Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Saeimas juristi tieši neatbiild, vai Kaimiņš drīkst filmēt Saeimā

Saeimas Juridiskais birojs sniedzis niansētu atbildi uz deputāta Artura Kaimiņa (LRA) iesniegumu par deputāta tiesībām filmēt savu darbu Saeimā. No vienas puses, parlamenta juristi norāda, ka nav noteiks aizliegums to darīt, no otras puses, viņi vērš uzmanību uz Satversmē noteikto tiesību uz privāto dzīvi un deputātu tiesību ievērošanu.

Atbildot uz jautājumu, vai Saeimas deputāts drīkst filmēt savu darbu plenārsēžu zālē un Saeimā kopumā, Juridiskā biroja vadītājas vietniece Anita Kozlovska novembrī sniegtajā atbildē norādīja, ka normatīvajos aktos nav noteikts vispārēja rakstura aizliegums deputātam filmēt Saeimas sēžu zālē un parlamentā kopumā. Saeimas Kancelejas "Nolikumā par parlamenta ēku apmeklējumu" paustais, ka sēžu zālē aizliegts filmēt, nav attiecināms uz deputātiem.Vienlaikus juristi norāda, ka par Saeimas un komisiju slēgtajām sēdēm var sniegt ziņas tikai ar Saeimas vai komisijas prezidija atļauju. Otrkārt, citu deputātu darbības fiksēšana un publiskošana var kavēt viņu funkciju izpildi, jo netieši no Satversmes 31.panta izriet parlamentāriešu tiesības neizpaust, kuras personas viņiem uzticējušas kādus faktus vai ziņas.Treškārt, citu personu filmēšana var aizskart šo personu tiesības uz privāto dzīvi. Privātuma aizsardzības kontekstā nozīme var būt tam, vai persona ir publiska, piemēram, politiķis, vai arī tas ir bērns, kurš ekskursijā apmeklē Saeimu. Interese par šādām personām to privātās dzīves aspektā var tikt aizsargāta dažādās pakāpēs. Ceturtkārt, ja filmēšana traucē vai kavē deputāta vai Saeimas darbinieka pienākumu pildīšanu, tad šāda deputāta rīcība var tikt vērtēta saistībā ar iespējamu Kārtības ruļļa, tostarp deputāta ētikas kodeksa, pārkāpumu.Kā piekto aspektu Juridiskais birojs min īpašo regulējumu attiecībā uz ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu.Juridiskais birojs arī piebildis, ka nesniedz oficiālus likuma skaidrojumus un nevērtē konkrētas lietas apstākļus, tāpēc izsaka tikai viedokli par abstraktiem tiesību jautājumiem, kas citām personām nav saistošs.Deputāts Kaimiņš regulāri izmanto iespēju filmēt savus kolēģus un citas personas, kas uzturas Saeimā, daļu no safilmētā materiāla publicējot savā videoblogā.

Top komentāri

Seriālu cienītājs
S
Elementāra lieta: ja cilvēks nevēlas, ka viņu filmē kaut kāds Kaimiņš, tad tas ir jārespektē. Tā ir personas datu apstrāde un tai vajadzīga datu subjekta piekrišana. Neviens jau nezina, ko ar safilmēto dara tāds aizdzēries aktierītis. Ir gadījies redzēt seriālos, ka visādi dīvaiņi safilmē sev tīkamas personas, pēc tam katru vakaru skatās un masturbē.
vita
v
Protams, ka var un vajag filmēt. Varbūt vienīgi tualetē nevajadzētu iet. Kaimiņs vismaz ir godīgs un pārstāv tautas intereses. Un deputātiem, kuriem nav viedokļa par pieņemtajiem likumprojektiem, nevajadzētu maksāt algu, bet pārskaitīt policistu zābaciņiem. To lumpeņu baru vajadzētu samazināt uz pusi vai lai sēz bez algas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas