Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Saeima kriminālvajāšanai nodod deputātu Adamoviču

Saeima šodien piekrita kriminālvajāšanas sākšanai pret 13.Saeimas deputātu Aldi Adamoviču (JV) par, iespējams, veiktu krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dienesta viltojumu.

Ģenerālprokuratūra lūdza Adamoviču izdot kriminālvajāšanai saistībā ar trim Krimināllikuma pantiem, proti, krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dienesta viltojumu.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka aģentūrai LETA teica, ka prokurors Ando Skalbe tuvākajā laikā plāno pieņemt lēmumu par apsūdzības celšanu Adamovičam, taču konkrēts termiņš nav noteikts.

Adamovičs debatēs norādīja, ka ir gatavs sadarboties un sniegt skaidrojumus ģenerālprokuratūrai un, ja nepieciešams, aizstāvēt savu viedokli tiesā. Deputāts uzsvēra, ka nav ļaunprātīgi vai ar viltu izmantojis deputātu kompensācijas, ko piešķirt deputātiem, kuri dzīvo ārpus Rīgas. Politiķis norādīja, ka pats balsos par savu izdošanu un aicina arī kolēģus balsot par.

Sēdē Adamoviču aizstāvēja pie frakcijām nepiederošie opozīcijas deputāti, mudinot balsot pret izdošanu.

Par Adamoviča izdošanu nobalsoja 70 deputāti, četri parlamentārieši bija pret to, savukārt vēl viens politiķis balsojumā atturējās.

Deputāte Linda Liepiņa pauda, ka paziņojums par viņa izdošanu deputāti ļoti pārsteidza, jo, viņasprāt, Adamovičs ir labs cilvēks. "Šī ir diezgan liela negodība, lai gan pēc likuma burta droši vien ir taisnība, ka jāizdod. Saeimā sēž daudz briesmīgāki cilvēki nekā Adamovičs," pauda politiķe, Adamovičam novēlot izturību, ejot cauri šim procesam. Liepiņa, uzklausot kolēģus, mainīja viedokli par Adamoviča izdošanu, mudinot tomēr to neatbalstīt.

Deputāts Aldis Gobzems sacīja, ka, lai arī viņš kopumā ir pret kompensāciju izmaksāšanu, lietā ir vairākas problēmas. Viņaprāt, balsojumi par izdošanu Saeimā ir tikai formalitāte. "Deputāta imunitāte Latvijā nedarbojas, jo ir skaidri zināms, ka pēc jebkura procesa deputāts tiks izdots. Pareiza kārtība būtu, ka par noziegumiem, kur ir nepārprotams noziegums attiecībā uz cilvēka dzīves apdraudējumu, tur nebūtu nekādu šaubu, bet uz strīdīgiem jautājumiem šis pasākums ir juridiski neloģisks," teica politiķis.

Viņaprāt, Saeimai būtu jāpārskata jautājums par deputāta izdošanas institūtu, to izslēdzot no likuma, lai "nebūtu jāākstās".

"Nav svarīgi, vai Adamovičs ir labs cilvēks, bet tas nav iemesls balsot par izdošanu. Negribu aizstāvēt Adamoviču, bet gribu teikt, ka situācija ir pirmsšķietami juridiski strīdīga," teica politiķis, pieļaujot, ka Admovičs varētu būt arī notiesāts. Gobzema ieskatā Saeimai vajadzētu nevis automātiski izdot vajāšanai, bet nopietni izdiskutēt, vai tam ir pamats, jo to varot izmantot pret deputātu arī ļaunprātīgi, "noņemot viņu no trases".

Deputāte Karina Sprūde uzsvēra, ka Adamovičs dzīvo Latgalē un darbs Saeimā pieprasītu izmainīt visu dzīvi. "Domāju, ka balsojums nav formalitāte - tas ir jāparāda," teica Sprūde, paužot, ka Adamoviča jautājumu varētu izskatīt Saeimas administrācija, savukārt deputātiem būtu jābalso pret deputāta izdošanu kriminālvajāšanai.

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurora pienākumu izpildītājs Ando Skalbe komisijas sēdē pauda, ka šim kriminālprocesam ir arī preventīva nozīme attiecībā uz citiem deputātiem, liekot atkārtoti saprast, ka šādas rīcības nav pieļaujamas. Viņaprāt, ar vienkāršu aizrādījumu Adamovičam mērķis sasniegts netiktu, turklāt Adamovičs neesot vienīgais, kura saņemto kompensāciju pamatotība tiek vērtēta.

Komisijas deputāti, uzklausot lietas apstākļus, pauda neapmierinātību par neizsmeļošajām normām, kas regulē kompensāciju izmaksu deputātiem.

Adamoviča advokāte Ieva Garanča aģentūrai LETA stāstīja, ka kriminālprocess ir sākts saistībā ar transporta un dzīvojamo telpu īres kompensācijām. Deputātam KNAB inkriminē vairāku tūkstošu eiro lielas dzīvojamo telpu īres un aptuveni 83 eiro lielas transporta izdevumu kompensācijas izkrāpšanu. Prokurora pienākumu izpildītājs Ando Skalbe šodien Saeimas komisijā precizēja, ka kopējais zaudējums Saeimas budžetam veido virs 3000 eiro.

Aizstāvība uzskata, ka Adamoviča gadījumā ir runa par normatīvā regulējuma interpretācijām. "Deputātam ir tiesības uz dzīvojamās telpas kompensāciju, taču nevienā regulējumā nav pateikts, cik ilgs laiks amatpersonai mājoklī jāpavada. Jautājums ir par biežumu, proti, cik daudz un ilgstoši deputātam jāatrodas dzīvoklī, par kura īri viņš saņem kompensāciju," norādīja advokāte.

Attiecībā uz transporta izdevumiem ir divi čeki, par kuriem KNAB ir pretenzijas. Deputāts gan konstatējis, ka vienā gadījumā viņš ir kļūdījies, tāpēc čeks ir anulēts un kompensāciju viņš valstij atmaksājis. Savukārt otrā gadījumā, deputāts un aizstāvība nenoliedz degvielas uzpildīšanu Adamovičam nepiederošā automašīnā, taču Adamovičs ar šo spēkratu bija devies darba pienākumos, līdz ar to likumpārkāpumu nav pieļāvis, tomēr arī šajā gadījumā viņš summu atmaksājis valsts budžetā, skaidroja advokāte. Deputāts sev nepiederošā auto degvielu uzpildījis, jo viņa personīgajam transportlīdzeklim tobrīd bija tehniskas problēmas.

Krimināllikums par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā paredz brīvības atņemšanu līdz četriem gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu. Par dienesta viltojumu, ja tās izdarīts mantkārīgā nolūkā var piemērot brīvības atņemšanu līdz četriem gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu. Savukārt par krāpšanu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz trim gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu.

pievienota 5.-9. rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas