Laika ziņas
Šodien
Migla

SC atteikties no Rubika partijas varot tikai formāli

Apzinoties to, cik maz pietrūkst, lai nonāktu pie kārotās varas, Saskaņas centrs (SC) jau ir sācis strādāt pie sava tēla un netieši atzinis okupācijas faktu. Kuluāros klīst baumas, ka ar to vien nepietiks un SC varētu būt jāatsakās arī no sadarbības ar radikālākajiem kreisā flanga pārstāvjiem Latvijas Sociālistiskās partijas. 

Šāda scenārija praktiskais izpildījums var izrādīties visnotaļ formāls, jo partijas, kas darbojas apvienības SC ietvaros, ir pārāk cieši savijušās gan pašvaldību, gan parlamentārajā darbībā, raksta Neatkarīgā.

Vēsturiski SC pamatā atrodas piecas organizācijas - Daugavpils pilsētas partija (priekšsēdētājs Vitālijs Azarevičs), Tautas saskaņas partija (priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs), partija Jaunais centrs (priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs), Latvijas Sociālistiskā partija (priekšsēdētājs Alfrēds Rubiks), kā arī Sociāldemokrātiskā partija (priekšsēdētājs Egīls Rutkovskis). Šogad tika pabeigta četru organizāciju saplūšana vienotā sociāldemokrātiskajā partijā Saskaņa (SDPS), un šobrīd SC bloka ietvaros darbojas tikai divas organizācijas - SDPS un Latvijas Sociālistiskā partija (LSP).

Lai gan jautājums par sociālistu nonākšanu valdībā ir ļoti karsts, šīs pašas politiskās organizācijas pārstāvju darbošanās izpildvarā, šķiet, nevienu pārlieku nesatrauc, raksta Neatkarīgā. Tā, piemēram, Rīgas domē strādā seši LSP pārstāvji – SC Rīgas domes frakcijas priekšsēdētāja vietnieks un LSP valdes loceklis Sergejs Hristoļubovs, tāpat arī LSP valdes loceklis Vladimirs Frolovs, Ivans Ivanovs, Valērijs Petrovs, Rīgas domes Administratīvās komisijas priekšsēdētāja Olga Veidiņa un Rīgas Īres valdes loceklis Viktors Fedotovs. Četri sociālisti ir arī Rēzeknes domē. LSP politiķi vienmēr ir mācējuši iekļūt arī parlamentā – 6. un 8. Saeimā katrā strādāja pieci radikāli kreisā flanga pārstāvji, bet 7. un 9. Saeimā sociālistiem bija četru deputātu mandāti citu apvienību rindās. Arī 10. Saeimā SC ietvaros strādāja četri LSP deputāti, savukārt jaunajā parlamentā organizāciju pārstāvēs trīs politiķi - abi Alfrēda Rubika dēli Artūrs un Raimonds, kā arī kādreizējais Rīgas domnieks, 10. Saeimas parlamentārietis Igors Zujevs.

To, ka atteikšanās no LSP varētu būt tehniski sarežģīti realizējama, Neatkarīgajai netieši atzina arī ilggadējais parlamentārietis, Saeimas prezidija loceklis Andrejs Klemetjevs un SC 10. Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins. Teorētiski šādā gadījumā būtu jāšķeļ SC 11. Saeimas un arī Rīgas domes frakcijas, atdalot nepareizos politiķus no pareizajiem. Abi SC līderi kategoriski uzsvēra, ka oficiāli neviens no koalīcijas veidotājiem nav SC pieprasījis atteikties no sadarbības ar LSP, tādēļ analizēt šādu varbūtību esot pāragri. 

A.Klementjevs gan atgādināja, ka visi LSP politiķi, kuri startēja vēlēšanās SC sarakstā, parakstīja SC programmu, kurā nefigurējot neviena no radikālajām idejām, piemēram, par izstāšanos no ES un NATO vai brīvu pilsonību. Tas nozīmē, ka, strādājot SC frakcijā, LSP deputātiem vienmēr būšot saistošas SC politiskās nostādnes un par radikālākām izpausmēm nevarot būt ne runas. Tāpat A.Klementjevs atgādināja: kuluāru sarunas par labējo partiju solījumiem ņemt kreisos valdībā tad, ja tie atteiksies no sava radikālāk noskaņotā flanga, precīzi atkārtojot norises 8. Saeimā, kad šā iemesla dēļ sašķēlās tolaik spēcīgā PCTVL Saeimas frakcija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas