Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

SAB vērtē informāciju par Dūklava darījumu partnera saistību ar Krievijas armijas pasūtījumiem

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) vērtē publiski izskanējušo informāciju, ka zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) partneris ražotnē Piebalgas alus, Krievijas uzņēmējs Igors Šeheļevs, būvē kuģus Krievijas armijai. SAB izskanējušo informāciju ir pieņēmis vērtēšanai, aģentūrai LETA sacīja biroja pārstāve Iveta Maura. Dūklavam kā valdības loceklim ir pielaide valsts noslēpumam, par kuras izsniegšanu, neizsniegšanu vai anulēšanu ministriem lemj SAB. SAB galvenie uzdevumir izlūkošana, pretizlūkošana un valsts noslēpuma aizsardzība.

Birojā gan nekomentēja, vai izskanējusī informācija varētu tikt vērtēta, nākotnē lemjot par pielaidi Dūklavam. "Jautājumus, kādi tiek pārbaudīti speciālās atļaujas pārbaudes procedūrā, SAB nekomentē, jo tā ir klasificēta informācija," norādīja Maura.

Arī cits Latvijas specdienests - Drošības policija - aģentūrai LETA apliecināja, ka DP ir pieņēmusi izskanējušo informāciju vērtēšanai atbilstoši savai kompetencei. DP gan vērš uzmanību, ka speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam zemkopības ministram izvērtēšana ir SAB kompetences jautājums. DP kompetencē ir pretizlūkošanas un valsts noslēpuma aizsardzības pasākumu īstenošana, valsts konstitucionālās iekārtas un ekonomiskās drošības interešu aizsardzība.

Dūklavs zemkopības ministra amatu ieņem kopš 2014. gada janvāra. Šo amatu viņš ieņēma arī iepriekš.

2014. gada oktobrī SAB direktors Jānis Maizītis, žurnālistiem skaidrojot pielaides piešķiršanas jautājumus toreiz topošajiem ministriem, norādīja, ka cilvēkiem, kuriem ir piešķirtas pielaides, tās ir uz konkrētu laiku. "Visu šo laiku konkrētā persona kaut kādā mērā ir drošības iestāžu uzmanības lokā. Pielaides piešķiršanas fakts nenozīmē, ka kādā brīdī nevar pieņemt lēmumu par pielaides anulēšanu. Tajā pašā laikā, ja termiņš nav pagājis un nav iemesla papildu pārbaudei, papildu pārbaude arī netiek veikta. Ir jābūt iemeslam, informācijai, notikumiem, atklājumiem, lai kaut kas mainītos," uzsvēra SAB direktors.

LTV raidījums de facto maijā vēstīja, ka jau vairākus gadus Šeheļevam pieder gandrīz puse daļu Piebalgas alū. Krievijas medijos viņš minēts kā kompānijas Finsudprom prezidents. Finsudprom struktūrā ietilpst Jaroslavļas kuģubūves rūpnīca. Rūpnīcā būvē zvejas laivas, tankkuģus, jahtas un izpilda arī Krievijas valsts pasūtījumus. Rūpnīcā tapusi amfībija Krievijas Federālā drošības dienesta vajadzībām.

Top komentāri

...
.
Bet rodas jautājums - kādēļ SAB un DP šo informāciju uzzina tik no žurnālistiem?
???
?
Miliārā izlūkošana nedod pielaidi uz starptauiskajām macībām, ja esi kādu reizi aizbraucis uz Krieviju, bet te ministrs biznesu veic kopīgi ar Krievijas militārās industrijas darboni un ir pielaide augstāajā līmenī. Kur skatās NATO??? Vai nu Dūklavs ir ministrs vai arī biznesmenis, uz diviem krēsliem nenosēdēsi. Vismaz nākošajās vēlēšanās ZZS aizies pa skuju taku, ja Cimdaru NATO vai ASV paspēs nominīt.
Noriebies
N
Cik ilgi šie vecie komunisti-kremļa sulaiņi lemprgdūklavi vēl čakarēs Latviju? Kad tautai atvērsies acis?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas