Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Saeimas komisija atbalsta depozīta sistēmas ieviešanu no 2022.gada

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien trešajam lasījumam atbalstīja ar depozīta sistēmas ieviešanu saistītos grozījumus Iepakojuma likumā, tostarp paredzot, ka depozīta sistēma tiks ieviesta no 2022.gada 1.februāra.

Komisijas vadītājs Jānis Vitenbergs (KPV LV) aģentūrai LETA pēc sēdes skaidroja, ka līdz komisijas nākamās nedēļas sēdei Saeimas Juridiskajam birojam būs jāsagatavo precīzas redakcijas atsevišķiem priekšlikumiem, par kuriem šīs dienas sēdē tika diskutēts, iekams nākamnedēļ, visticamāk, 15.oktobrī vai 16.oktobrī ar depozīta sistēmu saistītie grozījumi Iepakojuma likumā tiks virzīti izskatīšanai Saeimā trešajā lasījumā.

Komisija vienojās, ka depozīta sistēma sāks darbību 2022.gada 1.februārī.

Saeimas komisija otrdien sēdē izskatīja virkni priekšlikumu attiecībā uz grozījumiem Iepakojuma likumā, tostarp paredzot, ka iedzīvotāji Latvijā par sistēmā nodoto dzērienu iepakojumu varēs saņemt gan skaidru naudu, gan čekus veikalos. Nododot dzērienu iepakojumus manuāli, par tiem varēs saņemt skaidru naudu, savukārt depozīta automātos - čekus, ko izmantot kā samaksu apmaiņā par precēm jebkurā tirdzniecības vietā, kas pārdot dzērienu depozīta iepakojumā. Secināts, ka uzturēt vienīgi skaidras naudas atmaksas sistēmu būtu dārgi.

Līgumus ar depozīta sistēmas operatoriem tiks slēgts uz septiņiem nevis desmit gadiem, kā bija plānots iepriekš, lai būtu iespējas pārskatīt depozīta sistēmas ieviešanas efektivitāti, ņemot vērā straujo atkritumu pārstrādes tehnoloģiju attīstību un vienlaikus iekārtu nolietojuma optimālo termiņu.

Otrdien Saeimas komisijas sēdē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) iepazīstināja ar depozīta sistēmas darbības organizēšanas un īstenošanas plānu, pretendentu pieteikumu vērtēšanu. Plāna galvenais mērķis ir informēt par depozīta sistēmas elementiem un darbības organizēšanu, par līgumpartneriem, par depozīta iepakojuma apmēriem un pieņemšanas vietu skaitu, kā arī par sistēmas darbības finansēšanu. Plānam jāapliecina depozīta sistēmas operatora spēju ieviest depozīta sistēmu un nodrošināt tās darbību, lai uz tā pamata izvērtētu plānotās sistēmas atbilstību normatīvu prasībām un izvēlētos piemērotāko no pretendentiem uz depozīta sistēmas operatora statusu.

Depozīta sistēmas darbības organizēšanas un īstenošanas plānā tās operatoram jāapraksta plānotais tirgū ievietoto depozīta iepakojuma vienību skaits, atkārtoti lietojamā iepakojuma īpatsvars, izlietotā dzērienu depozīta iepakojuma pieņemšanas organizēšana (manuāli un ar automātu), vietu teritoriālais pārklājums, pievienojot karti. Tādējādi depozīta sistēmas operatora uzdevums būs nodrošināt atbilstošu pārklājumu, lai visā Latvijā var nodot dzērienu iepakojumus. Operatoram jāorganizē izlietotā dzērienu depozīta iepakojuma pārstrāde, depozīta iepakojuma plūsmas uzskaite un kontrole, komunikācijas pasākumi sabiedrības informēšanai par depozīta sistēmu, tās mērķiem.

Pretendentiem uz depozīta sistēmas operatora statusu jābūt līgumiem (nodomu protokoliem) ar depozīta iepakotājiem par dalību depozīta sistēmā, kā arī nodomu protokoliem ar izlietotā dzērienu depozīta iepakojuma pieņēmējiem. Tāpat jābūt līgumiem (nodomu protokoliem) ar komersantiem, kas pārstrādā izlietotā dzērienu depozīta iepakojumu.

Pieteikumu vērtēšanas procesā Valsts vides dienests vērtēs atbilstību noteiktajām minimālajām prasībām depozīta iepakojuma pieņemšanas vietu teritoriālajam pārklājumam, dzērienu depozīta iepakojuma pieņemšanas tehnisko risinājumu, dzērienu depozīta iepakojuma loģistikas organizēšanu, atbilstību depozīta iepakojuma pieņemšanas, savākšanas, pārstrādes, sagatavošanas un nodošanas atkārtotai izmantošanai procentuālajam ampēram. Tāpat tiks vērtēts pretendenta uz depozīta sistēmas operatora statusu pārstāvēto iepakotāju tirgū ievietoto dzērienu iepakojuma vienību skaits.

Otrdien Saeimas komisijas sēdē tika izskatīti arī pārejas noteikumi par dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanas termiņiem, tostarp precizējot, ja līdz 2020.gada 30.septembrim nav saņemts neviens iesniegums par depozīta sistēmas izveidi, vai neviens no pretendentiem uz tiesībām kļūt par depozīta sistēmas operatoru neatbilst normatīvos izvirzītajām prasībām, Valsts vides dienests ne vēlāk kā līdz 2020.gada 30.decembrim izsludina atkārtotu pieteikšanos uz depozīta sistēmas operatoru, publicējot paziņojumu oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likumā noteiktajā kārtībā.

 

Top komentāri

Kāpēc jāgaida divarpus gadus?
K
To vajadzēja darīt jau 20 gadus atpakaļ. Visi svarīgie soļi valsts sakārtošanā tiek bezjēdzīgi novilcināti.
bet
b
Šī vilkšana garumā izskatās pēc "kā var nesolīt?". Tagad atliek uz diviem gadiem, bet pirms kārtējām Saeimas vēlēšanām atcels pavisam, "ļaujot šo jautājumu sākt no sākuma pētīt nākamajai Saeimai".
>:-)
&
NNU TIK BŪS ! Tā naivie zaļas miglas aizplīvurotām acīm, sajūsmā spiedz !!! Glaunās, īpašās, speciāli atzīmētās, īpašā groza pudeles, tiks pieņemtas. Visas greizās, šķībās, netīrās, plakanās un kantainās, lielākas un mazākas, ne tādas krāsas, kā arī bundžas, burkas un burciņas, atradīs savu vietu, kā jau ierasts, MEŽĀ UN GRĀVMALĒS !!! Rezultāts: Pirra uzvara !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas