Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Reformu partijas mantojums

Liepājas domē ir septiņi neatkarīgie deputāti, no kuriem pieci pārstāv tagad jau likvidēto Reformu partiju (RP), nesen paziņoja Liepājas domes priekšsēdis Uldis Sesks (Liepājas partija). RP redzamākais pārstāvis pašvaldībā ir uzņēmējs Jānis Vilnītis, kuram 2013. gada jūnijā tikai nedaudz pietrūka, lai mainītu politisko situāciju Liepājas domē. To viņš apņēmies izdarīt nākamajās vēlēšanās, taču nevienā partijā vairs nestāsies. Rudenī Vilnītis plāno veidot biedrību, kas slēgs sadarbības līgumu ar kādu no partijām. 

No bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera dibinātās Reformu partijas pašvaldībās ir ievēlēti vairāk nekā 50 deputāti. Divi no viņiem arī vada domi – Riebiņu novada priekšsēdis Pēteris Rožinskis un Kokneses novada vadītājs Dainis Vingris. Tuvojoties vietējām vēlēšanām, šķita interesanti noskaidrot, kam tiks Reformu partijas atstātais mantojums. Lielākajā daļā pašvaldību, kur ir vairāk nekā 5000 iedzīvotāju, var startēt tikai no partiju sarakstiem. Dienas aptauja liecina, ka Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS) ir iespējas vēl vairāk palielināt ietekmi vietējā varā. No ZZS saraksta plāno startēt arī bijušie reformisti Kokneses novada domē, kurā RP sarakstu pārstāv desmit deputātu. Arī Riebiņu novada pieciem no RP ievēlētājiem domniekiem izteikts piedāvājums pievienoties Latvijas Zaļajai partijai, taču tas nav vienīgais saņemtais uzaicinājums. Gandrīz visi uzrunātie ar dažiem izņēmumiem plāno startēt vietējās vēlēšanās.

Preiļu novada domē no RP ievēlēja arī pazīstamo akciju sabiedrības Preiļu siers valdes priekšsēdi Jāzepu Šņepstu, kurš, par pārsteigumu saviem bijušajiem saraksta kolēģiem, nesen nolicis deputāta mandātu. Viņu sākusi nogurdināt valsts iestāžu attieksme pret amatpersonām, kurām ik gadu ir jāiesniedz amatpersonas deklarācijas. Šņepsts Dienai skaidroja, ka tās sagatavošanai jau nācies tērēt daudz laika, bet pēc tam Valsts ieņēmumu dienests un vēl dažas iestādes prasījušas sniegt paskaidrojumus. Tas  Šņepstam, kurš savulaik Saeimā pārstāvēja Tautas partiju, apnicis, un viņš nolēmis no politikas aiziet pavisam.

No RP ievēlēto deputātu darbība vietējā varā bijusi dažāda. Auces novadā vairāki ievēlētie nolikuši mandātus, dodot vietu nākamajiem kandidātiem. Kad Bauskas novadā Aija Spriņķe atteicās no mandāta, viņas vietā nāca Solvita Jirgensone, kura pieslējās vairākumam, kamēr otrs saraksta deputāts Aleksandrs Novickis palika opozīcijā. Arī viņš plāno iekļauties LRA komandā. Tajā jau ir Jelgavas novada deputāts Kārlis Rimša, kurš no LRA startēja arī uz Saeimu.

Agris Zvaigzneskalns jau drīz pēc ievēlēšanas Tukuma novada domē sarāva saites ar RP un pieslējās bijušā tieslietu ministra Jāņa Bordāna vadītājai Jaunajai konservatīvajai partijai, bija pat tās valdē, bet tagad viņš domā par savas partijas dibināšanu, lai startētu tikai Tukuma novadā.  Bordāna partijai bija tuvinājies arī Kandavas novada deputāts Dainis Rozenfelds, kurš tagad esot saņēmis vairākus piedāvājumus. Tādu izteikusi arī Ingunas Sudrabas vadītā No sirds Latvijai, Dienai atzina Rozenfelds. No sirds Latvijai uzrunājusi vairāku pašvaldību deputātus, kas palikuši bez savas partijas. Tikmēr kāda cita Saeimā pārstāvētā spēka vadība atklāja, ka Rozenfelds pats ir interesējies par iespēju kandidēt no tās saraksta. Viņš gandrīz visu darba mūžu ir strādājis pašvaldībā un bijis arī tās vadītājs. Šajā laikā Rozenfelds ir pabijis daudzās partijās, ko skaidro ar iedzīvotāju mudinājumiem kandidēt vēlēšanās. 

Visu Ināras Egles rakstu lasiet pirmdienas, 15. augusta laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas