Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Sāk gaidīt jauno prezidentu

Turpmākās divas nedēļas paies Valsts prezidenta vēlēšanu zīmē, jo otrdien sāksies kandidātu izvirzīšana, kas ilgs līdz svētdienai. Valsts prezidenta vēlēšanas paredzētas 3. jūnijā, un pagaidām neviens neprognozē tajās drošu uzvaru kādam no pieteiktajiem kandidātiem, jo aizklātā balsojumā iznākumu var noteikt dažādi apstākļi. Aizklātums arī dod iespēju publiskajā telpā raidīt, iespējams, maldinošus signālus, lai ietekmētu procesu, otrdien lasāms avīzē Diena.

Nedēļas sākumā bija zināmi četri prezidenta kandidāti, no kuriem visi, izņemot Nacionālās apvienības (NA) nosaukto konstitucionālo tiesību juristu Egilu Levitu, pārstāv kādu partiju. Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) nominējusi aizsardzības ministru Raimondu Vējoni, Latvijas Reģionu apvienība (LRA) - Mārtiņu Bondaru, Saskaņa - Sergeju Dolgopolovu. No sirds Latvijai nolēma nevirzīt savu kandidātu Gunāru Kūtri. Vairāki pretendenti jau šonedēļ sāks apmeklēt Saeimas frakcijas. Pirmdien ZZS un Saskaņa vienojās, ka Vējonis tiksies ar Saskaņu, bet Dolgopolovs dosies uz ZZS.

Valsts prezidenta ievēlēšanai nepieciešama vismaz 51 balss. Ja neviens no kandidātiem neiegūst vairākumu, Saeima vēlreiz balso par visiem pretendentiem, bet pēc tam no katras nākamās kārtas izslēdz to, kuram ir vismazāk balsu. Teorētiski visilgāk noturēties būtu izredzes Vējonim, ja par viņu nobalso 21 deputāts no ZZS un vairākums Vienotības frakcijā. Tad otram koalīcijas virzītajam pretendentam Levitam no cīņas būtu jāizstājas agrāk un turpmāko noteiktu tas, kā rīkosies Nacionālā apvienība.

Kuluāros dzirdams, ka ZZS patiesībā slēpti priecājas par NA startēšanu ar savu kandidātu, jo tā var veicināt šķelšanos Vienotībā un mazināt Vējoņa izredzes. Šīs ir dažas no pazīmēm, kas rada iespaidu par gatavošanos jaunām vēlēšanām pēc tam, kad pirmās izrādīsies neveiksmīgas. "Mēs patiešām vēlamies, lai Raimonds Vējonis kļūst par Valsts prezidentu," apgalvoja Brigmanis un paredzēja, ka viņa neievēlēšanas gadījumā pie nopietnākām svārstībām valdībā var sākties visu augstāko posteņu pārskatīšana, ieskaitot Saeimas priekšsēdētāja amatu.

Tikmēr Saskaņa raida signālus: ja Dolgopolovs no sacensības izstājas pirms Levita, tad tieši viņam pēc tam varētu tikt 24 Saskaņas balsis, kas politiski būtu izdevīgi - partija labi izskatītos sabiedrības acīs, tas radītu nestabilitāti koalīcijā un varētu novest līdz Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (NA) nomaiņai, jo NA ar 17 mandātiem nepienāktos tāda ietekme. Baumu izplatīšana ir veids, kā ietekmēt procesu un arī varbūtējo vēlēšanu iznākumu.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 19.maija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas