Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Referendumu likuma dēļ saspīlējums starp Nacionālo apvienību un Vienotību

Politiskā greizsirdība un bailes, sabiedrības apzināta maldināšana - šādiem pārmetumiem pēdējo dienu laikā apmainījušies koalīcijas partiju - Vienotības un Nacionālās apvienības līderi, ziņo Latvijas Radio.

Solvitas Āboltiņas un Raivja Dzintara savstarpējā komunikācijā par to, kāpēc netika novērsta parakstu vākšana par automātisku pilsonību nepilsoņiem, piesaukts arī zibens, kas nosperot meļus. Lai gan attiecības neesot tās labākās, koalīcija esot stabila, turklāt tai neesot citu alternatīvu, tomēr apgalvo politiķi.

Otrdien partijas Visu Latvijai mājaslapā publicēts Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētāja Raivja Dzintara viedoklis, ka vairāk nekā 10 000 parakstu par Pilsonības likuma grozījumiem drīzumā nonākšot Centrālajā vēlēšanu komisijā, jo to novērst lieguši Vienotības un Reformu partijas lēmumi. Viņš pārmeta, ka koalīcijas partneri nav piekrituši grozīt Satversmi, nosakot, ka referendumu par pilsoņu loka paplašināšanu rosināt nevar.

Vienotības līdere Solvita Āboltiņa uz to reaģēja ar paziņojumu, ka Nacionālā apvienība apzināti maldina sabiedrību par koalīcijas paveikto, jo arī atbalstījusi referendumu likuma grozījumus, kurus tagad kritizē. Šī domu apmaiņa risināta arī abu Saeimas deputātu īsziņu sarakstē, kuras laikā Āboltiņa norādījusi, ka meļus nosper zibens. Šo frāzi Dzintars uztvēris kā mājienu. No pilnās sarakstes konteksta bija jābūt skaidram, ka tie nav nekādi draudi, savukārt pārliecināta Āboltiņa. Viņa Nacionālās apvienības uzvedību skaidro ar pašvaldību vēlēšanos tuvošanos - šai partijai esot raksturīgi izcelties uz citu rēķina, tomēr līdz šim koalīcijas partneri izlikušies to nemanām, lai neradītu saspīlējumu. Savukārt Dzintars norāda, ka Vienotība, runājot par meliem, neredz baļķi savā acī, jo pati Āboltiņa iepriekš esot sadzīviskā līmenī ļauni mēļojusi par Nacionālās apvienības politiķiem.

Vienotības un Nacionālās apvienības ķīviņu politologs Juris Rozenvalds vērtē kā cīņu par vienu nišu. Abas partijas grib nodemonstrēt nostāju pret pilsonības referendumu, atšķiras tikai izvēlētā taktika, saka Rozenvalds. Partiju stratēģiskās intereses ir saglabāt varu, skaidro Rozenvalds, tāpēc koalīcijas stabilitāti šīs nesaskaņas neapdraud. To apgalvo arī Dzintars un Āboltiņa, un to pierādīšot darbs pie valsts budžeta. Tuvākajā laikā koalīcijai gan nāksies risināt iekšējās pretrunas par to, ko darīt ar atkārtoti otrreizējai caurlūkošanai Saeimā nonākušo referendumu likumu. Nacionālā apvienība tagad sola uzstāt uz parakstu vākšanas pirmā sliekšņa saglabāšanu 10 tūkstošu līmenī, neceļot to līdz 50 tūkstošiem. Tas bija koalīcijas iepriekš izvēlētais risinājums, ko atbalsta arī prezidents.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas