bija Saskaņas premjerministra kandidāts. Viņam arī ir pielaide valsts noslēpumam. Ušakova vietniekam Urbanovičam tādas nav. Viņam to liedza pirms četriem gadiem par iespējamu Saeimas vēlēšanu kampaņas finansēšanu no ārvalstīm caur sabiedrisko attiecību firmu Nikkolo M.

Nekā personīga rīcībā esošā informācija liecina, ka Urbanovičs nesen vērsies Satversmes Aizsardzības birojā ar jautājumu, vai varētu pielaidi atkal iegūt. Urbanovičs noliedz, ka īstais iemesls saišu saraušanai ar Vienoto Krieviju būtu iekļūšana valdībā.

"Jo uz vēlēšanām iekšpolitiski tam nu gan nebūs nekādas nozīmes. Absolūti. Kāda starpība. Ir līgums vai nav, apsaukāties ierastā manierē turpina jau un turpinās mūsu oponenti," viņš teica.

Līgumu ar Ķīnas Kounistisko partiju Saskaņa gan saglabājusi, un tā laušana no Briseles netiek prasīta. Arī Eiropas sociālistu partijai ir sadarbības līgums ar Ķīnas komunistiem, piebilda raidījums.

Top komentāri

zvirbulēns
z
Ar ko nodarbojas SAB Maizītis un DP Mešvieta? Visu acu priekšā, nu jau teju trīs gadus Saskaņa sadarbojas ar Krievijas varas partiju, atbalsta Krievijas varu, Krimas okupāciju un agresiju Donbasā, bet nav ne kriminālprocesu, ne pielaižu anulēšana Saskaņas valdei, Ušakovu ieskaitot, ....laikam abi veči saldi guļ vai arī ir Krievijas ietekmes aģenti!
Serjoza
S
Sitais Urbanovics ir pip.le. Vins teica par A.Bracu, ka ta esot pi.da, kas patiesiba ir 100% taisniba, bet ari urbis ir pi.pis un ta ari ir 100% taisniba.
zibens
z
Ak, tu mēsls, iesi pret latviešu tautu? Novēlu tev, Urbanovič, saslimt ar vēzi, lai tas tevi lēnām noārda!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas