Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Reģionu apvienība pārliecināta par sekmīgu startu pašvaldību vēlēšanās visā Latvijā

No ikviena aktivitātes un darbošanās pašvaldībās būs atkarīgs, kā izskatīsies turpmākā Latvijas attīstība, sestdien Latvijas Reģionu apvienības (LRA) forumā izteicās viens no apvienības līderiem Rūjienas novada mērs Guntis Gladkins. LRA un apvienību veidojošās partijas uz 3. jūnijā notiekošajām pašvaldību vēlēšanām piedāvās pārstāvniecību 60 no 110 novadiem un deviņām pilsētām.

LRA Rīgas mēra amata kandidāts Mārtiņš Bondars, uzrunājot sanākušos, izteicās, ka saskaņā ar politiskā spēka pasūtīto un saņemto socioloģisko aptauju rezultātiem pašreizējā Rīgas domes vadība varētu negūt 51% jeb vairākumu, kas ļautu Saskaņai un Gods kalpot Rīgai negūt absolūto vairākumu un neiesaistīt koalīcijā citu politisko spēku pārstāvjus. Tomēr parlamentā pārstāvēto partiju piedāvājums uz Rīgas domi neesot apmierinošs. “Latvija nav iedomājama bez Rīgas, kas veido lielu daļu Latvijas ekonomikas, politikas un kultūras. Tomēr nacionālajā arēnā esošie politiķi nemaz neplāno nopietni startēt vēlēšanās Rīgā, atstājot vietu esošajiem valdniekiem," viņš teica un aicināja kandidātus ne tikai Rīgā, bet visos novados priekšvēlēšanu laikā "nekautrēties zvanīt pie durvīm un stāstīt, kas jūs esat tie, kuri grib savu novadu!" Kā zināms, Rīgā LRA startēs kopā ar partiju Latvijas attīstībai, sarakstā galvgalī izvirzot Bondaru, Juri Pūci, bijušo basketbolisti Aneti Jēkabsoni-Žogotu un režisoru Andreju Žagaru.

LRA Saeimas frakcijas deputāts Juris Viļums klātesošos aicināja startu pašvaldību vēlēšanās uztvert kā maratonu, jo jau nākamgad LRA būs jāgatavojas startam gaidāmajās Saeimas vēlēšanās, bet pēc tam Eiroparlamenta vēlēšanās. Savā uzrunā, ieskicējot situāciju Latgales vēlēšanu apgabalā, Viļums klātesošajiem atgādināja, ka šobrīd nevienā novadā Latgalē LRA nav pārstāvēta. Tāpēc Latgalē, veidojot sarakstus 11 novados, uzsvars likt uz sistemātisku darbu un maksimālu jauniešu iesaisti, kas apvienojušies biedrībā Latgales spēks.

LRA valdes loceklis Jānis Vilnītis, kurš cīnīsies par Liepājas novada mēra amatu, piesaucot basketbola terminoloģiju, izteicās, ka vairākās pašvaldībās "ar esošajiem, kas ir 20 gadus pie varas” cīņa rit “punkts punktā” un izšķirsies pirms pašām vēlēšanām. Tas attiecināms arī uz Liepājas novada domi. “Mums nav tik lielu resursu kā citiem, bet ir idejas un radoša domāšana,” teica Vilnītis, norādot, ka to jāliek lietā, panākot politikā jaunas paaudzes ienākšanu. Tāpat par labu LRA runā tas, ka ikdienas dzīve un reģionu attīstība netiek vadīta no Rīgas – to dara cilvēki no novadiem.

Savukārt ilggadējais Vecumnieku novada domes vadītājs un tagadējais Saeimas deputāts Rihards Melgailis pauda, ka no 26 pašvaldībām Zemgales vēlēšanu apgabalā, LRA šobrīd ir pārstāvēta vien sešos novados, kas pēc šā gada vēlēšanām būtu jāuzlabo. Arī Valkas novada mērs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija) akcentēja, ka pašvaldību vēlēšanas ir svarīgas gan lokāli, gan nacionālā līmenī, jo valdošā koalīcija cenšas cilvēkiem stāstīt, ka pašvaldības ir reformu bremzētāji, kā dēļ nevar sakārtot skolu tīklu (ar to saprotot skolu slēgšanu), grūti reformēt slimnīcu tīklu (ar to saprotot slimnīcu slēgšanu), kāpēc nodokļu reforma ir grūta un sarežģīta. Taču tieši pašvaldības, kas atrodas vistuvāk cilvēkiem, vislabāk pārzina vietējo cilvēku vajadzības. No LRA šī gada starta pašvaldību vēlēšanās būs atkarīgs arī nākamā gada rezultāts Saeimas vēlēšanās, viņš pauda.

Savukārt LRA Pārstāvju sapulces priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Ence, ar humoru aizstāvot ilggadējus novadu vadītājus, teica, ka pats ir “viens no dinozauriem” - 26 gadus vada Babītes novada pašvaldību –, taču "nezāles neiznīkst". Viņš izteica cerību LRA pēc pašvaldību vēlēšanām pievienosies vēl citas reģionālās partijas.

Kopumā LRA Latgalē startēs 11 pašvaldībās, Kurzemē - deviņās pašvaldībās, Zemgalē - 11 pašvaldībās, bet Vidzemē - 28 pašvaldībās un Rīgā.

Pašvaldību vēlēšanas notiks 3.jūnijā.

Top komentāri

Bauris Dižpuņķis
B
Sveiks, veči! !!!!!!!!!!! Pabīdāties mazliet! Man arī gribas sēdēt!
Sejas
S
J. Vilnītis/ basketbola terminoloģijā: "...ar esosajiem, kas 20 gadus pie varas.., tik lieli resursi..." Taisnība, ir vērts padomāt par tiem, kas 20 g. pie varas, kādas ir prioritātes, attieksme pret vietējiem.
valmierietis
v
Saejot kopā ar Repšes partiju tikai gremdē sevi, Nav nekas pret Eināru gribēja būt tīrs no oligarhu naudas, paprasīja miljonu, bet tauta nesaprata un izgāšanās iepriekšējās vēlēšanās neko labu neliecina, idejas jau laba, bet latvju tauta it sociālisti caur un caur- dodiet, bet man neprasiet. Arī Latvijas pašvaldības ir tādas pašas. nevis rūpējas par savu reģionu uzplaukšanu nodrošinot godīgu biznesu un arī automātiski nodokļu ieņēmumus, bet domēs sēž uzņēmēji, kuri paši nemaksā nodokļus, maksā aplokšņu algas, par kādu morāli mēs te varam runāt, tāpēc ir vieglāk sist pa valdības durvīm dodiet naudu, tanī pašā laikā IIN nenomaksātie nodokļu apmēri ir milzīgi, kurus pašvaldība varētu iegūt savā labā. Vārna vārnai acī neknābs. Arī Valmierā vadošās partijas rindās ir šādi "cienījami " cilvēki, kuri nav gatavi reprezentēt ne arī cīnīties par godīgu biznesu pilsētā, it sevišķi starp mazajiem uzņēmējiem un vēl jo vairāk par nereģistrētu uzņēmējdarbību, kas reģionos ir ļoti izplatīts.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas