Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

SC kategoriski iebilst pret pensijas vecuma palielināšanu

Politiskās apvienības Saskaņas centrs (SC) Saeimas frakcija kategoriski iebilst pret likumprojektu „Par grozījumiem likumā „Par valsts pensijām””, kas paredz pakāpenisku pensijas vecuma palielināšanu no pašreizējiem 62 gadiem līdz 65 gadiem, sākot ar 2016. gadu, portālu _Diena.lv _informēja SC frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Lai gan sabiedrības novecošanās ir visā Eiropā novērojama tendence, tomēr pašreizējos sociālekonomiskajos apstākļos SC frakcija nevar atbalstīt šādu ideju, norādīja J.Urbanovičs.

SC frakcijas priekšsēdētājs minēja, ka pensijas vecumu iespējams paaugstināt gadījumā, ja pirmspensijas vecuma cilvēkiem ir nodarbinātības garantijas. “Pašlaik mūsu valstī darbu nevar atrast pat jaunie un veselie. Paaudzei, kam ir ap 60 vai pāri 60 gadiem, bieži vien nav pat izredžu iekārtoties darbā,” SC nostāju skaidroja J.Urbanovičs.

SC apgalvoja, ka pensionēšanās vecuma palielināšana nolems nabadzībai tos, kuriem ir veselības problēmas. Tas novedīs pie pie klientu skaita pieauguma pašvaldību sociālajos dienestos, kur būs jāpiešķir dažādi pabalsti. “Kārtējo reizi valsts pārliek atbildību uz pašvaldībām, nenodrošinot tām nekādu papildus finansējumu,” tā SC.

SC rosināja valdošo Saeimas vairākumu atteikties no idejas par pensijas vecuma paaugstināšanu līdz laikam, kamēr valstī samazināsies bezdarba mērogi un būs pārliecība, ka pirmspensijas vecuma cilvēki spēs atrast darbu.

J.Urbanovičs arī kritizēja likumprojekta normu, kas nosaka, ka Černobiļas AES avārijas seku likvidētāji pensijā varēs doties par pieciem gadiem ātrāk, ja viņu darba stāžs būs ne mazāks par 30 gadiem. Patlaban spēkā esošie noteikumi paredz, ka avārijas seku likvidētāji priekšlaicīgi pensijā var doties, ja sasniegts 10 gadu stāžs. “Černobilieši ir skaitliski neliela Latvijas sabiedrības daļa, tāpēc ekonomija, ieviešot šo absolūti cinisko normu, būs gaužām maza. Mēs aicinām Saeimas vairākumu Černobiļas AES avārijas seku likvidētājiem saglabāt iepriekšējos priekšlaicīgas pensionēšanās nosacījumus,” aicināja SC.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas